Mange bestemmer seg for at de vil prøve ut folkehøgskole livet, men er usikker på hvor i landet de vil gå på folkehøgskole. Jeg skjønner de godt, jeg har vært der selv og for snart 3 år siden startet mitt folkehøgskole eventyr på Ål. Dette var noe jeg aldri trodde skulle skje, jeg hadde bestemt meg for at var det noe jeg ikke skulle var det ett år på en folkehøgskole langt hjemmefra. 

Etter lærlingtiden min så det ganske så mørkt ut med noe jobb, så jeg begynte å titte litt inne på nettet på nettopp folkehøgskoler rundt om i landet. Fant to steder som hadde noe med barn og gjøre og det var i Kristiansand og Harstad. Jeg syns dette var ganske så langt unna og var ikke klar for å ta det steget, men så plutselig dukket Ål fhs opp og etter noen dager hadde jeg fått plass for skoleåret 2010/2011. Jeg søkte meg inn på Tegnspråk for hørende og tenker nå i ettertid at jeg var ganske så tøff som faktisk kastet meg uti det uten å kunne et eneste tegn og hadde ingen sjans til å oppfatte hva jeg hadde sagt ja til. Jeg skjønner nesten ikke hva jeg tenkte på, men den dag i dag er jeg ekstremt glad for at jeg tok det året på Ål fhs. Jeg sitter på en liten ekstra kunnskap som ikke alle har. Jeg har lært meg grunnleggende tegnspråk, noe jeg er svært takknemelig for.  

Jeg kan fremdeles kjenne den følelsen jeg hadde i kroppen den dagen jeg kjørte opp til Ål og var klar for skoleåret. Veldig nervøs, men samtidig spent på hva som ventet meg. Mitt aller første møte med en døv var spesielt og jeg tror jeg må å sett veldig lost ut. Dette var i resepsjonen, men heldigvis var det en tolk klar for å hjelpe meg.

Jeg delte rom med en hørende jente og jeg var heldig med tanke på hun jeg bodde sammen med. Vi var nokså like, så det var ikke så mye styr i forbindelse med det. Vi var stort sett enige og slapp unna konflikter. Herlig!

  
             Papir Prinsesse.                                Pepperkakehus konkurranse.

Det å "plukke opp" tegnspråk var nokså lett for min del. Jeg var super motivert og syns det var veldig fasinerene og artig å følge med å prøve å oppfatte hva de sa. Mye er faktisk logisk. I starten fikk vi vel mellom 20 -30 ord pr dag som vi øvde på og det festet seg fort. Mange tegn er like, men kan ha forskjellig betydning. F.eks så er gang, sant, sikker og jobbe samme tegn og her gjelder det å kunne lese på munnen for å opfatte hvilke tegn som blir brukt. Tok litt tid før jeg ble dreven i det og det sitter godt den dag i dag.

Her hjemme bruker jeg lite tegnspråk, det skylles at jeg bare har hørende rundt meg. Ofte kan jeg sitte å bruke litt tegn når jeg er alene, så jeg ikke glemmer det og det er ganske kjekt. Alfabetet sitter godt og jeg pleier også å stave ord for at det heller ikke skal bli glemt. 

 
                                                  Skoletur til Beijing. 

Jeg brukte tegnspråk store deler av dagen gjennom skoleåret som varte i 10 måneder. (Jeg skal være ærlig å si at jeg skulle ønske at jeg ikke hadde brukt stemmen min så mye som jeg gjorde til tider, det er noe jeg angrer på) Jeg tror jeg ikke viste helt hva jeg gikk til med tanke på at jeg har et lite handicap som kanskje hemmet meg mer enn jeg ønsket. På forhånd tenkte jeg at det ikke skulle bli noe problem, men jeg ser nå i ettertid at det var kanskje litt større problem enn det jeg trodde det skulle bli. Hvis jeg hadde hatt to friske hender hadde mine tegnspråk kunnskaper vært mye bedre, noe som er fakta!

Det her ble litt lengre enn jeg hadde tenkt, så gratulerer til dere som har orket å lese hele. Plutselig fikk jeg en veldig trang til å skrive ned litt om mitt år på Ål fhs. Jeg kan VIRKELIG anbefale ett år på en folkehøgskole. Du lærer mye om deg selv, møter nye mennesker, muligheter for å utvikle deg selv, nytt miljø + mye mer. Er du i tvil? Bare gjør det. Du kommer garantert ikke til å angre på valget ditt. Livet på Ål fhs har vært det beste i mitt liv!

- Kunne du tenkt deg et år på en folkehøgskole?
Da er det snart klart for en helgetur til Ål. Jeg gleder meg sykt mye til å komme tilbake til fhs, se igjen skolen, området rundt og ikke minst mange av elevene jeg gikk sammen med. Teller dager til fredag den 13. januar, og som dere ser er det ikke mange dager igjen. Hurra!

Jeg har fått fikset at jeg jobber bare halv dag på fredag, så har jeg litt bedre tid til å pakke og ordne før jeg reiser. Jeg er så heldig at Heidi kjører innom Hønefoss, så jeg kjører opp til Ål med henne. Herlig!

Som vanlig er det ikke sagt noe om hva som skal skje på skolen denne helga bare at det skal være forskjellige aktiviteter på lørdagen. Blir spennende å se hva som skjer. 

Julebilde av Ål gjengen 2010/2011. 

Kamera blir pakket med, så jeg kan love dere bilder fra helga. Ellers er jeg egentlig litt usikker på hva jeg skal ha med meg, men tenker at jeg finner fram bagen så kanskje jeg finner ut noe da. Har jo fremdeles litt tid så det haster ikke. Kjenner jeg meg selv rett, utsetter jeg det til siste tid. Det må jeg bare ikke la skje altså. 

Vi får se om det kommer noe innlegg i helga, jeg har ikke helt bestemt meg om pc'en blir med. Den som venter får se, men det jeg veit er at det kommer hvertfall ett innlegg på søndag om helga. Bare å glede seg. 

- Har du vært på elevtreff før?
Har du noen gang savnet noe så mye at du ved noen anledninger ikke kan få det ut av hodet?

Sånn føler jeg det nå. Jeg trodde det skulle bli så enkelt å legge dette bak meg når jeg var ferdig, men her ser jeg at jeg har tatt kraftig feil. 

Det som er det værste er vel alle de menneskene jeg møtte. Jeg savner det så mye og skulle så gjerne ønske meg ett år til med de samme personene og det hadde vært så bra, men det går jo ikke og heldigvis forstår jeg det også. 

Jeg savner den tryggheten ved å vite hva som skulle skje ett år fram i tid, nå som situasjonen er nå veit jeg jo ingenting og jeg kan ærlig innrømme t det stresser meg litt til tider. Hele Ål gjengen. 

Jeg savner den roen jeg følte både på dagen og kvelden. Mye kunne skje, men alikevell slappet jeg ordentlig av, noe som ikke skjer her hjemme. Altfor mye som skjer hele tiden. Ja, det kunne også være stress f.eks med lekser som var utrolig vanskelig til tider og det endte med at jeg satt hele kvelden og øvde og lette etter tegn for diverse ord på tegnordboka.no. 

Hundeslede kjøring var en avslappende aktivitet for meg. Jeg var heldig å fikk sitte på begge veiene siden hu som jeg var sammen med ville kjøre begge gangene. 

Og til slutt litt flere bilder fra året:

 

Hyttetur til Jønndalen.                           


Den kinesiske mur. 

  
Bowling på Geilo.                                   Tur til kulufossen.  

 

BackYard Battle hosElise.                

Pepperkakehus konkuranse. 

- Savner du noe?
Datoen 22.august 2010 var dagen et nytt kapittel i livet mitt startet og som varte i 10 måneder. 

Jeg hadde tatt et valg, noe jeg hadde tenkt på en god stund før jeg endelig klarte å bestemme meg. Det så dårlig ut med jobb for meg, derfor valgte jeg ett år på en folkehøgskole. Og valget av skole ble Ål fhs. Og bare etter noen dager viste jeg at dette valget var veldig riktig for meg. 

Jeg kan enda føle den følelsen jeg hadde på denne dagen for ett år siden. Så spennende, men samtidig utrolig skummelt. Jeg skulle til et sted hvor jeg kjente ingen, bo sammen med noen jeg aldri hadde sett og mye annet jeg ikke hadde vært borti før. Så ja, det var mange tanker som for gjennom hodet mitt opp til Ål denne dagen. Jeg kom inn i et helt nytt miljø. Døve miljøet! Skulle lære å kommunisere med døve og det uten å kunne noe form for tegn. 

   

Mitt første møte med skolen når vi kom fram var bra. Jeg gikk inn til "resepsjonen" der stod det klar en tolk som hjalp meg med å si navnet mitt til han som var bak disken. Jeg fikk nøkkelen til rommet også bar det bort til internatet for å finne rommet mitt. Oppover bakken stod det mange og pratet med hverandre og det samme inne på internatet. Jeg var helt fasinert av de som brukte tegnspråk og selvom jeg ikke skjønte mye, var det spennende å følge med på bevegelsene, hender og kroppsspråket. 

