Valg av folkehøgskole

Mange bestemmer seg for at de vil prøve ut folkehøgskole livet, men er usikker på hvor i landet de vil gå på folkehøgskole. Jeg skjønner de godt, jeg har vært der selv og for snart 3 år siden startet mitt folkehøgskole eventyr på Ål. Dette var noe jeg aldri trodde skulle skje, jeg hadde bestemt meg for at var det noe jeg ikke skulle var det ett år på en folkehøgskole langt hjemmefra. 

Etter lærlingtiden min så det ganske så mørkt ut med noe jobb, så jeg begynte å titte litt inne på nettet på nettopp folkehøgskoler rundt om i landet. Fant to steder som hadde noe med barn og gjøre og det var i Kristiansand og Harstad. Jeg syns dette var ganske så langt unna og var ikke klar for å ta det steget, men så plutselig dukket Ål fhs opp og etter noen dager hadde jeg fått plass for skoleåret 2010/2011. Jeg søkte meg inn på Tegnspråk for hørende og tenker nå i ettertid at jeg var ganske så tøff som faktisk kastet meg uti det uten å kunne et eneste tegn og hadde ingen sjans til å oppfatte hva jeg hadde sagt ja til. Jeg skjønner nesten ikke hva jeg tenkte på, men den dag i dag er jeg ekstremt glad for at jeg tok det året på Ål fhs. Jeg sitter på en liten ekstra kunnskap som ikke alle har. Jeg har lært meg grunnleggende tegnspråk, noe jeg er svært takknemelig for.  

Jeg kan fremdeles kjenne den følelsen jeg hadde i kroppen den dagen jeg kjørte opp til Ål og var klar for skoleåret. Veldig nervøs, men samtidig spent på hva som ventet meg. Mitt aller første møte med en døv var spesielt og jeg tror jeg må å sett veldig lost ut. Dette var i resepsjonen, men heldigvis var det en tolk klar for å hjelpe meg.

Jeg delte rom med en hørende jente og jeg var heldig med tanke på hun jeg bodde sammen med. Vi var nokså like, så det var ikke så mye styr i forbindelse med det. Vi var stort sett enige og slapp unna konflikter. Herlig!

  
             Papir Prinsesse.                                Pepperkakehus konkurranse.

Det å "plukke opp" tegnspråk var nokså lett for min del. Jeg var super motivert og syns det var veldig fasinerene og artig å følge med å prøve å oppfatte hva de sa. Mye er faktisk logisk. I starten fikk vi vel mellom 20 -30 ord pr dag som vi øvde på og det festet seg fort. Mange tegn er like, men kan ha forskjellig betydning. F.eks så er gang, sant, sikker og jobbe samme tegn og her gjelder det å kunne lese på munnen for å opfatte hvilke tegn som blir brukt. Tok litt tid før jeg ble dreven i det og det sitter godt den dag i dag.

Her hjemme bruker jeg lite tegnspråk, det skylles at jeg bare har hørende rundt meg. Ofte kan jeg sitte å bruke litt tegn når jeg er alene, så jeg ikke glemmer det og det er ganske kjekt. Alfabetet sitter godt og jeg pleier også å stave ord for at det heller ikke skal bli glemt. 

 
                                                  Skoletur til Beijing. 

Jeg brukte tegnspråk store deler av dagen gjennom skoleåret som varte i 10 måneder. (Jeg skal være ærlig å si at jeg skulle ønske at jeg ikke hadde brukt stemmen min så mye som jeg gjorde til tider, det er noe jeg angrer på) Jeg tror jeg ikke viste helt hva jeg gikk til med tanke på at jeg har et lite handicap som kanskje hemmet meg mer enn jeg ønsket. På forhånd tenkte jeg at det ikke skulle bli noe problem, men jeg ser nå i ettertid at det var kanskje litt større problem enn det jeg trodde det skulle bli. Hvis jeg hadde hatt to friske hender hadde mine tegnspråk kunnskaper vært mye bedre, noe som er fakta!

Det her ble litt lengre enn jeg hadde tenkt, så gratulerer til dere som har orket å lese hele. Plutselig fikk jeg en veldig trang til å skrive ned litt om mitt år på Ål fhs. Jeg kan VIRKELIG anbefale ett år på en folkehøgskole. Du lærer mye om deg selv, møter nye mennesker, muligheter for å utvikle deg selv, nytt miljø + mye mer. Er du i tvil? Bare gjør det. Du kommer garantert ikke til å angre på valget ditt. Livet på Ål fhs har vært det beste i mitt liv!

- Kunne du tenkt deg et år på en folkehøgskole?

Tid for elevtreff på Ål fhs

Da er det snart klart for en helgetur til Ål. Jeg gleder meg sykt mye til å komme tilbake til fhs, se igjen skolen, området rundt og ikke minst mange av elevene jeg gikk sammen med. Teller dager til fredag den 13. januar, og som dere ser er det ikke mange dager igjen. Hurra!

Jeg har fått fikset at jeg jobber bare halv dag på fredag, så har jeg litt bedre tid til å pakke og ordne før jeg reiser. Jeg er så heldig at Heidi kjører innom Hønefoss, så jeg kjører opp til Ål med henne. Herlig!

Som vanlig er det ikke sagt noe om hva som skal skje på skolen denne helga bare at det skal være forskjellige aktiviteter på lørdagen. Blir spennende å se hva som skjer. 

Julebilde av Ål gjengen 2010/2011. 

Kamera blir pakket med, så jeg kan love dere bilder fra helga. Ellers er jeg egentlig litt usikker på hva jeg skal ha med meg, men tenker at jeg finner fram bagen så kanskje jeg finner ut noe da. Har jo fremdeles litt tid så det haster ikke. Kjenner jeg meg selv rett, utsetter jeg det til siste tid. Det må jeg bare ikke la skje altså. 

Vi får se om det kommer noe innlegg i helga, jeg har ikke helt bestemt meg om pc'en blir med. Den som venter får se, men det jeg veit er at det kommer hvertfall ett innlegg på søndag om helga. Bare å glede seg. 

- Har du vært på elevtreff før?

Jeg savner Ål

Har du noen gang savnet noe så mye at du ved noen anledninger ikke kan få det ut av hodet?

Sånn føler jeg det nå. Jeg trodde det skulle bli så enkelt å legge dette bak meg når jeg var ferdig, men her ser jeg at jeg har tatt kraftig feil. 

Det som er det værste er vel alle de menneskene jeg møtte. Jeg savner det så mye og skulle så gjerne ønske meg ett år til med de samme personene og det hadde vært så bra, men det går jo ikke og heldigvis forstår jeg det også. 

Jeg savner den tryggheten ved å vite hva som skulle skje ett år fram i tid, nå som situasjonen er nå veit jeg jo ingenting og jeg kan ærlig innrømme t det stresser meg litt til tider. Hele Ål gjengen. 

Jeg savner den roen jeg følte både på dagen og kvelden. Mye kunne skje, men alikevell slappet jeg ordentlig av, noe som ikke skjer her hjemme. Altfor mye som skjer hele tiden. Ja, det kunne også være stress f.eks med lekser som var utrolig vanskelig til tider og det endte med at jeg satt hele kvelden og øvde og lette etter tegn for diverse ord på tegnordboka.no. 

Hundeslede kjøring var en avslappende aktivitet for meg. Jeg var heldig å fikk sitte på begge veiene siden hu som jeg var sammen med ville kjøre begge gangene. 

Og til slutt litt flere bilder fra året:

 

Hyttetur til Jønndalen.                           


Den kinesiske mur. 

  
Bowling på Geilo.                                   Tur til kulufossen.  

 

BackYard Battle hosElise.                

Pepperkakehus konkuranse. 

- Savner du noe?

Ett år siden Ål fhs

Datoen 22.august 2010 var dagen et nytt kapittel i livet mitt startet og som varte i 10 måneder. 

Jeg hadde tatt et valg, noe jeg hadde tenkt på en god stund før jeg endelig klarte å bestemme meg. Det så dårlig ut med jobb for meg, derfor valgte jeg ett år på en folkehøgskole. Og valget av skole ble Ål fhs. Og bare etter noen dager viste jeg at dette valget var veldig riktig for meg. 