Vi fikk utdelt en mappe med diverse info og der lå blant annet alfabetet på tegnspråk. Så etter presentasjon, leiker, kaffe og kaker gikk jeg tilbake til rommet og begynte å øve på navnet mitt. Allerede da hadde jeg lært noen få enkle ord. Endelig, jeg er igang husker jeg at jeg tenkte. 

Et lite sammendrag fra min første dag på Ål fhs. 

- Har du gått på folkehøgskole, eller er det noe du ønsker?I det siste har jeg tenkt mye på Ål og alt det jeg opplevde det året jeg var på folkehøgskolen. Jeg lærte utrolig mye og savner det stort! Skulle så gjerne ønske at jeg skulle tilbake dit nå i august, men den gang ei. 

Jeg merker det godt når det kommer til tegnspråk. Jeg prøver å bruke tegn når jeg holder på for meg selv for å ikke glemme. Men det er ikke så lett når du ikke har noen døve rundt deg. Merker at jeg  har glemt en god del, men mye sitter fortsatt. Å som jeg savner Ål gjengen. Det å kunne bruke tegnspråk hver dag. Leve det livet. Det var så godt å være på Ål. Trygt og godt. Være høyt oppe i "dalen", ett stykke ned til sentrum. Jeg kune ikke hatt det bedre det året.

Jeg savner alt. Både lærere, elever, hygge og sosialt, rommet mitt, alt vi gjorde. Det store felleskapet. SAVN!!!! Nå er det snart 1 år siden jeg begynte. Husker så godt alt stresset med pakking. Jeg hadde jo ingen peiling på hva jeg skulle ha og hva som var viktig å ha med seg. Heldigvis hadde vi fått en liste tilsendt i posten over det mest nødvendigste som måtte være med. 

Derfor blir det bra med elevtreff en gang i februar. Jeg gleder meg mye. :) Her er det norske en hånds alfabetet på tegnspråk. Prøv om du kan stave navnet ditt. 

Jeg kan si at dette sitter godt. Ofte jeg staver ord som jeg leser bare for artig. 

Etter Beijing turen skrev jeg oppsumeringer for dere. Hele 4 deler ble det. Da husker jeg at jeg nevnte for dere at jeg hadde kjøpt "navnet mitt" av en mann i Huntong boligområdet vi besøkte. Dette var en mann som lagde navnet ditt på bare 2 minutter. Jeg sa at jeg skulle prøve å få tatt et bilde så dere skulle få se og se nå har det gått 4 mnd siden jeg kom hjem fra Beijing. Nå er det på tide at dere får se syns jeg. Enig?
Endelig har jeg fått kjøpt ramme til dette. Så nå henger både tegnspråk bilde og navnet mitt på veggen over skrivepulten min. Ting tar tid. Uansett, det viktigste er at det er på plass nå og jeg er super fornøyd. Ål Folkehøgskole og kurssenter for døve.

- Noen av dere som kan tegspråk eller ønsker å lære det? 

- Hva syns du om bildene?


Året på Ål Folkehøgskole er over. Jeg har nå hvert på Ål i 10 måneder. Og de månedene har gått fort. Virker nesten som om det var i går jeg kom hit til skolen for første gang og var klar for skolestart. 

Jeg har nå tenkt til å ta dere med på en liten oppsumering av hele året mitt her oppe. Jeg kom til Ål folkehøgskole søndag 22.august og var veldig spent på hva som ville møte meg dette året. Jeg følte at dette var noe jeg bare hadde hoppet i og det som var min store skrekk var at dette var en døveskole, over halvparten var døve og bare 11 som var hørende.  Jeg kunne jo ikke et eneste tegn. Hva hadde jeg begitt meg ut på nå? Hvordan skulle jeg klare å kommunisere med de døve når jeg ikke kunne et eneste tegn?

Jeg husker også at det var en helt ny opplevelse for meg når man skulle ha kontakt med andre. Her hjalp det lite å rope etter en person. Her måtte man vinke på hverandre, ta på hverandre alt annet en å rope for å få kontakt. 

          
    
    

    

Skolen, internatet og rommet mitt. Jeg må si jeg var inponert over stedet da jeg var der i juli 2010. Utrolig fint også lå det litt unna sentrum. 6 km er det ned til sentrum. Har vært godt å bo litt oppi høyden, jeg som bor i byen hjemme.

August 2010:

Litt bilder fra ting vi har gjort/opplevd.

 

Bowling på Geilo 27.08.10. Dette var en super kveld og vi ble litt mer kjent. 

   

Tur til Langedrag 28.08.10. Dette var min første tur til Langedrag. Hadde aldri hvert der før. Hyttetur til Synningen 31.08.10. Veldig fint sted, vi gjorde masse artig på hytteturen!

September 2010:

Litt bilder fra ting vi har gjort/opplevd.Gokart på Gol 11.09.10. Jeg var ikke med å kjørte. Er litt pyse når det gjelder det, men var med for å se på. Husker det var utrolig dårlig vær. Det regnet som bare det. Tema dag, tur til Sangerfjellet 15.09.10. Kjempefin tur, men kom meg ikke helt opp. Var for bratt for meg og jeg var sliten. Fint vær og vi fikk oppleve tidlig snø. Kom litt mens vi satt og spiste mat. 

Lørdagsundervisning 25.09.10. Jeg var ikke så veldig gira på å lage maske, men hadde bestemt meg for at det skulle jeg. Når det var min tur og jeg hadde lagt meg ned på bordet fikk jeg fulstendig panikk. Jeg hadde ikke kontroll på kroppen min i det hele tatt. Men heldigvis så var de jeg var sammen med flinke til å roe meg ned. Hadde en person ved siden av meg hele tiden som enten holdt hånden min eller hadde hånden på beinet. Husker ikke hvordan det var. Uansett trengte jeg å vite at en person var ved siden av meg, ellers ville jeg ikke klart å lage den maska.   

Programkveld. Kjønnsrolle bytte fest 28.09.10. Desverre har jeg ingen bilder fra kvelden. 

      

Tema dag 29.09.10. Mange som var tøffe nok til å prøve dette. Jeg var ikke en av de for å si det sånn. 

Oktober 2010:

Litt bilder fra ting vi har gjort/opplevd.

  

I slutten av oktober hadde vi besøk av elever fra en døveskole i Danmark. 

November 2010:

Litt bilder fra ting vi har gjort/opplevd.Studietur til Oslo 03.11.10 - 04.11.10
. En veldig fin og lærerik tur!

  

Besøk til Elise 14.11.10. Vi hadde det helt for oss selv. Herlig!Tema dag 17.11.10. Vi som ikke hørte flyalarmen. Utrolig bra foredrag og som kanskje noen har sett ligger det allerde ute to innlegg her på bloggen om dette tema. 

 

Kunst og Håndverks uke 22.11.10 - 26.11.10. Jeg hadde valgt Scrapping en hel uke. Ble veldig fornøyd med det jeg lagde. Har også lagt ut et innlegg fra den uka også. 

Glassblåsing på Gol 27.11.10, desverre ingen bilder fra denne dagen. Veldig artig å få prøve. 

Desember 2010:

Litt bilder fra ting vi har gjort/opplevd.

  

Ppperkakehus konkurranse 11.12.10. 

Denne helga vi hadde her har hvert den aller beste. Vi hadde forbredelser fradag til pepperkakehus. Hvordan våres hus skal se ut. Og pepperkakehus konkurranse på lørdag og kanefart på søndagen. Og igjen må jeg si sorry for ikke noen bilder fra kanefarten.  

Januar 2011:

Litt bilder fra ting vi har gjort/opplevd.

   

Program kveld 18.01.11.
Bad Taste Party. Hundesledekjøring 18.01.11.
Utrolig artig opplevelse. Første gang for min del. 

Februar 2011:

Litt bilder fra ting vi har gjort/opplevd.

Elevtreff i begynnelsen av februar. Det var en fin gjeng som var samlet, både gamle og ny elever!


P-Party 16.02.11. Jeg var en pappir prinsesse. Takk til Iness for en fantastisk løsning. Jeg vant for beste kostyme. 

Mars 2011:

Litt bilder fra ting vi har gjort/opplevd.

  Beijing tur 15 - 24.mars.11. For en fantastisk tur og ikke minst opplevelser for livet. Jeg hadde aldri trodd jeg kom til å reise til Beijing i løpet av mitt liv, men når sjansen var der og det var en skoletur måtte jeg bare bli med. ngrer ikke et sekund. 

April 2011:

Litt bilder fra ting vi har gjort/opplevd.

BackYard Battle 05.04.11

Dette var noe av det råeste jeg har sett i mitt liv. Vi ble invitert av Elise og fikk være med å se på en kveld. En super kveld og utrolig spennende å se.

Demonsrasjon for døveskolene i Oslo 27.04.11. En flott dag og jeg håper demonstasjonen hjalp til å få disse polutikerene til å forstå hvor viktig disse skolene er. 

Vi hadde program kveld 28.04.11. Tema var Gresk aften. Desverre ingen bilder!

Bjørneparken på Flå 30.04.11. Fantastisk tur, vi var pgså utrolig heldig med været. 

Mai 2011:

Litt bilder fra ting vi har gjort/opplevd.


Døvblind prosjekt 03.05.11 - 05.05.11. Veldig interessant prosjekt. Lærte mye nytt!Bowling på Geilo 07.05.11.
Siste helga på Ål fhs dro vi til Geilo for bowling og Peppes Pizza. En super kveld og helg!

  

Tur til Kulufossen 09.05.11. En utrolig bra tur. Fint vær og godt humør. Veldig godt å komme seg ltt bort fra skolen og slippe og sitte inne når det var et helt strålende vær ute. 

Avsluttning 13.05.11 for skoleåret 2010/2011. Elever og lærere samlet til et stort gruppebilde.♥Årbok for Ål fhs 2010/2011.
I boka befinner det seg masse koselige kommentarer fra elever. Vi gikk rundt og skrev i årbøkene til hverandre etter programmet i gymsalen var ferdig. Klassebilder fra de forskjellige linjene, bilde av lærere, de som jobber på kjøkkenet, masse bilder, bilde av hvem som bodde sammen eller enkelt bilde for de som bodde aleine + mye mer!!!


Nå er året ferdig oppsumert og jeg ser nå hvor mye jeg har fått oppleve/hvert med på. Angrer ikke et sekund. Før jeg avslutter her vil jeg bare si til alle dere der ute som er i tvil eller vurderer ett år på en folkehøgskole. Mitt råd: Bare hopp i det, kommer garantert ikke til å angre. Dette har hvert det beste året i mitt liv!

KOMMER TIL Å SAVNE ÅL GJENGEN 2010/2011!

- Hva syns du om bildene og det vi har opplevd dette året?

- Kunne du ha tenkt deg et år på en folkehøgskole?


 
Da var året over på Ål folkehøgskole. Utrolig rart å tenke på. Nå er vi gamle elever. Neste år kommer det nye og blir noe helt annet enn i år. Vi har hvert en super gjeng og jeg er så utrolig takknemelig for alt det jeg har fått opplevd her dette året. Oppsumeringen av året mitt kommer snart ut på bloggen. 

I går (fredag) hadde vi vaskedag og hele rommet ble vasket grunndig. Pakket ned alt har jeg også klart så nå står det en hel haug på gulvet foran meg som skal ut i bilen. Fikk tatt bort litt og satt ut i bilen når mamma og pappa kom i går, så jeg håper jeg får plass til resten også. 

  

Vi startet med middag i spisesalen. Menyen var Småmat. Veldig godt. Dessert var iskake som var helt nydelig!

 

Lærer Tarja ønsker alle sammen velkommen og tolken er tilstede og stemmetolker. Her er min lærer gjennom dette året. Bente Lisbeth. Utrolig dyktig og veldig flink til å lære bort tegnspråk. Lært så mye av Bente Lisbeth, noe jeg er så takknemelig for. Nydelig dessert. Iskake!

Bilde av elevene 2010/2011.♥Bilde av elever og lærere 2010/2011.♥

Når felles bildene var tatt gikk alle sammen mot gymsalen hvor programmet skulle fortsette. 

  

Tegnspråk poesi og rektor holder tale. Fire jenter fra klassen min hadde også tegnspråkpoesi. De hadde valgt et emne fra skoleåret. Veldig flinke!

Her er Elise og Christina. De hadde ordnet en gave til Bente Lisbeth. De byttet på å lese opp og tolke for Bente Lisbeth. Min klasse. Tegnspråk for hørende. Elevrådsmann, Guttorm holder tale til oss elever. 

Her har jeg fått mitt virnemål. Legg merke til det flotte bilde i bakgrunn. Det er det vi elever som har gjort. Kalles sammarbeidsøvelse. Vi har tegnet litt hver på alle personene dette året. Dette var helt i starten. Lagde to ringer. De innerste skulle sitte helt stille, mens de ytterst skulle tegne etter tur. Gikk en runde rundt også ferdig. Byttet etterpå. Bunadbilde.♥

Nå er kvelden oppsumert i korte trekk og dere har fått se endel bilder. Det var en utrolig bra avsluttning. Og vi fikk utdelt årboka. Den er det skrevet masse koselige hillsninger i, så den tenkte jeg å dele med dere, men den kommer kanskje på oppsumeringen av skoleåret. Har ikke fått tatt noe bilde av den enda. 

- Har du hatt avsluttning med skolen din?
Så langt er bare vinterklær pakket ned. For å være helt ærlig veit jeg rett og slett ikke hvor jeg skal begynne. Nå må jeg bare velge et sted jeg skal ta, men som vanlig ble det ikke noe rydding/pakking i dag heller. Jeg har utsatt det hver eneste dag. Tenker noe sånt om "jeg har god tid på meg, trenger ikke sresse" Og hva har skjedd? Jo, tida har gått fort fort. I morra er det allerde torsdag og fredag skal vi vaske rommet vi bor på grunndig. Alt må være nede fra vegene og klær tatt bort.

 

Kanskje det er noe sånt jeg må gjøre når jeg skal begynne å vaske skapet mitt. Legge alt på senga. Tror det vil fungerer dårlig. Det beste er nok å få alt ut. Enten i form av poser eller sekken og bagen jeg har her oppe. Vi får se hva det blir til. Tenke litt mer på saken!

Mamma og pappa kommer opp med litt ekstra jeg kan pakke ned i så det er veldig bra. De kommer en gang utpå fredagen og de har med bunaden. Gleder meg til å bruke den.

Avsluttningen starter kl 17.00 med middag etter det diverse program i gymsalen, utdelig av vitnemål og tilslutt kaffe og kaker. Heldigvis skal det være en tolk tilstede for de hørende foreldre. 

Får håpe jeg får tatt litt bilder så kan jeg dele noe med dere fra den kvelden. Oppsumering av mitt år her på Ål fhs kommer snart, henger litt etter med tid nå. Den kommer nok lørdag eller søndag. 

Så nå er det bare to skoledager igjen og sommerferien begynner. Ikke så kult nå føler jeg. Gruer meg utrolig mye til å slutte. 

- Er du glad i å rydde og vaske ditt eget rom?
Heisann!

Da har aller siste uka her oppe i Ål startet. 4 dager har vi igjen her før vi er ferdig med skoleåret. 

Denne uka er det litt vanlig undervisning, vasking av fellesareal, evaluering av skoleåret, kosedag, teambuilding bane og vask og pakking av rommet mitt. 

I dag hadde vi vanlig undervisning fram til lunch. Etter lunch dro hele Ål gjengen på tur til Kulufossen. Vi var heldige med været og det var en bra tur. Fantastisk dag ute!


  Jeg syns selv det var en bra tur. Ikke for langt å gå heller. Så dette var mye bedre enn å sitte inne i et klasserom hele dagen. Blir kjedelig det også, spesielt når det er så fint vær og varm i lufta som det har hvert i dag. 

- Har du hvert på skogtur med skolen din før?
Tida går for fort nå altså, vi er nå inne i den aller siste helga her oppe på Ål.

I går (lørdag) var det klart for lørdagsundervisning og tilsynsvakta hadde bestemt at vi skulle kose oss sammen, så hele Ål gjengen dro til Geilo for bowling og peppes pizza.  

Først var det klart for bowling. Hvis ikke jeg husker helt feil var vi der den aller første helga etter at vi hadde begynt her på Ål fhs. Var utrolig artig og vi koste oss mye. Jeg glemte kamera mitt på skolen, så dere får litt bilder fra den første gangen vi var der.Da vi var ferdige med runden, gikk alle sammen bort til Peppes pizza hvor vi skulle spise og kose oss. Vil si at det var utrolig godt med pizza, lenge siden jeg har spist der.

Vi fikk veldig god tid når vi hadde spist ferdig, bussen skulle komme og hente oss kl 21.00. Det ble veldig varmt inne så til slutt måtte jeg ut å ha luft. Godt, men litt surt. Som jeg sier, "Den vinden kunne dem spart seg for"

Vi hadde vel noe sånt som 2 timer å slå ann der ute. Så jeg fikk faktisk tatt ut litt penger. Greit å ha litt kontanter også, ikke bare bruke kortet. Etter å ventet i en evighet og var kald som bare det kom endelig bussen og vi var på vei tilbake til skolen. Hurra!