Jeg kan enda føle den følelsen jeg hadde på denne dagen for ett år siden. Så spennende, men samtidig utrolig skummelt. Jeg skulle til et sted hvor jeg kjente ingen, bo sammen med noen jeg aldri hadde sett og mye annet jeg ikke hadde vært borti før. Så ja, det var mange tanker som for gjennom hodet mitt opp til Ål denne dagen. Jeg kom inn i et helt nytt miljø. Døve miljøet! Skulle lære å kommunisere med døve og det uten å kunne noe form for tegn. 

   

Mitt første møte med skolen når vi kom fram var bra. Jeg gikk inn til "resepsjonen" der stod det klar en tolk som hjalp meg med å si navnet mitt til han som var bak disken. Jeg fikk nøkkelen til rommet også bar det bort til internatet for å finne rommet mitt. Oppover bakken stod det mange og pratet med hverandre og det samme inne på internatet. Jeg var helt fasinert av de som brukte tegnspråk og selvom jeg ikke skjønte mye, var det spennende å følge med på bevegelsene, hender og kroppsspråket. 

Vi fikk utdelt en mappe med diverse info og der lå blant annet alfabetet på tegnspråk. Så etter presentasjon, leiker, kaffe og kaker gikk jeg tilbake til rommet og begynte å øve på navnet mitt. Allerede da hadde jeg lært noen få enkle ord. Endelig, jeg er igang husker jeg at jeg tenkte. 

Et lite sammendrag fra min første dag på Ål fhs. 

- Har du gått på folkehøgskole, eller er det noe du ønsker?

Tegnspråk og Kina bilde

I det siste har jeg tenkt mye på Ål og alt det jeg opplevde det året jeg var på folkehøgskolen. Jeg lærte utrolig mye og savner det stort! Skulle så gjerne ønske at jeg skulle tilbake dit nå i august, men den gang ei. 

Jeg merker det godt når det kommer til tegnspråk. Jeg prøver å bruke tegn når jeg holder på for meg selv for å ikke glemme. Men det er ikke så lett når du ikke har noen døve rundt deg. Merker at jeg  har glemt en god del, men mye sitter fortsatt. Å som jeg savner Ål gjengen. Det å kunne bruke tegnspråk hver dag. Leve det livet. Det var så godt å være på Ål. Trygt og godt. Være høyt oppe i "dalen", ett stykke ned til sentrum. Jeg kune ikke hatt det bedre det året.

Jeg savner alt. Både lærere, elever, hygge og sosialt, rommet mitt, alt vi gjorde. Det store felleskapet. SAVN!!!! Nå er det snart 1 år siden jeg begynte. Husker så godt alt stresset med pakking. Jeg hadde jo ingen peiling på hva jeg skulle ha og hva som var viktig å ha med seg. Heldigvis hadde vi fått en liste tilsendt i posten over det mest nødvendigste som måtte være med. 

Derfor blir det bra med elevtreff en gang i februar. Jeg gleder meg mye. :) Her er det norske en hånds alfabetet på tegnspråk. Prøv om du kan stave navnet ditt. 

Jeg kan si at dette sitter godt. Ofte jeg staver ord som jeg leser bare for artig. 

Etter Beijing turen skrev jeg oppsumeringer for dere. Hele 4 deler ble det. Da husker jeg at jeg nevnte for dere at jeg hadde kjøpt "navnet mitt" av en mann i Huntong boligområdet vi besøkte. Dette var en mann som lagde navnet ditt på bare 2 minutter. Jeg sa at jeg skulle prøve å få tatt et bilde så dere skulle få se og se nå har det gått 4 mnd siden jeg kom hjem fra Beijing. Nå er det på tide at dere får se syns jeg. Enig?
Endelig har jeg fått kjøpt ramme til dette. Så nå henger både tegnspråk bilde og navnet mitt på veggen over skrivepulten min. Ting tar tid. Uansett, det viktigste er at det er på plass nå og jeg er super fornøyd. Ål Folkehøgskole og kurssenter for døve.

- Noen av dere som kan tegspråk eller ønsker å lære det? 

- Hva syns du om bildene?Ål folkehøgskole 2010/2011

Året på Ål Folkehøgskole er over. Jeg har nå hvert på Ål i 10 måneder. Og de månedene har gått fort. Virker nesten som om det var i går jeg kom hit til skolen for første gang og var klar for skolestart. 

Jeg har nå tenkt til å ta dere med på en liten oppsumering av hele året mitt her oppe. Jeg kom til Ål folkehøgskole søndag 22.august og var veldig spent på hva som ville møte meg dette året. Jeg følte at dette var noe jeg bare hadde hoppet i og det som var min store skrekk var at dette var en døveskole, over halvparten var døve og bare 11 som var hørende.  Jeg kunne jo ikke et eneste tegn. Hva hadde jeg begitt meg ut på nå? Hvordan skulle jeg klare å kommunisere med de døve når jeg ikke kunne et eneste tegn?

Jeg husker også at det var en helt ny opplevelse for meg når man skulle ha kontakt med andre. Her hjalp det lite å rope etter en person. Her måtte man vinke på hverandre, ta på hverandre alt annet en å rope for å få kontakt. 

          
    
    

    

Skolen, internatet og rommet mitt. Jeg må si jeg var inponert over stedet da jeg var der i juli 2010. Utrolig fint også lå det litt unna sentrum. 6 km er det ned til sentrum. Har vært godt å bo litt oppi høyden, jeg som bor i byen hjemme.

August 2010:

Litt bilder fra ting vi har gjort/opplevd.

 

Bowling på Geilo 27.08.10. Dette var en super kveld og vi ble litt mer kjent. 

   

Tur til Langedrag 28.08.10. Dette var min første tur til Langedrag. Hadde aldri hvert der før. Hyttetur til Synningen 31.08.10. Veldig fint sted, vi gjorde masse artig på hytteturen!

September 2010:

Litt bilder fra ting vi har gjort/opplevd.Gokart på Gol 11.09.10. Jeg var ikke med å kjørte. Er litt pyse når det gjelder det, men var med for å se på. Husker det var utrolig dårlig vær. Det regnet som bare det. Tema dag, tur til Sangerfjellet 15.09.10. Kjempefin tur, men kom meg ikke helt opp. Var for bratt for meg og jeg var sliten. Fint vær og vi fikk oppleve tidlig snø. Kom litt mens vi satt og spiste mat. 

Lørdagsundervisning 25.09.10. Jeg var ikke så veldig gira på å lage maske, men hadde bestemt meg for at det skulle jeg. Når det var min tur og jeg hadde lagt meg ned på bordet fikk jeg fulstendig panikk. Jeg hadde ikke kontroll på kroppen min i det hele tatt. Men heldigvis så var de jeg var sammen med flinke til å roe meg ned. Hadde en person ved siden av meg hele tiden som enten holdt hånden min eller hadde hånden på beinet. Husker ikke hvordan det var. Uansett trengte jeg å vite at en person var ved siden av meg, ellers ville jeg ikke klart å lage den maska.   

Programkveld. Kjønnsrolle bytte fest 28.09.10. Desverre har jeg ingen bilder fra kvelden. 

      

Tema dag 29.09.10. Mange som var tøffe nok til å prøve dette. Jeg var ikke en av de for å si det sånn. 

Oktober 2010:

Litt bilder fra ting vi har gjort/opplevd.

  

I slutten av oktober hadde vi besøk av elever fra en døveskole i Danmark. 

November 2010:

Litt bilder fra ting vi har gjort/opplevd.Studietur til Oslo 03.11.10 - 04.11.10
. En veldig fin og lærerik tur!

  

Besøk til Elise 14.11.10. Vi hadde det helt for oss selv. Herlig!Tema dag 17.11.10. Vi som ikke hørte flyalarmen. Utrolig bra foredrag og som kanskje noen har sett ligger det allerde ute to innlegg her på bloggen om dette tema. 

 

Kunst og Håndverks uke 22.11.10 - 26.11.10. Jeg hadde valgt Scrapping en hel uke. Ble veldig fornøyd med det jeg lagde. Har også lagt ut et innlegg fra den uka også. 

Glassblåsing på Gol 27.11.10, desverre ingen bilder fra denne dagen. Veldig artig å få prøve. 

Desember 2010:

Litt bilder fra ting vi har gjort/opplevd.

  

Ppperkakehus konkurranse 11.12.10. 

Denne helga vi hadde her har hvert den aller beste. Vi hadde forbredelser fradag til pepperkakehus. Hvordan våres hus skal se ut. Og pepperkakehus konkurranse på lørdag og kanefart på søndagen. Og igjen må jeg si sorry for ikke noen bilder fra kanefarten.  