- Har du hvert på bowling og Peppes pizza med skolen din før?
Som lovet kommer det en oppsumering av prosjektet vi har holdt på med i tre dager. 

Tirsdag 03.05.11:

Første dag for døvblind prosjektet så dette har hvert en spennende dag. Morran startet som vanlig med morgenmøte og vi var klare til å begynne kl 09.00. To damer ved navn Tonje og Bibbi skulle gi oss litt info om Usher syndrom. Fikk en kort samendrag av det. 

Døvblind: Er en tilstand med kombinert syns- og hørselshemmning. Det er en spesifikk funksjonshemmning som begrenser en persons aktiviteter og hindrer full deltakelse i samfunnet i et slikt omfang at det krever at samfunnet støtter med særlig tilrettelagte tjenestetilbud, tilpassing av omgivelsene og/eller tekniske hjelpemiddler. 

Usher syndrom: Er en skjelden recessivt arvelig sykdom som innebærer medfødt hørselstap og synsproblemer som gir blindhet i løpet av tenårene. Mange av pasientene har også problemer med svimmelhet. Før middag ble vi delt så to skulle være sammen. En døv og en hørende. Vi fikk selv bestemme hvem som skulle jobbe sammen og en skulle være døvblind mens den andre ledsager.  Jeg skulle være ledsager i dag. Må si det var spennende å følge en person å hjelpe til. Den jeg var sammen med klarte seg veldig bra selv så det blir spennende å se hvordan jeg klarer meg i morra. 

Vi var i gymsalen etter middag og spilte kanonball med disse brillene og det var utrolig artig. Kjenne hvordan det føles på kroppen når man er i leik. Merket selv at jeg har utrolig dårlig balanse når brillene er på. jeg har dårlig balanse fra før pga CP'en, men har klart å trene den opp. Så det var litt ekkelt i gymsalen, følte at jeg gikk i bakken noen ganger, men det gjorde jeg heldigvis ikke. 

Onsdag 04.05.11: 

Vi var klare for en ny dag med prosjektet. I dag skulle vi gjennom tre forskjellige stasjoner.

Taktilt tegnspråk: Her fikk vi både det engelske håndalfabetet for samtale med døvblinde og det norske to-håndsalfabetet for samtale med døveblinde. Vi gjorde øvelser som å beskrive et bilde til en person som hadde briller på. Bruke både mine og personens hender når jeg snakket. Tegne på ryggen.

    

 Haptisk kommunikasjon: Her fikk vi forskjellige øvelser som vi skulle gjøre sammen, to og to. Tegne på ryggen. Enkle tegninger så den andre personen med brillene skulle oppfatte. 

Blindeskrift: Her fikk vi en liten introduksjon om hva blindeskrift er og vi fikk selv lov til å skrive navnet vårt selv. 

 

Jeg har skrevet et kort til mamma og pappa på blindeskrift, så det skal bli artig å høre hva de sier. De har ingen anelse om at det kommer et kort til de om noen få dager. 

Min tur til å spise middag i dag med briller og det var ganske artig, men også litt vanskelig. Veldig greit å få prøvd hvordan det føles. 

Torsdag 05.05.11

I dag har det hvert siste dag for prosjektet. Vi har hatt en evaluering av disse tre dagene og vi har fått lov til å stille spørsmål om det vi har lurt på. Jeg syns selv dette prosjektet har hvert utrolig spennende og ikke minst innteressant. Nye inntrykk og masse ny info jeg ikke viste fra før. Lært mye nytt!

- Har du hatt prosjekt på skolen før? 
Å det er så skremmende å tenke på. Hvor har det blitt av skoleåret egentlig, spør jeg. Det har bare sust avgårde og spesielt etter jul. Vi har nå igjen bare 2 uker og i morra, onsdag og torsdag skal vi jobbe med et prosjekt som heter døvblind prosjekt. Jeg har planer om å skrive et innlegg til dere om mine opplevelser fra disse dagene. Dette tror jeg kan bli spennende og ikke minst utfordrende. Vi skal lære hvordan det er å være døvblind og føle på de utfordringene de møter. Merker at jeg gruer meg litt, aner jo ikke hva som skal skje denne uka.  

lnternatet vårt.

Jeg har også planer om å lage et innlegg som jeg skal legge ut når det nærmer seg slutten om mitt år her på Ål folkehøgskole. Jeg tok en oppsumering til jul om det første halvåret mitt og tenkte da at jeg skulle oppsumere det siste på samme måte, men nå tenker jeg at hele året blir tatt. På den måten er det en grei måte å avslutte mitt år her, samtidig som dere kan få se litt av det som har skjedd her dette året. 

   

Skolen våres.

Jeg føler det litt mer nå at det skal bli sikkelig trist å slutte her. Ja, jeg lengter hjem også og gleder meg til å komme hjem til familie og venner, men hva skjer om en uke eller to når ferien min har begynt? Mange jobber enda og jeg kan godt tenke meg at jeg kommer til å ønske at jeg skulle tilbake hit til Ål. Bare vent å se, kommer helt sikkert til å komme med i noen innlegg. Året mitt her har hvert helt supert og mer om året på Ål folkehøgskole får dere vite snart. 

Vi har avsluttning for elever med familie og ansatte fredag 13.mai. Mamma og pappa kommer opp hit og skal sove her til lørdagen. Så da tenker jeg at vi drar litt utpå dagen. Spise frokost først og pakke resten, hvis ikke det blir gjort på fredagen. Vi får se hva som skjer.  

- Når er du ferdig på skolen?
Nok en uke er over og helga har begynt. I dag har vi vært på Flå og besøkt bjørneparken. Et veldig fint sted og selv om jeg var der for 3 år siden kan jeg ikke huske at jeg har gått i den bjørneparken før. Merkelig! 

Da vi kom fram gikk vi inn, der fikk vi hver vår bilett som vi skulle ha. Vi hadde fått beskjed på bussen at vi kanskje skulle få tolker i bjørneparken, men når vi kom fram var det ingen tolker og vi gikk rundt på egen hånd. 

Søte små kaniner.♥ 

Bjørner. Vi var så heldige å få se når de tok seg en liten lur. Se på de da, noe så søtt. Ligger helt som et slagt alle sammen. 

Elger. Det hadde 4 stk i forskjellig alder. 

     

     

Vi var heldige med været og hadde et helt nydelig vær. En  super dag i mine øyne!

- Har du hvert i Bjørneparken?
I morra er den store dagen, altså 27.04.11. Det er klart for den store demonstrasjonen for døveskolene i Oslo. 

Vi fra Ål fhs stiller opp og skal være med og jeg håper det dukker opp masse folk som blir med på denne demonstasjonen.  

Jeg skjønner godt hvorfor de døve reagerer sterkt på dette, de mister noe som er svært viktig for dem og tross alt skoler hvor alle er like. Så derfor syns jeg det er viktig å være med for å støtte og håpe det kommer noe positivt ut av denne demonstasjonen. Bedre å prøve det man kan i stedet for å sitte å bare vente på at det skal nedlegges. 

Nå som jeg har levd i et døvemiljø i 9 mnd er det klart at man blir påvirket av det som faktisk er i ferd med å skje. Så jeg skjønner godt frustasjonen deres og at denne kampen dem kjemper nå er svært viktig og jeg håper virkelig denne demonstrasjonen hjelper. 

Noen elever på kunst og håndverk har laget plakater med forskjellig tekst på.

Her er noen bilder av våres plakater

Altså vi drar fra Ål i morra tidlig å bruker hele dagen i Oslo. Kommer ikke tilbake til skolen før seint på kvelden. Så i morra blir det en spennende dag for mange, selv har jeg aldri hvert med på en demonstrasjon før. Håper virkelig det kommer noe positivt ut av dagen!

- Har du hvert med på demonstrasjon før?
Den store dagen er her, den jeg har gruet meg til helt siden jeg fikk vite hva og når det skulle skje. Men til min overaskelse var det artig, men kan love deg at det var også utrolig vanskelig og ikke minst utfordrene.  

Vi har nemelig prøvd å være tolk i dag. Både døvetolk og stemmetolk. Dette var noe alle måtte og jeg har kviet meg for å gjøre noe sånt. Selvfølgelig er det utrolig spennende, men samtidig utfordrene. Vi var to personer, en skulle lese mens den andre tolke for de andre som var "døve" Vi hadde en skillevegg mellom oss. Vi hadde fått beskjed på forhånd at denne dagen måtte vi ha med ørepropper og ha på oss øreklokker. Så vi ikke skulle høre noen ting. Funket bra. 

Da det var min tur til å tolke ble jeg utrolig nervøs og tullet det sikkelig til syns jeg selv. Hu jeg jobbet sammen med leste opp så mye at det rett og slett gikk over hodet på meg og derfor fikk jeg ikke sagt handlingen. Jeg var skuffet over meg selv, men dette var da også første gangen. 

Når det var min tur til å lese prøvde jeg å tenke litt på hvordan det er for den personen som står på andre siden og skal oppfatte det jeg leser. Ville jeg ha klart å tolke i det tempoet jeg leser i selv? 

Det siste vi skulle gjøre var å tolke det Bente Lisbeth sa (læreren våres) Hu fortalte historie eller vits på tegnspråk som vi skulle stemmetolke. Dvs. Bruke stemmen sin og alle fikk ta av øreklokker og ørepropper. Nå skulle vi høre på tolken og når de var ferdige skulle vi gjenfortelle til Bente Lisbeth det hu hadde fortalt til tolken. Dette var spennende og veldig artig. Likte dette best. 

Men begge deler var bra og jeg håper det kommer mer av sånt før vi slutter på skolen. 

- Har du prøvd å tolke før?

- Har du sett noen som tolker det en annen person sier?
Endelig er nettet oppe å går igjen etter 1 dags fravær. Vi hadde nett fra morran og i skoletida i går, men etter middag da jeg kom tilbake til rommet mitt og satt meg ned for å jobbe med en oppgave som jeg trengte så sårt internett til, funket det ikke. 

        

Jeg gikk bort til hovedbygge og tenkte at her kan jeg sitte og klasserommet vårt var oppe, enda bedre. Hadde ikke så lyst til å sitte på datarommet og drive å øve tegnspråk. Så jeg gikk tilbake for å hente tingene mine på rommet mitt og satt meg ned i klasserommet for å jobbe. Å til min store overaskelse ingen nett der heller. Måtte bare sjekke datarommet igjen og ingen nett der heller.  Det viste seg at all innternett på skolen bare var borte. Totalt shut down. Så jeg gikk tilbake til klasserommet å jobbet videre uten nett. Så nå i dag (tirsdag) har det hvert noen her som har fikset det for oss. Nettet er oppe å går. Hurra for nettet på Ål folkehøgskole!

Om bare 3 dager drar jeg hjem til Hønefoss på påskeferie, og det skal bli så godt. Gleder meg utrolig mye. Har en følelse av at jeg sier det hver gang det er ferie, men jeg er sliten og mye av det er etter Beijing turen, da vi kom tilbake var det avslapning den helga og rett på skole når vi kom tilbake til Ål. De siste dagene har jeg kjent at jeg har veldig vondt i høyre armen/hånda mi og den er nok sliten den også etter dette året. Bruker mye krefter når man bruker tegnspråk, mer en det jeg trodde. Så støttebandasjen må nok fram i morra og torsdagen. Kanskje det blir litt bedre. Så på en måte er jeg veldig glad for at jeg ikke kan bli tolk, samtidig hadde det nok også hvert et spennende yrke.

Det blir 5 dager hjemme før jeg drar til London i 4 dager. Blir en helt utrolig bra påskeferie i år. Spennende å dra til et sted jeg aldri har hvert før. Mye shooping og selvfølgelig fotball på gutta. Men som sagt blir det nok fotball på meg også, men ikke noe kamp, noe annet kanskje? Får bare vente å se.  

- Når har du påskeferie?

- Skal du noe spennende i påskeferien? 
God morgen

Da har helga begynt og nok en skoleuke er ferdig. Denne uka har gått så fort, ikke så mye som har skjedd egentlig. Mandag må være den beste dagen i uka, ja, jeg veit jeg sier det, men på mandager har vi tegnspråk i 3 timer og etter det er det valgfag og jeg har i denne perioden Scrapping, noe jeg elsker nå. 

Dere har fått et innlegg om hva som skjedde på tirsdag kveld så det var vel ukas høydepunkt,BackYard Battle hos Andereas Håtveit. Det å komme seg bort fra skolen for noen timer. Kjenner jeg er litt lei nå, savner mye det å være hjemme med familie og venner. Mye som har forandret seg hjemme de mnd jeg har hvert her på skolen. 

I går (fredag) var det klart for åpning av svømmebassenget vårt på skolen. Det ble sengt i begynnelsen av november og planen var at det skulle åpnes igjen etter jul. Altså i januar, men det skjedde aldri. Så dagen ble fredag 08.04.11. 

Klorfri-b.jpg

Bilde fra skolens hjemmeside. 

Rektor var til stedet og skulle klippe i rød snor foran på bassenget. Sport og friluftsgruppa skulle være de første til å hoppe i bassenget samtidig og kunne da drikke rett fra vannet i bassenget. Vi har fått et klorfritt basseng. Noe som er helt herlig. Selvfølgelig måtte jeg prøve ut det nye bassenget i går kveld. Helt herlig følelse og kunne ha et basseng igjen på skolen. 

Denne helga blir nok rolig. I dag er det smykkelaging med Bente Lisbeth, men jeg er ikke så veldig gira på å være med. Orker rett og slett ikke. Så vi får se hva jeg bestemmer meg for. Jeg håper helga går fort og kanskje jeg burde begynne å tenke på hva jeg skal ha med meg hjem i påskeferien. Reiser hjem fredag 15.april.  Å som jeg gleder meg. 

Ønsker alle sammen en riktig god helg.

- Hva skal du i helga?

- Når har du påskeferie?
Vellkommen til Skibyen og BackYard Battle 2011


I går kveld (tirsdag) var dagen. Vi hadde blitt invitert av Elise som går i klassen min. Altså hørende. Hu er gift med Andreas Håtveit. Jeg hadde aldri hørt om det navnet før jeg begynte her på Ål fhs, men Andreas er utrolig flink, har sett en del videoer av ham. Kanskje noen av dere veit hvem han er?

Jeg er så inponert over hvordan dette har blitt gjort. Kan love dere at det ligger mange timer med hardt arbeid bak dette og selve opplegget. Sånt tar mye tid og mye skal gjøres. Som jeg så i går kveld: WOW. Det ordet gikk igjen mange ganger i løpet av kvelden. Jeg var så fasinert. 

 

Elise med blå bukse og hvit jakke. Hu løp mye fram og tilbake, mye som skulle både hentes, leveres, fikses og oppi alt dette fungerte hu også som tolk for de døve. Det er ikke dårlig altså. 

Vi rakk akkurat å få med oss premieutdelingen før vi måtte løpe til bussen igjen. En helt utrolig bra kveld. Nok et godt minne fra Ål fhs.

- Har du hvert å sett på sånn konkurranse før?
Nok en gang glemmer jeg ting som jeg gjerne vil dele med dere. Er det mulig? Ja, dessverre er det sant. 

Dette er det kunst og Håndverk linja som har stått for. Det ble malt litt tidligere i år, men det tar mye tid å få gjort noe sånt ferdig. Hvert nede mange ganger etter jul for å se, men først mandagen som var så jeg at det var helt ferdig. Navn på personene var også blitt satt på, så da fant jeg meg selv igjen. 

Jeg syns det er litt kult jeg. Hele denne veggen er malt med både årets elever som dere ser her, men også elever fra tidligere år. En veldig fin vegg har det blitt. Masse forskjellig. Selvfølgelig syns jeg våres bit er den beste og fineste. 

- Hva syns dere om veggen våres?

Ja, de fleste av dere veit helt sikkert hvilken dag eller rettere sagt dato som er i dag.

DET ER 1.APRIL. 

Jeg har enda ikke blitt lurt og er kanskje litt sær, går ikke på så mye i dag, hvis f.eks noen forteller meg noe jeg er litt usikker på om faktisk er sant sier jeg "Hvis du forteller meg det samme i morra som det du sa nå skal jeg tro på deg" Hater å bli lurt. 

Da vi kom til morgen møte i dag hadde tilsynsvakta denne nyheten til oss:

Siste nytt: 01.04.2011:

Ål folkehøyskole og kurssenter for døve har inngått en eksklusiv avtale med prinsesse Märtha Louise!

Engleskolen.jpg

Hun har sagt ja til å være kursleder i en ukes "Engleskole-uke" på Ål folkehøyskole og kurssenter for døve. Rektor har meldt seg på!

Datoen er bestemt, og det blir: 19. - 23.september 2011. 

Prinsesse Martha Louise er Norges Døveforbunds høye beskytter. Vi vet også at prinsesse Martha Louise har lært tegnspråk. Hun gikk på kurs hos Hjemmet for døve (nå: Signo)

Når det gjelder å informere på "Engleskolen" sier hun at hun foretrekker å bruke tegnspråk selv. DVS : HUN VIL IKKE HA TOLK! Hun mener at hvis deltakerene ser direkte på henne , vil de merke seg konturen av engler. Slik blir det ikke ved å se på tolken!  

Vi er sikker på at interessen er veldig stor. Derfor har vi blitt enige om at påmeldingen må skje fortløpende. Maksimun 10 deltakere. Det kan nok hende at veldig mange sender påmelding med en gang, i dag! Og da blir kurset fulltegnet med en gang.  

Du vil få beskjed innen 2.april om du fikk plass eller ikke. 