Januar 2011:

Litt bilder fra ting vi har gjort/opplevd.

   

Program kveld 18.01.11.
Bad Taste Party. Hundesledekjøring 18.01.11.
Utrolig artig opplevelse. Første gang for min del. 

Februar 2011:

Litt bilder fra ting vi har gjort/opplevd.

Elevtreff i begynnelsen av februar. Det var en fin gjeng som var samlet, både gamle og ny elever!


P-Party 16.02.11. Jeg var en pappir prinsesse. Takk til Iness for en fantastisk løsning. Jeg vant for beste kostyme. 

Mars 2011:

Litt bilder fra ting vi har gjort/opplevd.

  Beijing tur 15 - 24.mars.11. For en fantastisk tur og ikke minst opplevelser for livet. Jeg hadde aldri trodd jeg kom til å reise til Beijing i løpet av mitt liv, men når sjansen var der og det var en skoletur måtte jeg bare bli med. ngrer ikke et sekund. 

April 2011:

Litt bilder fra ting vi har gjort/opplevd.

BackYard Battle 05.04.11

Dette var noe av det råeste jeg har sett i mitt liv. Vi ble invitert av Elise og fikk være med å se på en kveld. En super kveld og utrolig spennende å se.

Demonsrasjon for døveskolene i Oslo 27.04.11. En flott dag og jeg håper demonstasjonen hjalp til å få disse polutikerene til å forstå hvor viktig disse skolene er. 

Vi hadde program kveld 28.04.11. Tema var Gresk aften. Desverre ingen bilder!

Bjørneparken på Flå 30.04.11. Fantastisk tur, vi var pgså utrolig heldig med været. 

Mai 2011:

Litt bilder fra ting vi har gjort/opplevd.


Døvblind prosjekt 03.05.11 - 05.05.11. Veldig interessant prosjekt. Lærte mye nytt!Bowling på Geilo 07.05.11.
Siste helga på Ål fhs dro vi til Geilo for bowling og Peppes Pizza. En super kveld og helg!

  

Tur til Kulufossen 09.05.11. En utrolig bra tur. Fint vær og godt humør. Veldig godt å komme seg ltt bort fra skolen og slippe og sitte inne når det var et helt strålende vær ute. 

Avsluttning 13.05.11 for skoleåret 2010/2011. Elever og lærere samlet til et stort gruppebilde.♥Årbok for Ål fhs 2010/2011.
I boka befinner det seg masse koselige kommentarer fra elever. Vi gikk rundt og skrev i årbøkene til hverandre etter programmet i gymsalen var ferdig. Klassebilder fra de forskjellige linjene, bilde av lærere, de som jobber på kjøkkenet, masse bilder, bilde av hvem som bodde sammen eller enkelt bilde for de som bodde aleine + mye mer!!!


Nå er året ferdig oppsumert og jeg ser nå hvor mye jeg har fått oppleve/hvert med på. Angrer ikke et sekund. Før jeg avslutter her vil jeg bare si til alle dere der ute som er i tvil eller vurderer ett år på en folkehøgskole. Mitt råd: Bare hopp i det, kommer garantert ikke til å angre. Dette har hvert det beste året i mitt liv!

KOMMER TIL Å SAVNE ÅL GJENGEN 2010/2011!

- Hva syns du om bildene og det vi har opplevd dette året?

- Kunne du ha tenkt deg et år på en folkehøgskole?


 

Avsluttning på Ål folkehøgskole

Da var året over på Ål folkehøgskole. Utrolig rart å tenke på. Nå er vi gamle elever. Neste år kommer det nye og blir noe helt annet enn i år. Vi har hvert en super gjeng og jeg er så utrolig takknemelig for alt det jeg har fått opplevd her dette året. Oppsumeringen av året mitt kommer snart ut på bloggen. 

I går (fredag) hadde vi vaskedag og hele rommet ble vasket grunndig. Pakket ned alt har jeg også klart så nå står det en hel haug på gulvet foran meg som skal ut i bilen. Fikk tatt bort litt og satt ut i bilen når mamma og pappa kom i går, så jeg håper jeg får plass til resten også. 

  

Vi startet med middag i spisesalen. Menyen var Småmat. Veldig godt. Dessert var iskake som var helt nydelig!

 

Lærer Tarja ønsker alle sammen velkommen og tolken er tilstede og stemmetolker. Her er min lærer gjennom dette året. Bente Lisbeth. Utrolig dyktig og veldig flink til å lære bort tegnspråk. Lært så mye av Bente Lisbeth, noe jeg er så takknemelig for. Nydelig dessert. Iskake!

Bilde av elevene 2010/2011.♥Bilde av elever og lærere 2010/2011.♥

Når felles bildene var tatt gikk alle sammen mot gymsalen hvor programmet skulle fortsette. 

  

Tegnspråk poesi og rektor holder tale. Fire jenter fra klassen min hadde også tegnspråkpoesi. De hadde valgt et emne fra skoleåret. Veldig flinke!

Her er Elise og Christina. De hadde ordnet en gave til Bente Lisbeth. De byttet på å lese opp og tolke for Bente Lisbeth. Min klasse. Tegnspråk for hørende. Elevrådsmann, Guttorm holder tale til oss elever. 

Her har jeg fått mitt virnemål. Legg merke til det flotte bilde i bakgrunn. Det er det vi elever som har gjort. Kalles sammarbeidsøvelse. Vi har tegnet litt hver på alle personene dette året. Dette var helt i starten. Lagde to ringer. De innerste skulle sitte helt stille, mens de ytterst skulle tegne etter tur. Gikk en runde rundt også ferdig. Byttet etterpå. Bunadbilde.♥

Nå er kvelden oppsumert i korte trekk og dere har fått se endel bilder. Det var en utrolig bra avsluttning. Og vi fikk utdelt årboka. Den er det skrevet masse koselige hillsninger i, så den tenkte jeg å dele med dere, men den kommer kanskje på oppsumeringen av skoleåret. Har ikke fått tatt noe bilde av den enda. 

- Har du hatt avsluttning med skolen din?

Begynne med pakking

Så langt er bare vinterklær pakket ned. For å være helt ærlig veit jeg rett og slett ikke hvor jeg skal begynne. Nå må jeg bare velge et sted jeg skal ta, men som vanlig ble det ikke noe rydding/pakking i dag heller. Jeg har utsatt det hver eneste dag. Tenker noe sånt om "jeg har god tid på meg, trenger ikke sresse" Og hva har skjedd? Jo, tida har gått fort fort. I morra er det allerde torsdag og fredag skal vi vaske rommet vi bor på grunndig. Alt må være nede fra vegene og klær tatt bort.

 

Kanskje det er noe sånt jeg må gjøre når jeg skal begynne å vaske skapet mitt. Legge alt på senga. Tror det vil fungerer dårlig. Det beste er nok å få alt ut. Enten i form av poser eller sekken og bagen jeg har her oppe. Vi får se hva det blir til. Tenke litt mer på saken!

Mamma og pappa kommer opp med litt ekstra jeg kan pakke ned i så det er veldig bra. De kommer en gang utpå fredagen og de har med bunaden. Gleder meg til å bruke den.

Avsluttningen starter kl 17.00 med middag etter det diverse program i gymsalen, utdelig av vitnemål og tilslutt kaffe og kaker. Heldigvis skal det være en tolk tilstede for de hørende foreldre. 

Får håpe jeg får tatt litt bilder så kan jeg dele noe med dere fra den kvelden. Oppsumering av mitt år her på Ål fhs kommer snart, henger litt etter med tid nå. Den kommer nok lørdag eller søndag. 

Så nå er det bare to skoledager igjen og sommerferien begynner. Ikke så kult nå føler jeg. Gruer meg utrolig mye til å slutte. 

- Er du glad i å rydde og vaske ditt eget rom?

Tur med Ål gjengen

Heisann!

Da har aller siste uka her oppe i Ål startet. 4 dager har vi igjen her før vi er ferdig med skoleåret. 

Denne uka er det litt vanlig undervisning, vasking av fellesareal, evaluering av skoleåret, kosedag, teambuilding bane og vask og pakking av rommet mitt. 

I dag hadde vi vanlig undervisning fram til lunch. Etter lunch dro hele Ål gjengen på tur til Kulufossen. Vi var heldige med været og det var en bra tur. Fantastisk dag ute!


  Jeg syns selv det var en bra tur. Ikke for langt å gå heller. Så dette var mye bedre enn å sitte inne i et klasserom hele dagen. Blir kjedelig det også, spesielt når det er så fint vær og varm i lufta som det har hvert i dag. 

- Har du hvert på skogtur med skolen din før?

Siste helg på Ål folkehøgskole

Tida går for fort nå altså, vi er nå inne i den aller siste helga her oppe på Ål.

I går (lørdag) var det klart for lørdagsundervisning og tilsynsvakta hadde bestemt at vi skulle kose oss sammen, så hele Ål gjengen dro til Geilo for bowling og peppes pizza.  

Først var det klart for bowling. Hvis ikke jeg husker helt feil var vi der den aller første helga etter at vi hadde begynt her på Ål fhs. Var utrolig artig og vi koste oss mye. Jeg glemte kamera mitt på skolen, så dere får litt bilder fra den første gangen vi var der.Da vi var ferdige med runden, gikk alle sammen bort til Peppes pizza hvor vi skulle spise og kose oss. Vil si at det var utrolig godt med pizza, lenge siden jeg har spist der.

Vi fikk veldig god tid når vi hadde spist ferdig, bussen skulle komme og hente oss kl 21.00. Det ble veldig varmt inne så til slutt måtte jeg ut å ha luft. Godt, men litt surt. Som jeg sier, "Den vinden kunne dem spart seg for"

Vi hadde vel noe sånt som 2 timer å slå ann der ute. Så jeg fikk faktisk tatt ut litt penger. Greit å ha litt kontanter også, ikke bare bruke kortet. Etter å ventet i en evighet og var kald som bare det kom endelig bussen og vi var på vei tilbake til skolen. Hurra!

- Har du hvert på bowling og Peppes pizza med skolen din før?

Døvblind prosjekt

Som lovet kommer det en oppsumering av prosjektet vi har holdt på med i tre dager. 

Tirsdag 03.05.11:

Første dag for døvblind prosjektet så dette har hvert en spennende dag. Morran startet som vanlig med morgenmøte og vi var klare til å begynne kl 09.00. To damer ved navn Tonje og Bibbi skulle gi oss litt info om Usher syndrom. Fikk en kort samendrag av det. 

Døvblind: Er en tilstand med kombinert syns- og hørselshemmning. Det er en spesifikk funksjonshemmning som begrenser en persons aktiviteter og hindrer full deltakelse i samfunnet i et slikt omfang at det krever at samfunnet støtter med særlig tilrettelagte tjenestetilbud, tilpassing av omgivelsene og/eller tekniske hjelpemiddler. 

Usher syndrom: Er en skjelden recessivt arvelig sykdom som innebærer medfødt hørselstap og synsproblemer som gir blindhet i løpet av tenårene. Mange av pasientene har også problemer med svimmelhet. Før middag ble vi delt så to skulle være sammen. En døv og en hørende. Vi fikk selv bestemme hvem som skulle jobbe sammen og en skulle være døvblind mens den andre ledsager.  Jeg skulle være ledsager i dag. Må si det var spennende å følge en person å hjelpe til. Den jeg var sammen med klarte seg veldig bra selv så det blir spennende å se hvordan jeg klarer meg i morra. 

Vi var i gymsalen etter middag og spilte kanonball med disse brillene og det var utrolig artig. Kjenne hvordan det føles på kroppen når man er i leik. Merket selv at jeg har utrolig dårlig balanse når brillene er på. jeg har dårlig balanse fra før pga CP'en, men har klart å trene den opp. Så det var litt ekkelt i gymsalen, følte at jeg gikk i bakken noen ganger, men det gjorde jeg heldigvis ikke. 

Onsdag 04.05.11: 

Vi var klare for en ny dag med prosjektet. I dag skulle vi gjennom tre forskjellige stasjoner.

Taktilt tegnspråk: Her fikk vi både det engelske håndalfabetet for samtale med døvblinde og det norske to-håndsalfabetet for samtale med døveblinde. Vi gjorde øvelser som å beskrive et bilde til en person som hadde briller på. Bruke både mine og personens hender når jeg snakket. Tegne på ryggen.

    

 Haptisk kommunikasjon: Her fikk vi forskjellige øvelser som vi skulle gjøre sammen, to og to. Tegne på ryggen. Enkle tegninger så den andre personen med brillene skulle oppfatte. 

Blindeskrift: Her fikk vi en liten introduksjon om hva blindeskrift er og vi fikk selv lov til å skrive navnet vårt selv. 

 

Jeg har skrevet et kort til mamma og pappa på blindeskrift, så det skal bli artig å høre hva de sier. De har ingen anelse om at det kommer et kort til de om noen få dager. 

Min tur til å spise middag i dag med briller og det var ganske artig, men også litt vanskelig. Veldig greit å få prøvd hvordan det føles. 

Torsdag 05.05.11

I dag har det hvert siste dag for prosjektet. Vi har hatt en evaluering av disse tre dagene og vi har fått lov til å stille spørsmål om det vi har lurt på. Jeg syns selv dette prosjektet har hvert utrolig spennende og ikke minst innteressant. Nye inntrykk og masse ny info jeg ikke viste fra før. Lært mye nytt!

- Har du hatt prosjekt på skolen før? 

Skoleåret er snart slutt

Å det er så skremmende å tenke på. Hvor har det blitt av skoleåret egentlig, spør jeg. Det har bare sust avgårde og spesielt etter jul. Vi har nå igjen bare 2 uker og i morra, onsdag og torsdag skal vi jobbe med et prosjekt som heter døvblind prosjekt. Jeg har planer om å skrive et innlegg til dere om mine opplevelser fra disse dagene. Dette tror jeg kan bli spennende og ikke minst utfordrende. Vi skal lære hvordan det er å være døvblind og føle på de utfordringene de møter. Merker at jeg gruer meg litt, aner jo ikke hva som skal skje denne uka.  

lnternatet vårt.

Jeg har også planer om å lage et innlegg som jeg skal legge ut når det nærmer seg slutten om mitt år her på Ål folkehøgskole. Jeg tok en oppsumering til jul om det første halvåret mitt og tenkte da at jeg skulle oppsumere det siste på samme måte, men nå tenker jeg at hele året blir tatt. På den måten er det en grei måte å avslutte mitt år her, samtidig som dere kan få se litt av det som har skjedd her dette året. 

   

Skolen våres.

Jeg føler det litt mer nå at det skal bli sikkelig trist å slutte her. Ja, jeg lengter hjem også og gleder meg til å komme hjem til familie og venner, men hva skjer om en uke eller to når ferien min har begynt? Mange jobber enda og jeg kan godt tenke meg at jeg kommer til å ønske at jeg skulle tilbake hit til Ål. Bare vent å se, kommer helt sikkert til å komme med i noen innlegg. Året mitt her har hvert helt supert og mer om året på Ål folkehøgskole får dere vite snart. 

Vi har avsluttning for elever med familie og ansatte fredag 13.mai. Mamma og pappa kommer opp hit og skal sove her til lørdagen. Så da tenker jeg at vi drar litt utpå dagen. Spise frokost først og pakke resten, hvis ikke det blir gjort på fredagen. Vi får se hva som skjer.  

- Når er du ferdig på skolen?

Besøk til Bjørneparken

Nok en uke er over og helga har begynt. I dag har vi vært på Flå og besøkt bjørneparken. Et veldig fint sted og selv om jeg var der for 3 år siden kan jeg ikke huske at jeg har gått i den bjørneparken før. Merkelig! 

Da vi kom fram gikk vi inn, der fikk vi hver vår bilett som vi skulle ha. Vi hadde fått beskjed på bussen at vi kanskje skulle få tolker i bjørneparken, men når vi kom fram var det ingen tolker og vi gikk rundt på egen hånd. 

Søte små kaniner.♥ 

Bjørner. Vi var så heldige å få se når de tok seg en liten lur. Se på de da, noe så søtt. Ligger helt som et slagt alle sammen. 

Elger. Det hadde 4 stk i forskjellig alder. 

     

     

Vi var heldige med været og hadde et helt nydelig vær. En  super dag i mine øyne!

- Har du hvert i Bjørneparken?

Demonstasjon for døveskolene

I morra er den store dagen, altså 27.04.11. Det er klart for den store demonstrasjonen for døveskolene i Oslo. 

Vi fra Ål fhs stiller opp og skal være med og jeg håper det dukker opp masse folk som blir med på denne demonstasjonen.  