Dette var en artig aprilspøk syns jeg. Og helt sikkert er det noen som har gått rett på denne og meldt seg på. Jeg sier igjen. "Hvis du forteller meg dette i morra, så skal jeg tro på deg"

- Hadde du falt for denne aprilspøken og meldt deg på?

- Har du blitt lurt eller klart å lure noen i dag?
Da har jeg kommet til den siste delen når det gjelder skoleturen våres til Beijing. Ble vist hele 4 deler dette.  

23.mars 2011:

Dagen var satt av til egen aktivitet. Og selvfølgelig da ble det også litt shopping på den siste dagen i Beijing. 

    

Starbucks fikk et besøk av oss. Deilig kaffe Mocca ble bestilt. Fest antrekket for kvelden. Alle hadde fått beskjed om å pynte seg og vi var en fin gjeng som var samlet. 

På kvelden var det klart for avskjedsmiddag, hvor vi blant annet fikk smake på peking and noe som var utrolig godt.     

Jeg anbefaler alle om å smake på dette hvis dere får mulighet til det. 

Også litt diverse bilder fra kvelden:Bilde av alle tre tolkene som var med på turen. Per Anders, Helene og Robert. Lærere og tolker. 

Da vi kom tilbake på hotellet ble det felles gruppebilde og utdeling av forskjellige gaver fra oss elever til Guidene vi har hatt på turen. 

24.mars 2011:

Avreise dagen. Vi reiste fra hotellet 11.30 og flyet fra Beijing gikk kl 15.35. Da vi satt oss på flyet stilte vi klokka tilbake 7 timer så dvs at klokka da var 08.35. Heisann her var vi vist tilbake til morran igjen. Kom til København halv åtte og måtte fader meg vente i ca 2 timer pga en idiot som hadde kommet deg inn på Gardermoen luftområde. Noe med henglayder eller hvordan det nå skrives. 

Da vi endelig kom til Gardermoen var jeg så sliten og hadde utrolig vondt i kroppen og ville bare få bagasjen og dra hjem, men nei, da. Jeg mistet bagasjen min så jeg og en del andre måtte stå i kø ca 45 min og så fikk jeg meldt bagasjen min savnet. Fikk den igjen dagen etter. Lettet. 

I ettertid nå har jeg hvert utrolig sliten og det var værst på onsdag. Jeg har som sagt vært sliten og lei meg og ikke helt vist hvorfor, men nå tror jeg at jeg var så sliten og utmattet at det gikk rett og slett så langt at jeg ble helt skjelven og nesten satt å grein i kantina på onsdag. Da tok jeg hintet og sa ifra til lærer at jeg var så sliten at jeg skulle gå på rommet mitt og sove. 

Jeg sovnet med en gang og sov i tre timer før det var middag. Jeg kjenner jeg er bedre nå så kanskje det var akkurat det jeg trengte. Så det har egentlig hvert et reint helvete denne uka. Men nå tror jeg det skal bli bedre. 

Da er Beijing turen ferdig oppsummert og jeg har fått skrevet en god del og vist masse bilder. Jeg er selv fornøyd med hvordan disse innleggene har blitt. Håper dere syns noe av det samme. 

 - Hva syns du om bildene?

- Hørtes det ut som en bra tur de dagene jeg har skrevet om?
Her kommer oppsumering av Beijing del 3. 

20.mars 2011:

Denne dagen var avsatt til egen aktivitet. Desverre ingen bilder fra denne dagen. Det ble mye shopping på silkemarkedet og mat på MC Donald's. 

21.mars 2011:

Guiden forteller litt info. Desverre husker jeg ikke hva dette stedet het. 

  Guiden og tolken Per Anders forteller oss hvordan vasene blir brent etter vasen er ferdig laget med farge. 

Etter dette besøket kjørte vi bussen til Åndenes Alle. Her skulle vi gå en liten tur nedover "parken"  

Veldig fint å gå nedover, utrolig mye fine skulpturer av dyr. 

Etter lunch satte vi kursen mot den Kinesiske mur. Dagens høydepunkt, hvertfall for min del. Synd vi fikk bare 2 timer. Litt lite spør du meg. Jeg ønsket meg mer tid.    

En helt fantastisk følelse å være der. Selvfølgelig skulle vi få dårlig vær. Utrolig surt og det blåste mye, men ellers var turen topp og det var virkelig et minne for livet for meg. 

22.mars 2011:

Dagen var satt av til et besøk til en døvefabrikk hvor det jobbet mange døve. Vi fikk en liten omvisning på det de holdt på med. Lagde mye fint, og jeg kjøpte en slags kule som var dekorert med blomster i forskjellige farger. Den tror jeg skal bli fin på rommet. Fikk ikke hengt den opp før jeg dro tilbake til Ål. Meg utafor døvefabrikken. 

Besøk til Hutong boloigområde. Vi fikk prøve de berømte syklene som det er mye av i Kina. Artig opplevelse å sitte på. 

Som vanlig får vi info fra Guiden og tolken Robert om området. 

     

Det var en mann der som kunne male navnet ditt på 2 minutter. Så det måtte selvfølgelig kjøpes. Utrolig flink. Jeg har ikke tatt noe bilde av resultatet, så kanskje jeg kan legge det ut seinere. Alt fra Beijing som jeg kjøpte ligger igjen hjemme. 

En rask gåtur gjennom Antikgaten førte oss til et Kinesisk apotek. 

Guiden og tolken Helene forteller oss litt om Kinesisk apotek.Jeg har besøkt Kinesisk apotek. 

Da fikk jeg vist ikke skrevet om den siste dagen. Da blir det for langt. Må nok ta en del til. Håper ikke dette ble for langt. Som dere kanskje skjønner nå har vi besøkt og gjort utrolig mye på bare 10 dager. 

Fortsettelse følger. 

 - Hva syns du om bildene?

- Hørtes det ut som en bra tur de dagene jeg har skrevet om?
Da er jeg klar for å skrive om oppsumering av Beijing del 2. 

Jeg har også nå etter å ha skrevet del 1 prøvd å rydde litt opp i bildene fra turen. Jeg hadde tatt over 500 bilder og mye var av det samme, så nå har jeg klart å få det ned til 366 bilder. Mindre blir det ikke. Vil ikke slette noe mer. Må jo ha en del minner fra denne turen.

18.mars 2011:

Det kommer vist litt mer fra denne dagen. Fant noen andre bilder etter besøket på perlefabrikken.

Vi er klare for nok en lunch som er kinamat.

Sommerpalasset.Veldig fint sted. Mye fint å se på. Synd vi hadde litt surt vær, blåste utrolig mye.

19.mars 2011:

I dag gikk turen først til Ritan Park hvor det var morgengymnastikk. Masse folk i parken som drev med diverse øvelser og selvfølgelig måtte noe testes ut.Lokalbefolkningen er i full gang med sine øvelser.

Tolken Helene prøver seg på litt gymnastikk sammen med lokalbefolkningen. Det ser litt vondt ut.

Måtte prøve jeg også. Apparatene var i bra form. Tydelig at de blir tatt vare på. Supert sted.

Tolken Robert måtte bare prøve dette.

    

Tolken Helene skulle prøve det som han i det hvite gjør. Ikke like lett. 

Vi fikk også besøke et Te-hus denne dagen. Dessverre ikke så bra bilder. Men for å si det sånn var det utrolig god te. Det ble også litt handling der også. Gave til mimmi og offa. De elsker te og drikker det ofte, så hva er vel en bra gave når du får noe du liker. 

Fortsettelse følger. 

 - Hva syns du om bildene?

- Hørtes det ut som en bra tur de dagene jeg har skrevet om?
Da er jeg tilbake i Norge etter 10 fantastiske dager i Beijing. En helt utrolig opplevelse og masse minner for livet. En herlig tur med fantastiske og gode venner, lærere og tolker.

Som dere kanskje skjønner på overskriften kommer det til å bli flere deler av skoleturen fordi jeg har masse bilder som jeg vil vise dere og det blir altfor mye med bare et innlegg.

Tirsdag 15.mars var en lang dag. Våknet tidlig og fikk spist frokost før jeg gikk tilbake til rommet for å pakke ferdig. Lunch på skolen før vi satt oss på bussen til Gardermoen. Vi hadde 3 timer før flyet til København og måtte bare løpe fra flyet i København og videre til neste fly til Beijing. Vi var framme dagen etter. Altså Onsdag 16.mars.

Vi har gått ombrd i flyet til Beijing. Stort og fint fly. Flyturen gikk veldig bra, men søvn ble det veldig lite av. Vanskelig å sove.

16.mars 2011:

Himmelens Tempel. En helt utrolig rar følelse å være i Beijing. Hadde ikke helt gått opp for meg at vi faktisk var der.

Et bilde av rommet vårt og vårt første møte med Kina mat og spisepinner. Jeg er enda ikke noe god i å spise med pinner, men jeg har blitt bedre.