Jeg skjønner godt hvorfor de døve reagerer sterkt på dette, de mister noe som er svært viktig for dem og tross alt skoler hvor alle er like. Så derfor syns jeg det er viktig å være med for å støtte og håpe det kommer noe positivt ut av denne demonstasjonen. Bedre å prøve det man kan i stedet for å sitte å bare vente på at det skal nedlegges. 

Nå som jeg har levd i et døvemiljø i 9 mnd er det klart at man blir påvirket av det som faktisk er i ferd med å skje. Så jeg skjønner godt frustasjonen deres og at denne kampen dem kjemper nå er svært viktig og jeg håper virkelig denne demonstrasjonen hjelper. 

Noen elever på kunst og håndverk har laget plakater med forskjellig tekst på.

Her er noen bilder av våres plakater

Altså vi drar fra Ål i morra tidlig å bruker hele dagen i Oslo. Kommer ikke tilbake til skolen før seint på kvelden. Så i morra blir det en spennende dag for mange, selv har jeg aldri hvert med på en demonstrasjon før. Håper virkelig det kommer noe positivt ut av dagen!

- Har du hvert med på demonstrasjon før?

Å tolke er spennende

Den store dagen er her, den jeg har gruet meg til helt siden jeg fikk vite hva og når det skulle skje. Men til min overaskelse var det artig, men kan love deg at det var også utrolig vanskelig og ikke minst utfordrene.  

Vi har nemelig prøvd å være tolk i dag. Både døvetolk og stemmetolk. Dette var noe alle måtte og jeg har kviet meg for å gjøre noe sånt. Selvfølgelig er det utrolig spennende, men samtidig utfordrene. Vi var to personer, en skulle lese mens den andre tolke for de andre som var "døve" Vi hadde en skillevegg mellom oss. Vi hadde fått beskjed på forhånd at denne dagen måtte vi ha med ørepropper og ha på oss øreklokker. Så vi ikke skulle høre noen ting. Funket bra. 

Da det var min tur til å tolke ble jeg utrolig nervøs og tullet det sikkelig til syns jeg selv. Hu jeg jobbet sammen med leste opp så mye at det rett og slett gikk over hodet på meg og derfor fikk jeg ikke sagt handlingen. Jeg var skuffet over meg selv, men dette var da også første gangen. 

Når det var min tur til å lese prøvde jeg å tenke litt på hvordan det er for den personen som står på andre siden og skal oppfatte det jeg leser. Ville jeg ha klart å tolke i det tempoet jeg leser i selv? 

Det siste vi skulle gjøre var å tolke det Bente Lisbeth sa (læreren våres) Hu fortalte historie eller vits på tegnspråk som vi skulle stemmetolke. Dvs. Bruke stemmen sin og alle fikk ta av øreklokker og ørepropper. Nå skulle vi høre på tolken og når de var ferdige skulle vi gjenfortelle til Bente Lisbeth det hu hadde fortalt til tolken. Dette var spennende og veldig artig. Likte dette best. 

Men begge deler var bra og jeg håper det kommer mer av sånt før vi slutter på skolen. 

- Har du prøvd å tolke før?

- Har du sett noen som tolker det en annen person sier?

Hjem til Hønefoss fredag 15.april

Endelig er nettet oppe å går igjen etter 1 dags fravær. Vi hadde nett fra morran og i skoletida i går, men etter middag da jeg kom tilbake til rommet mitt og satt meg ned for å jobbe med en oppgave som jeg trengte så sårt internett til, funket det ikke. 

        

Jeg gikk bort til hovedbygge og tenkte at her kan jeg sitte og klasserommet vårt var oppe, enda bedre. Hadde ikke så lyst til å sitte på datarommet og drive å øve tegnspråk. Så jeg gikk tilbake for å hente tingene mine på rommet mitt og satt meg ned i klasserommet for å jobbe. Å til min store overaskelse ingen nett der heller. Måtte bare sjekke datarommet igjen og ingen nett der heller.  Det viste seg at all innternett på skolen bare var borte. Totalt shut down. Så jeg gikk tilbake til klasserommet å jobbet videre uten nett. Så nå i dag (tirsdag) har det hvert noen her som har fikset det for oss. Nettet er oppe å går. Hurra for nettet på Ål folkehøgskole!

Om bare 3 dager drar jeg hjem til Hønefoss på påskeferie, og det skal bli så godt. Gleder meg utrolig mye. Har en følelse av at jeg sier det hver gang det er ferie, men jeg er sliten og mye av det er etter Beijing turen, da vi kom tilbake var det avslapning den helga og rett på skole når vi kom tilbake til Ål. De siste dagene har jeg kjent at jeg har veldig vondt i høyre armen/hånda mi og den er nok sliten den også etter dette året. Bruker mye krefter når man bruker tegnspråk, mer en det jeg trodde. Så støttebandasjen må nok fram i morra og torsdagen. Kanskje det blir litt bedre. Så på en måte er jeg veldig glad for at jeg ikke kan bli tolk, samtidig hadde det nok også hvert et spennende yrke.

Det blir 5 dager hjemme før jeg drar til London i 4 dager. Blir en helt utrolig bra påskeferie i år. Spennende å dra til et sted jeg aldri har hvert før. Mye shooping og selvfølgelig fotball på gutta. Men som sagt blir det nok fotball på meg også, men ikke noe kamp, noe annet kanskje? Får bare vente å se.  

- Når har du påskeferie?

- Skal du noe spennende i påskeferien? 

Da var det helg igjen

God morgen

Da har helga begynt og nok en skoleuke er ferdig. Denne uka har gått så fort, ikke så mye som har skjedd egentlig. Mandag må være den beste dagen i uka, ja, jeg veit jeg sier det, men på mandager har vi tegnspråk i 3 timer og etter det er det valgfag og jeg har i denne perioden Scrapping, noe jeg elsker nå. 

Dere har fått et innlegg om hva som skjedde på tirsdag kveld så det var vel ukas høydepunkt,BackYard Battle hos Andereas Håtveit. Det å komme seg bort fra skolen for noen timer. Kjenner jeg er litt lei nå, savner mye det å være hjemme med familie og venner. Mye som har forandret seg hjemme de mnd jeg har hvert her på skolen. 

I går (fredag) var det klart for åpning av svømmebassenget vårt på skolen. Det ble sengt i begynnelsen av november og planen var at det skulle åpnes igjen etter jul. Altså i januar, men det skjedde aldri. Så dagen ble fredag 08.04.11. 

Klorfri-b.jpg

Bilde fra skolens hjemmeside. 

Rektor var til stedet og skulle klippe i rød snor foran på bassenget. Sport og friluftsgruppa skulle være de første til å hoppe i bassenget samtidig og kunne da drikke rett fra vannet i bassenget. Vi har fått et klorfritt basseng. Noe som er helt herlig. Selvfølgelig måtte jeg prøve ut det nye bassenget i går kveld. Helt herlig følelse og kunne ha et basseng igjen på skolen. 

Denne helga blir nok rolig. I dag er det smykkelaging med Bente Lisbeth, men jeg er ikke så veldig gira på å være med. Orker rett og slett ikke. Så vi får se hva jeg bestemmer meg for. Jeg håper helga går fort og kanskje jeg burde begynne å tenke på hva jeg skal ha med meg hjem i påskeferien. Reiser hjem fredag 15.april.  Å som jeg gleder meg. 

Ønsker alle sammen en riktig god helg.

- Hva skal du i helga?

- Når har du påskeferie?

BackYard Battle hos Andreas Håtveit

Vellkommen til Skibyen og BackYard Battle 2011


I går kveld (tirsdag) var dagen. Vi hadde blitt invitert av Elise som går i klassen min. Altså hørende. Hu er gift med Andreas Håtveit. Jeg hadde aldri hørt om det navnet før jeg begynte her på Ål fhs, men Andreas er utrolig flink, har sett en del videoer av ham. Kanskje noen av dere veit hvem han er?

Jeg er så inponert over hvordan dette har blitt gjort. Kan love dere at det ligger mange timer med hardt arbeid bak dette og selve opplegget. Sånt tar mye tid og mye skal gjøres. Som jeg så i går kveld: WOW. Det ordet gikk igjen mange ganger i løpet av kvelden. Jeg var så fasinert. 

 

Elise med blå bukse og hvit jakke. Hu løp mye fram og tilbake, mye som skulle både hentes, leveres, fikses og oppi alt dette fungerte hu også som tolk for de døve. Det er ikke dårlig altså. 