17.mars 2011:

Dagen startet tidlig med besøk til den forbudte by og den himmelske fredsplass. Et veldig stort sted med masse folk og mye å se på.

Guiden og tolken forteller oss litt info om stedet.Her var det mye godt. Tror dette er en av de beste måltidene vi hadde felles.

18.mars 2011:

I dag gikk besøket til en døveskole. En helt utrolig opplevelse.Først fikk vi litt info fra en lærer tror jeg. Hu snakket kinesisk til Guiden vår og han pratet engelsk så tolken kunne oppfatte og tolke for de døve. Utrolig men sant.Jeg prøvde meg på matgruppe hvor vi lagde noe som var veldig godt. Disse jentene var med meg for å hjelpe. Ikke lett å forstå så heldigvis hadde jeg en døv fra skolen sammen med meg som hjalp meg til å forstå.Perlefabrikken fikk et besøk av oss. Mye fint å se på der og selvfølgelig ble det noen kjøp der. Et nytt armebånd og perlekrem både til meg og mamma.

Og nå tror jeg skal avslutte del 1 av oppsummering av Beijing.

Fortsettelse følger.

- Hva syns du om bildene?

- Hørtes det ut som en bra tur de dagene jeg har skrevet om?
Hei

Nå har tida gått alt for fort her, syns ikke det er lenge siden det var laang tid igjen til skoleturen våres, men nå er den rett rundt hjørne. Tirsdag 15.03.11 drar vi til Beijing.

Mandag 14.03.11:

Vi har vanlig undervisning de tre første timene, men vi skal jobbe uten lærer siden hu har fri den dagen, så er det klart for vask av rom og fellesarealer før de blir busstur ned til Ål for handling. Enda litt usikker om jeg skal være med. Har liksom ikke noe jeg trenger, så jeg får tenke litt på det. Jeg har besøk av mamma, pappa og Cira nå i helga, så da kan det hende at vi kan ta en tur til Gol å få handlet det som trengs.

Resten av dagen/kvelden går vel til pakking og ordne ferdig saker og ting hvis det trengs.

Tirsdag 15.03.11:

Vi var så heldig at vi klarte å få morra møte på tirsdag avlyst. Frokost til vanlig tid, smøre matpakke var da viktig til den lange bussturen til Gardermoen. Etter frokost kan vi bare gå tilbake til E-bygget og pakke ferdig eller faktisk legge seg å sove litt til. Vi får se hva jeg gjør. Vi får varm lunch kl 10.45 og drar fra skolen kl 12.00.

Vi skal være fremme på Gardermoen kl 16.00 og har da 2 timer før flyet til København drar fra Gardermoen.

Jeg kjenner jeg har litt reisefeber nå, spent på turen. Det vi skal gjøre og ikke minst hvordan jeg skal klare å overleve 8 timer på fly fra København til Beijing. Flyskrekk jeg? Ja, litt kan jeg si. Er ikke noe fan av fly. Jeg har klart 5 timer bra, så det kan hende det går bra denne gangen også. Uansett er min plan å prøve å sove meg igjemom hele den flyturen. Tross alt så er det midt på natta i Beijing når vi drar fra København. Klokka blir stilt 7 timer fram så dvs, vi setter oss på flyet fra København kl 21.00, klokka blir stilt og er da 04.00 på natta. Desuten er det best å få sovet, for når vi kommer til Beijing skal vi på sightseeing og se litt forskjellig før vi sjekker inn på hotellet.Jeg har ikke kommet så langt enda, men har begynt litt. Prøve å ikke pakke så mye, og det er ikke lett. Mye jeg vil ha med meg. Skal nok klare å begrense meg med litt hjelp fra mamma.

Grunnen til at jeg poster dette innlegget i dag er fordi jeg har som nevnt besøk av mamma,pappa og Cira nå i helga og da blir det nok ikke så mye tid til bloggen og de skal ta med pc'en hjem. Pc blir ikke med til Beijing. Skal nok klare meg fint uten den i 10 dager. Bedre å ha den der enn at den blir liggende igjen på skolen når vi kommer tilbake fra skoleturen. Da er min plan og dra hjem den helga, så da kan jeg love dere et innlegg fra turen med masse bilder.

Så er det en tid det passer bra for en liten bloggpause er vel det nå som jeg blir borte i 10 dager. Så da blogges vi nermere slutten av mars. Se frem til ny oppdatering på bloggen, den tror jeg kommer til å bli bra. :)

- Har du hvert på skoletur før?

- Er du glad i å fly mange timer?
Nå kjenner jeg at jeg er veldig frustrert her jeg sitter å skriver dette innlegget og hvorfor skal dere få høre her:

I går etter skolen gikk jeg sammen med de andre for å spise middag, så da at jeg hadde lite strøm så når jeg kom tilbake til rommet mitt tenkte jeg at jeg like så greit kunne la den gå helt ut slik at den var tom for strøm, og deretter lade den opp igjen. Men veit dere hva? Det funket ikke. Å til deres infomasjon har jeg latt den gå ut mange ganger før, så det skal vel egentlig ikke ha så mye å si, eller?

Så her er altså mobilen jeg har nå. Ikke akkurat min beste venn for øyeblikket.

Har opplevd det 1 gang før, men da tok jeg bare mobilen ut av laderen og satt den i igjen og da funket det bra og den ble ladet. Ikke hatt noe problemer siden det og det er lenge siden det skjedde.

Så i går kveld prøvde jeg alt mulig og fikk låne en annen lader, for jeg tenkte at kanskje det var laderen min som var ødelagt, men det var det tydligvis ikke. Satt med den i hele går kveld og jeg var ikke akkurat happy for det.

Det passer så utrolig dårlig nå at den plutselig takker for seg etter bare 4 mnd. HELT UTROLIG!

Nå skal jeg vente litt til så må jeg ringe til mamma og be dem ta med en ekstra mobil opp i helga. Vi har jo mange hjemme som både jeg og broren min har brukt før. Det får funke inntil videre. Kan ikke dra til Beijing uten mobil. Det går bare ikke. Vil ikke si at jeg er så avhengig av mobilen, men akkurat oppi her er jeg det. Eneste måte å få kommunisert med de hjemme.

- Har du opplevd noe sånt med denne mobilen, eller med Sony Ericsson?
Hei!

Ja, nå er vinerferien slutt og jeg er tilbake på Ål igjen. Dro med toget oppover i går kveld. Godt å komme tilbake, men kunne godt å tenkt meg noen ekstra dager hjemme. Det var så godt å være hjemme igjen.

I dag har de berømte skolegenserene våres kommet, eller rettere sagt i ferien kom de, men det var først i dag vi elever hadde mulighet til å hente de og jeg må si jeg er fornøyd med mine ting og selvfølgelig har jeg tatt bilde slik at dere også kan få se.Genser som er Lyse brun.

Bukse som er Mørke grå. Kult med trykk bakpå rompa!Teddy Fleece som er Mørk lilla/Off white.

Jeg har prøvd alt og det passet bra. Genseren var litt trang, men den utvider seg nok så det blir nok bra. Har den på nå så får se hvordan den blir utover dagen/kvelden.

Jeg kan jo bare si at uansett er jeg veldig fornøyd med det jeg bestilte. Så bra vi fikk de før Beijing turen våres.

- Hva syns du om det jeg hadde bestilt fra University?
Ja, nå nermer det seg, skoleturen til Beijing. Bare 10 dager igjen. Kjenner jeg gleder meg, men også litt sommerfugler i magen. Uansett blir nok dette en knall tur som jeg ikke kommer til å angre på. Et minne for livet!

Så nå tenkte jeg å fortelle dere litt mer om hva som skal skje og det vi skal gjøre på skoleturen.

Avreise er 15.mars fra skolen. Jeg tror vi reiser noe rundt kl 12.00. Flyet går fra Gardermoen kl 19.00 til København, deretter videre til Beijing kl 21.00. Klokka blir da stilt 6 timer fram og vi vil være framme i Beijing ca kl 13.00.

16.mars:

Vi skal besøke Himmelens Tempel, hvor keiserne i Ming og Qing dynastiet gav offergaver til vær gudene i håp om å få en god høst. Etter dette blir det innsjekking på hotellet.

Himmelens Tempel.

17.mars:

Første stopp er Den forbudte by, der er det 999 rom som er bygget etter en streng mytologisk filosofi. Etter dette besøket går vi videre til Den himmelske freds plass, denne plassen utvidet formannen Mao til verdens største åpne plass i 1951.

Den forbudte by og den himmelske freds plass.

18.mars:

Denne dagen skal vi beøke en skole for døve, hvor vi deretter forsetter til Sommerpalasset. Etter lunch besøker vi perlefabrikken. Her får vi en introduksjon i perledyrking. Vi besøker også en fabrikk hvor det jobber mange døve. På kvelden skal vi se en forestilling med kinesisk akrobatikk.