Vi rakk akkurat å få med oss premieutdelingen før vi måtte løpe til bussen igjen. En helt utrolig bra kveld. Nok et godt minne fra Ål fhs.

- Har du hvert å sett på sånn konkurranse før?

Ål fhs elever malt på veggen

Nok en gang glemmer jeg ting som jeg gjerne vil dele med dere. Er det mulig? Ja, dessverre er det sant. 

Dette er det kunst og Håndverk linja som har stått for. Det ble malt litt tidligere i år, men det tar mye tid å få gjort noe sånt ferdig. Hvert nede mange ganger etter jul for å se, men først mandagen som var så jeg at det var helt ferdig. Navn på personene var også blitt satt på, så da fant jeg meg selv igjen. 

Jeg syns det er litt kult jeg. Hele denne veggen er malt med både årets elever som dere ser her, men også elever fra tidligere år. En veldig fin vegg har det blitt. Masse forskjellig. Selvfølgelig syns jeg våres bit er den beste og fineste. 

- Hva syns dere om veggen våres?


Aprilspøk på skolens hjemmeside

Ja, de fleste av dere veit helt sikkert hvilken dag eller rettere sagt dato som er i dag.

DET ER 1.APRIL. 

Jeg har enda ikke blitt lurt og er kanskje litt sær, går ikke på så mye i dag, hvis f.eks noen forteller meg noe jeg er litt usikker på om faktisk er sant sier jeg "Hvis du forteller meg det samme i morra som det du sa nå skal jeg tro på deg" Hater å bli lurt. 

Da vi kom til morgen møte i dag hadde tilsynsvakta denne nyheten til oss:

Siste nytt: 01.04.2011:

Ål folkehøyskole og kurssenter for døve har inngått en eksklusiv avtale med prinsesse Märtha Louise!

Engleskolen.jpg

Hun har sagt ja til å være kursleder i en ukes "Engleskole-uke" på Ål folkehøyskole og kurssenter for døve. Rektor har meldt seg på!

Datoen er bestemt, og det blir: 19. - 23.september 2011. 

Prinsesse Martha Louise er Norges Døveforbunds høye beskytter. Vi vet også at prinsesse Martha Louise har lært tegnspråk. Hun gikk på kurs hos Hjemmet for døve (nå: Signo)

Når det gjelder å informere på "Engleskolen" sier hun at hun foretrekker å bruke tegnspråk selv. DVS : HUN VIL IKKE HA TOLK! Hun mener at hvis deltakerene ser direkte på henne , vil de merke seg konturen av engler. Slik blir det ikke ved å se på tolken!  

Vi er sikker på at interessen er veldig stor. Derfor har vi blitt enige om at påmeldingen må skje fortløpende. Maksimun 10 deltakere. Det kan nok hende at veldig mange sender påmelding med en gang, i dag! Og da blir kurset fulltegnet med en gang.  

Du vil få beskjed innen 2.april om du fikk plass eller ikke. 

Dette var en artig aprilspøk syns jeg. Og helt sikkert er det noen som har gått rett på denne og meldt seg på. Jeg sier igjen. "Hvis du forteller meg dette i morra, så skal jeg tro på deg"

- Hadde du falt for denne aprilspøken og meldt deg på?

- Har du blitt lurt eller klart å lure noen i dag?

Oppsummering av Beijing del 4

Da har jeg kommet til den siste delen når det gjelder skoleturen våres til Beijing. Ble vist hele 4 deler dette.  

23.mars 2011:

Dagen var satt av til egen aktivitet. Og selvfølgelig da ble det også litt shopping på den siste dagen i Beijing. 

    

Starbucks fikk et besøk av oss. Deilig kaffe Mocca ble bestilt. Fest antrekket for kvelden. Alle hadde fått beskjed om å pynte seg og vi var en fin gjeng som var samlet. 

På kvelden var det klart for avskjedsmiddag, hvor vi blant annet fikk smake på peking and noe som var utrolig godt.     

Jeg anbefaler alle om å smake på dette hvis dere får mulighet til det. 

Også litt diverse bilder fra kvelden:Bilde av alle tre tolkene som var med på turen. Per Anders, Helene og Robert. Lærere og tolker. 

Da vi kom tilbake på hotellet ble det felles gruppebilde og utdeling av forskjellige gaver fra oss elever til Guidene vi har hatt på turen. 

24.mars 2011:

Avreise dagen. Vi reiste fra hotellet 11.30 og flyet fra Beijing gikk kl 15.35. Da vi satt oss på flyet stilte vi klokka tilbake 7 timer så dvs at klokka da var 08.35. Heisann her var vi vist tilbake til morran igjen. Kom til København halv åtte og måtte fader meg vente i ca 2 timer pga en idiot som hadde kommet deg inn på Gardermoen luftområde. Noe med henglayder eller hvordan det nå skrives. 

Da vi endelig kom til Gardermoen var jeg så sliten og hadde utrolig vondt i kroppen og ville bare få bagasjen og dra hjem, men nei, da. Jeg mistet bagasjen min så jeg og en del andre måtte stå i kø ca 45 min og så fikk jeg meldt bagasjen min savnet. Fikk den igjen dagen etter. Lettet. 

I ettertid nå har jeg hvert utrolig sliten og det var værst på onsdag. Jeg har som sagt vært sliten og lei meg og ikke helt vist hvorfor, men nå tror jeg at jeg var så sliten og utmattet at det gikk rett og slett så langt at jeg ble helt skjelven og nesten satt å grein i kantina på onsdag. Da tok jeg hintet og sa ifra til lærer at jeg var så sliten at jeg skulle gå på rommet mitt og sove. 

Jeg sovnet med en gang og sov i tre timer før det var middag. Jeg kjenner jeg er bedre nå så kanskje det var akkurat det jeg trengte. Så det har egentlig hvert et reint helvete denne uka. Men nå tror jeg det skal bli bedre. 

Da er Beijing turen ferdig oppsummert og jeg har fått skrevet en god del og vist masse bilder. Jeg er selv fornøyd med hvordan disse innleggene har blitt. Håper dere syns noe av det samme. 

 - Hva syns du om bildene?

- Hørtes det ut som en bra tur de dagene jeg har skrevet om?

Oppsummering av Beijing del 3

Her kommer oppsumering av Beijing del 3. 

20.mars 2011:

Denne dagen var avsatt til egen aktivitet. Desverre ingen bilder fra denne dagen. Det ble mye shopping på silkemarkedet og mat på MC Donald's. 

21.mars 2011:

Guiden forteller litt info. Desverre husker jeg ikke hva dette stedet het. 

  Guiden og tolken Per Anders forteller oss hvordan vasene blir brent etter vasen er ferdig laget med farge. 

Etter dette besøket kjørte vi bussen til Åndenes Alle. Her skulle vi gå en liten tur nedover "parken"  

Veldig fint å gå nedover, utrolig mye fine skulpturer av dyr. 

Etter lunch satte vi kursen mot den Kinesiske mur. Dagens høydepunkt, hvertfall for min del. Synd vi fikk bare 2 timer. Litt lite spør du meg. Jeg ønsket meg mer tid.    

En helt fantastisk følelse å være der. Selvfølgelig skulle vi få dårlig vær. Utrolig surt og det blåste mye, men ellers var turen topp og det var virkelig et minne for livet for meg. 

22.mars 2011:

Dagen var satt av til et besøk til en døvefabrikk hvor det jobbet mange døve. Vi fikk en liten omvisning på det de holdt på med. Lagde mye fint, og jeg kjøpte en slags kule som var dekorert med blomster i forskjellige farger. Den tror jeg skal bli fin på rommet. Fikk ikke hengt den opp før jeg dro tilbake til Ål. Meg utafor døvefabrikken. 

Besøk til Hutong boloigområde. Vi fikk prøve de berømte syklene som det er mye av i Kina. Artig opplevelse å sitte på. 

Som vanlig får vi info fra Guiden og tolken Robert om området. 

     

Det var en mann der som kunne male navnet ditt på 2 minutter. Så det måtte selvfølgelig kjøpes. Utrolig flink. Jeg har ikke tatt noe bilde av resultatet, så kanskje jeg kan legge det ut seinere. Alt fra Beijing som jeg kjøpte ligger igjen hjemme. 

En rask gåtur gjennom Antikgaten førte oss til et Kinesisk apotek. 

Guiden og tolken Helene forteller oss litt om Kinesisk apotek.Jeg har besøkt Kinesisk apotek. 