Sommerpalasset.

19.mars:

Vi begynner før frokost med litt morgengymnastikk sammen med lokalbefolkningen i Ritan Park ved Solens Tempel. Vi kan delta i den treningsgruppa vi ønsker selv. Her finnes alt fra tai-chi til aerobic. Bussen fortsetter videre til Silkemarkedet. Resten av denne dagen er satt av til egen aktivitet.

Morgengymnastikk i Ritan Park.

Silkemarked i Beijing.

20.mars:

Hele denne dagen er satt av til egen aktivitet. Så da tenker jeg meg det blir shopping og ellers gå se litt rundt omkring.

21.mars:

I dag skal vi til den kinesiske muren. Vi skal også gå langs Åndenes Alle, hvor keiserne ble ført til gravstedet. Etter lunch kjører vi mot Den Kinesiske Mur ved Badaling. Kvelden er satt av til egen aktivitet.

Den kinesiske mur.

22.mars:

Dagen starter med besøk til et Hutong boligområde. Her finner vi smale gater og tradisjonelle hus fra Ming og Qing dynastiet. En sightseeing i området på rickshaw, besøker en av familiene som bor der. Det blir lunch hos familien. Etterpå blir det tur til et te hus, vi får høre om teens rolle i Kina og lærer oss å tilberede kinesisk te. Tur til Antikk gaten, der besøker vi et tradisjonelt kinesisk apotek. En fantastisk Kung Fu forestilling på kvelden.

Kinesisk apotek.

23.mars:

Dagen er satt av til egen aktivitet. Blir helt sikkert litt shopping og sightseeing på den siste dagen i Beijing. På kvelden blir det avskjedsmiddag, og på menyen står blant annet Peking And som er byens spesialitet.

Peking And. Det ser faktisk godt ut og etter det jeg har hørt er det godt også. Gleder meg til å smake.

24.mars:

Avreise dag.

Beijing - København (15.35 (10.35 norsk tid) -18.35) København - Oslo (19.50 - 21.00)

Etter Beijing turen er det langhelg og jeg drar hjem den helgen. Greit å få slappet av litt hjemme og siden vi lander på Gardermoen er det ikke langt hjem.

- Hva syns du om det vi skal besøke på turen?

- Høres det spennende ut?
Ja, i morra starter vinterferien og det skal bli så godt.

Vi har skole frem til 12.00 og skal jobbe på egenhånd. Læreren våres avspasserer, så da blir vi uten lærer. Jippi! Men jobbes skal det, hvertfall fra min side. Vi har fått endel oppgaver, så prøve å gjøre mest mulig, men vi måtte heldigvis ikke gjøre alt.

Buss fra skolen 13.30 og toget går kl 14.00. Jeg er da hjemme i Hønefoss ca kl 16.00, det er så godt å ha kort vei hjem.I morra kveld skal det slappes ordentlig av foran tv'en. Savner å se tv her oppe blir veldig lite av det.

Bilde er fra juleferien da jeg skulle tilbake til Ål. Jeg gadd rett og slett ikke ta noe nytt bilde.

Nå blir det tilbake til pakking før det er tid for senga.

- Har du vinteferie fra i morra og ut neste uke eller har du hatt denne uka?
Heisann!

Ja, alle veit jo at morsdagen er over, men jeg har enda ikke fått gitt min gave. Hadde tenkt på å lage en overaskelse til jeg kom hjem som inkluderte blomster, men dette hadde jo selvfølgelig pappa ordnet med allerde, så det fikk hu det på selve dagen.

I valgfagen nå har jeg valgt Scrapping og da lages det litt av hvert. Jeg begynte på et kort. men det ble liksom aldri noe ut av det, så  forrige gang begynte jeg å lage en bok, så da tenkte jeg at dette kunne jo være en fin morsdags gave. Jeg ble nesten ferdig i timen i dag, så resten måtte gjøres ferdig på rommet etter skolen. Orker ikke dra med alt hjem slik at jeg må gjøre det ferdig der. Det er bare dumt.

Bildene av det ferdig ressultatet:Jeg må si jeg er imponert over meg selv. Hadde ikke forventet at resultatet skulle bli slik, men nå har jeg jo også brukt mange timer og testet ut masse underveis.

Bilde av hele familien fra 17.mai 2009, mamma, meg og broren min og Cira. Dikt som sier noe om hvordan det er å være mamma og annet diverse. Pyntet med blomster.

Så jeg håper dette blir en gave hu setter pris på og det tror jeg det kommer til å gjøre.

- Hva syns du om boka jeg har laget?
Hei

Da går vi snart inn i den siste uka for vinterferien. Denne helga har gått så fort. I går var det lørdags undervisning noe som var greit. Vi hadde ikke noe tolk, så det var en god del som gikk over hode på meg, men jeg oppfattet også en god del. Hvis noen hadde spurt meg, hva handlet det om? Kunne jeg ikke ha svart dem. Så det var kanskje litt dumt, men det er også vanskelig å få tak i tolk når det behøves.

I dag (søndag)  har vi hvert på Tropicana Badeland på Gol. Et bra sted, veldig fint, men jeg må også si at jeg har sett bedre steder enn dette. Uansett ble det en vellykket dag og jeg er så glad for at det ble satt opp et aktivitetstilbud på en søndag, det er som oftest den dagen som blir så veldig lang hvis ikke noe spennende skjer. Mange her benytter søndager til å sove lenge og det er helt ok, men det er skjelden det skjer noe her da, og ikke så mange som enten vil være med på ski eller gå tur.

Denne uka som begynner nå håper jeg går fort, jeg kjenner jeg lengter litt hjem nå og er utrolig sliten. Vi skal noen dager på hytta og gjett om jeg gleder meg til det. Skal bli så bra å få noen dager på hytta. Det er lenge siden sist jeg var der.Bilde av hytta. ♥

Har alltid likt å være på hytta, helt siden jeg var liten. Komme seg bort fra byen, alt mas og nå komme seg bort fra Ål, skolen, folk her. Alle er kjempe koselig, men man blir lei av de samme personene. Vi er sammen 24 timer i døgnet, nesten bor oppå hverandre. Så jeg tror alle har godt av 1 uke med ferie snart.Jeg håper på mye snø så det blir noen skiturer på oss og heldigvis får jeg låne mamma sine ski, mine blir igjen på Ål, da jeg ikke orker å dra de med meg på toget. Mamma har noen gamle ski hu kan bruke.

Så nå har nedtellingen begynt. Bare 5 dager til jeg er hjemme i Hønefoss. Kanskje begynne å tenke litt på hva jeg skal ha med meg, vil ikke ha med mye som jeg ikke kommer til å bruke, brent meg på det før. Høstferien var det altfor mye med hjem, rørte nesten ikke det jeg hadde i bagen på hele uka. Nå skal det tenkes fornuftig.

- Når har du vinterferie?

- Noen planer i ferien?
KRISTINVelkommen til min blogg! Jeg er ei jente som kommer fra Hønefoss. Jeg er utdannet Barne- og ungdomsarbeider og har tatt ett år på Ål folkehøgskole for å lære tegnspråk. Jeg jobber nå i en Naturbarnehage i Åsa og trives godt med det. Jeg skriver for det meste om min hverdag, men også om andre ting jeg er opptatt av. Legg gjerne igjen en kommentar, det setter jeg alltid pris på. __________________________________ Kontakt meg gjerne på mail: kristinlindmo@yahoo.no __________________________________arkiv


· August 2014 · Juli 2014 · Mars 2014 · Februar 2014 · Januar 2014 · Desember 2013 · November 2013 · Oktober 2013 · September 2013 · August 2013 · Juli 2013 · Juni 2013 · Mai 2013 · April 2013 · Mars 2013 · Februar 2013 · Januar 2013 · Desember 2012 · November 2012 · Oktober 2012 · September 2012 · August 2012 · Juli 2012 · Juni 2012 · Mai 2012 · April 2012 · Mars 2012 · Februar 2012 · Januar 2012 · Desember 2011


kategorier


 • » Anbefalinger
 • » Design
 • » Feiringer
 • » Hov barnehage
 • » Hverdagslivet
 • » Hønefoss kirke
 • » Jul
 • » Musikk
 • » Oslo/Utøya
 • » Spørsmål og svar
 • » Sundvollen barnehage
 • » Sunnaas sykehus
 • » Tips
 • » Trening
 • » Vik skole/SFO
 • » Ål folkehøgskole • linker


  · Ann Kristin · blogg.no · Få din egen blogg! · Marianne · Marlene


  design  Denne bloggen er personlige ytringer fra utgiver av bloggen. All bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver.
  Bloggen ligger på
  blogg.no og annonser på bloggen selges av Mediehuset Nettavisen. Ansvarlig redaktør for Mediehuset Nettavisen er Gunnar Stavrum.

  hits