Da fikk jeg vist ikke skrevet om den siste dagen. Da blir det for langt. Må nok ta en del til. Håper ikke dette ble for langt. Som dere kanskje skjønner nå har vi besøkt og gjort utrolig mye på bare 10 dager. 

Fortsettelse følger. 

 - Hva syns du om bildene?

- Hørtes det ut som en bra tur de dagene jeg har skrevet om?

Oppsummering av Beijing del 2

Da er jeg klar for å skrive om oppsumering av Beijing del 2. 

Jeg har også nå etter å ha skrevet del 1 prøvd å rydde litt opp i bildene fra turen. Jeg hadde tatt over 500 bilder og mye var av det samme, så nå har jeg klart å få det ned til 366 bilder. Mindre blir det ikke. Vil ikke slette noe mer. Må jo ha en del minner fra denne turen.

18.mars 2011:

Det kommer vist litt mer fra denne dagen. Fant noen andre bilder etter besøket på perlefabrikken.

Vi er klare for nok en lunch som er kinamat.

Sommerpalasset.Veldig fint sted. Mye fint å se på. Synd vi hadde litt surt vær, blåste utrolig mye.

19.mars 2011:

I dag gikk turen først til Ritan Park hvor det var morgengymnastikk. Masse folk i parken som drev med diverse øvelser og selvfølgelig måtte noe testes ut.Lokalbefolkningen er i full gang med sine øvelser.

Tolken Helene prøver seg på litt gymnastikk sammen med lokalbefolkningen. Det ser litt vondt ut.

Måtte prøve jeg også. Apparatene var i bra form. Tydelig at de blir tatt vare på. Supert sted.

Tolken Robert måtte bare prøve dette.

    

Tolken Helene skulle prøve det som han i det hvite gjør. Ikke like lett. 

Vi fikk også besøke et Te-hus denne dagen. Dessverre ikke så bra bilder. Men for å si det sånn var det utrolig god te. Det ble også litt handling der også. Gave til mimmi og offa. De elsker te og drikker det ofte, så hva er vel en bra gave når du får noe du liker. 

Fortsettelse følger. 

 - Hva syns du om bildene?

- Hørtes det ut som en bra tur de dagene jeg har skrevet om?

Oppsummering av Beijing del 1

Da er jeg tilbake i Norge etter 10 fantastiske dager i Beijing. En helt utrolig opplevelse og masse minner for livet. En herlig tur med fantastiske og gode venner, lærere og tolker.

Som dere kanskje skjønner på overskriften kommer det til å bli flere deler av skoleturen fordi jeg har masse bilder som jeg vil vise dere og det blir altfor mye med bare et innlegg.

Tirsdag 15.mars var en lang dag. Våknet tidlig og fikk spist frokost før jeg gikk tilbake til rommet for å pakke ferdig. Lunch på skolen før vi satt oss på bussen til Gardermoen. Vi hadde 3 timer før flyet til København og måtte bare løpe fra flyet i København og videre til neste fly til Beijing. Vi var framme dagen etter. Altså Onsdag 16.mars.

Vi har gått ombrd i flyet til Beijing. Stort og fint fly. Flyturen gikk veldig bra, men søvn ble det veldig lite av. Vanskelig å sove.

16.mars 2011:

Himmelens Tempel. En helt utrolig rar følelse å være i Beijing. Hadde ikke helt gått opp for meg at vi faktisk var der.

Et bilde av rommet vårt og vårt første møte med Kina mat og spisepinner. Jeg er enda ikke noe god i å spise med pinner, men jeg har blitt bedre.

17.mars 2011:

Dagen startet tidlig med besøk til den forbudte by og den himmelske fredsplass. Et veldig stort sted med masse folk og mye å se på.

Guiden og tolken forteller oss litt info om stedet.Her var det mye godt. Tror dette er en av de beste måltidene vi hadde felles.

18.mars 2011:

I dag gikk besøket til en døveskole. En helt utrolig opplevelse.Først fikk vi litt info fra en lærer tror jeg. Hu snakket kinesisk til Guiden vår og han pratet engelsk så tolken kunne oppfatte og tolke for de døve. Utrolig men sant.Jeg prøvde meg på matgruppe hvor vi lagde noe som var veldig godt. Disse jentene var med meg for å hjelpe. Ikke lett å forstå så heldigvis hadde jeg en døv fra skolen sammen med meg som hjalp meg til å forstå.Perlefabrikken fikk et besøk av oss. Mye fint å se på der og selvfølgelig ble det noen kjøp der. Et nytt armebånd og perlekrem både til meg og mamma.

Og nå tror jeg skal avslutte del 1 av oppsummering av Beijing.

Fortsettelse følger.

- Hva syns du om bildene?

- Hørtes det ut som en bra tur de dagene jeg har skrevet om?

Beijing tirsdag 15.03.11

Hei

Nå har tida gått alt for fort her, syns ikke det er lenge siden det var laang tid igjen til skoleturen våres, men nå er den rett rundt hjørne. Tirsdag 15.03.11 drar vi til Beijing.

Mandag 14.03.11:

Vi har vanlig undervisning de tre første timene, men vi skal jobbe uten lærer siden hu har fri den dagen, så er det klart for vask av rom og fellesarealer før de blir busstur ned til Ål for handling. Enda litt usikker om jeg skal være med. Har liksom ikke noe jeg trenger, så jeg får tenke litt på det. Jeg har besøk av mamma, pappa og Cira nå i helga, så da kan det hende at vi kan ta en tur til Gol å få handlet det som trengs.

Resten av dagen/kvelden går vel til pakking og ordne ferdig saker og ting hvis det trengs.

Tirsdag 15.03.11:

Vi var så heldig at vi klarte å få morra møte på tirsdag avlyst. Frokost til vanlig tid, smøre matpakke var da viktig til den lange bussturen til Gardermoen. Etter frokost kan vi bare gå tilbake til E-bygget og pakke ferdig eller faktisk legge seg å sove litt til. Vi får se hva jeg gjør. Vi får varm lunch kl 10.45 og drar fra skolen kl 12.00.

Vi skal være fremme på Gardermoen kl 16.00 og har da 2 timer før flyet til København drar fra Gardermoen.

Jeg kjenner jeg har litt reisefeber nå, spent på turen. Det vi skal gjøre og ikke minst hvordan jeg skal klare å overleve 8 timer på fly fra København til Beijing. Flyskrekk jeg? Ja, litt kan jeg si. Er ikke noe fan av fly. Jeg har klart 5 timer bra, så det kan hende det går bra denne gangen også. Uansett er min plan å prøve å sove meg igjemom hele den flyturen. Tross alt så er det midt på natta i Beijing når vi drar fra København. Klokka blir stilt 7 timer fram så dvs, vi setter oss på flyet fra København kl 21.00, klokka blir stilt og er da 04.00 på natta. Desuten er det best å få sovet, for når vi kommer til Beijing skal vi på sightseeing og se litt forskjellig før vi sjekker inn på hotellet.Jeg har ikke kommet så langt enda, men har begynt litt. Prøve å ikke pakke så mye, og det er ikke lett. Mye jeg vil ha med meg. Skal nok klare å begrense meg med litt hjelp fra mamma.

Grunnen til at jeg poster dette innlegget i dag er fordi jeg har som nevnt besøk av mamma,pappa og Cira nå i helga og da blir det nok ikke så mye tid til bloggen og de skal ta med pc'en hjem. Pc blir ikke med til Beijing. Skal nok klare meg fint uten den i 10 dager. Bedre å ha den der enn at den blir liggende igjen på skolen når vi kommer tilbake fra skoleturen. Da er min plan og dra hjem den helga, så da kan jeg love dere et innlegg fra turen med masse bilder.

Så er det en tid det passer bra for en liten bloggpause er vel det nå som jeg blir borte i 10 dager. Så da blogges vi nermere slutten av mars. Se frem til ny oppdatering på bloggen, den tror jeg kommer til å bli bra. :)

- Har du hvert på skoletur før?

- Er du glad i å fly mange timer?

Mobilen har valgt å takke for seg

Nå kjenner jeg at jeg er veldig frustrert her jeg sitter å skriver dette innlegget og hvorfor skal dere få høre her:

I går etter skolen gikk jeg sammen med de andre for å spise middag, så da at jeg hadde lite strøm så når jeg kom tilbake til rommet mitt tenkte jeg at jeg like så greit kunne la den gå helt ut slik at den var tom for strøm, og deretter lade den opp igjen. Men veit dere hva? Det funket ikke. Å til deres infomasjon har jeg latt den gå ut mange ganger før, så det skal vel egentlig ikke ha så mye å si, eller?

Så her er altså mobilen jeg har nå. Ikke akkurat min beste venn for øyeblikket.

Har opplevd det 1 gang før, men da tok jeg bare mobilen ut av laderen og satt den i igjen og da funket det bra og den ble ladet. Ikke hatt noe problemer siden det og det er lenge siden det skjedde.

Så i går kveld prøvde jeg alt mulig og fikk låne en annen lader, for jeg tenkte at kanskje det var laderen min som var ødelagt, men det var det tydligvis ikke. Satt med den i hele går kveld og jeg var ikke akkurat happy for det.

Det passer så utrolig dårlig nå at den plutselig takker for seg etter bare 4 mnd. HELT UTROLIG!

Nå skal jeg vente litt til så må jeg ringe til mamma og be dem ta med en ekstra mobil opp i helga. Vi har jo mange hjemme som både jeg og broren min har brukt før. Det får funke inntil videre. Kan ikke dra til Beijing uten mobil. Det går bare ikke. Vil ikke si at jeg er så avhengig av mobilen, men akkurat oppi her er jeg det. Eneste måte å få kommunisert med de hjemme.

- Har du opplevd noe sånt med denne mobilen, eller med Sony Ericsson?

Skolegenser for Ål fhs har kommet

Hei!

Ja, nå er vinerferien slutt og jeg er tilbake på Ål igjen. Dro med toget oppover i går kveld. Godt å komme tilbake, men kunne godt å tenkt meg noen ekstra dager hjemme. Det var så godt å være hjemme igjen.

I dag har de berømte skolegenserene våres kommet, eller rettere sagt i ferien kom de, men det var først i dag vi elever hadde mulighet til å hente de og jeg må si jeg er fornøyd med mine ting og selvfølgelig har jeg tatt bilde slik at dere også kan få se.Genser som er Lyse brun.

Bukse som er Mørke grå. Kult med trykk bakpå rompa!Teddy Fleece som er Mørk lilla/Off white.

Jeg har prøvd alt og det passet bra. Genseren var litt trang, men den utvider seg nok så det blir nok bra. Har den på nå så får se hvordan den blir utover dagen/kvelden.

Jeg kan jo bare si at uansett er jeg veldig fornøyd med det jeg bestilte. Så bra vi fikk de før Beijing turen våres.

- Hva syns du om det jeg hadde bestilt fra University?

Skoletur til Beijing del 3

Ja, nå nermer det seg, skoleturen til Beijing. Bare 10 dager igjen. Kjenner jeg gleder meg, men også litt sommerfugler i magen. Uansett blir nok dette en knall tur som jeg ikke kommer til å angre på. Et minne for livet!

Så nå tenkte jeg å fortelle dere litt mer om hva som skal skje og det vi skal gjøre på skoleturen.

Avreise er 15.mars fra skolen. Jeg tror vi reiser noe rundt kl 12.00. Flyet går fra Gardermoen kl 19.00 til København, deretter videre til Beijing kl 21.00. Klokka blir da stilt 6 timer fram og vi vil være framme i Beijing ca kl 13.00.

16.mars:

Vi skal besøke Himmelens Tempel, hvor keiserne i Ming og Qing dynastiet gav offergaver til vær gudene i håp om å få en god høst. Etter dette blir det innsjekking på hotellet.

Himmelens Tempel.

17.mars:

Første stopp er Den forbudte by, der er det 999 rom som er bygget etter en streng mytologisk filosofi. Etter dette besøket går vi videre til Den himmelske freds plass, denne plassen utvidet formannen Mao til verdens største åpne plass i 1951.

Den forbudte by og den himmelske freds plass.

18.mars:

Denne dagen skal vi beøke en skole for døve, hvor vi deretter forsetter til Sommerpalasset. Etter lunch besøker vi perlefabrikken. Her får vi en introduksjon i perledyrking. Vi besøker også en fabrikk hvor det jobber mange døve. På kvelden skal vi se en forestilling med kinesisk akrobatikk.

Sommerpalasset.

19.mars:

Vi begynner før frokost med litt morgengymnastikk sammen med lokalbefolkningen i Ritan Park ved Solens Tempel. Vi kan delta i den treningsgruppa vi ønsker selv. Her finnes alt fra tai-chi til aerobic. Bussen fortsetter videre til Silkemarkedet. Resten av denne dagen er satt av til egen aktivitet.

Morgengymnastikk i Ritan Park.

Silkemarked i Beijing.

20.mars:

Hele denne dagen er satt av til egen aktivitet. Så da tenker jeg meg det blir shopping og ellers gå se litt rundt omkring.

21.mars:

I dag skal vi til den kinesiske muren. Vi skal også gå langs Åndenes Alle, hvor keiserne ble ført til gravstedet. Etter lunch kjører vi mot Den Kinesiske Mur ved Badaling. Kvelden er satt av til egen aktivitet.

Den kinesiske mur.

22.mars:

Dagen starter med besøk til et Hutong boligområde. Her finner vi smale gater og tradisjonelle hus fra Ming og Qing dynastiet. En sightseeing i området på rickshaw, besøker en av familiene som bor der. Det blir lunch hos familien. Etterpå blir det tur til et te hus, vi får høre om teens rolle i Kina og lærer oss å tilberede kinesisk te. Tur til Antikk gaten, der besøker vi et tradisjonelt kinesisk apotek. En fantastisk Kung Fu forestilling på kvelden.

Kinesisk apotek.

23.mars:

Dagen er satt av til egen aktivitet. Blir helt sikkert litt shopping og sightseeing på den siste dagen i Beijing. På kvelden blir det avskjedsmiddag, og på menyen står blant annet Peking And som er byens spesialitet.

Peking And. Det ser faktisk godt ut og etter det jeg har hørt er det godt også. Gleder meg til å smake.

24.mars:

Avreise dag.

Beijing - København (15.35 (10.35 norsk tid) -18.35) København - Oslo (19.50 - 21.00)

Etter Beijing turen er det langhelg og jeg drar hjem den helgen. Greit å få slappet av litt hjemme og siden vi lander på Gardermoen er det ikke langt hjem.

- Hva syns du om det vi skal besøke på turen?

- Høres det spennende ut?

I morra er det fredag, vinterferien starter

Ja, i morra starter vinterferien og det skal bli så godt.

Vi har skole frem til 12.00 og skal jobbe på egenhånd. Læreren våres avspasserer, så da blir vi uten lærer. Jippi! Men jobbes skal det, hvertfall fra min side. Vi har fått endel oppgaver, så prøve å gjøre mest mulig, men vi måtte heldigvis ikke gjøre alt.

Buss fra skolen 13.30 og toget går kl 14.00. Jeg er da hjemme i Hønefoss ca kl 16.00, det er så godt å ha kort vei hjem.I morra kveld skal det slappes ordentlig av foran tv'en. Savner å se tv her oppe blir veldig lite av det.

Bilde er fra juleferien da jeg skulle tilbake til Ål. Jeg gadd rett og slett ikke ta noe nytt bilde.

Nå blir det tilbake til pakking før det er tid for senga.

- Har du vinteferie fra i morra og ut neste uke eller har du hatt denne uka?

En forsinket morsdags gave

Heisann!

Ja, alle veit jo at morsdagen er over, men jeg har enda ikke fått gitt min gave. Hadde tenkt på å lage en overaskelse til jeg kom hjem som inkluderte blomster, men dette hadde jo selvfølgelig pappa ordnet med allerde, så det fikk hu det på selve dagen.

I valgfagen nå har jeg valgt Scrapping og da lages det litt av hvert. Jeg begynte på et kort. men det ble liksom aldri noe ut av det, så  forrige gang begynte jeg å lage en bok, så da tenkte jeg at dette kunne jo være en fin morsdags gave. Jeg ble nesten ferdig i timen i dag, så resten måtte gjøres ferdig på rommet etter skolen. Orker ikke dra med alt hjem slik at jeg må gjøre det ferdig der. Det er bare dumt.

Bildene av det ferdig ressultatet:Jeg må si jeg er imponert over meg selv. Hadde ikke forventet at resultatet skulle bli slik, men nå har jeg jo også brukt mange timer og testet ut masse underveis.

Bilde av hele familien fra 17.mai 2009, mamma, meg og broren min og Cira. Dikt som sier noe om hvordan det er å være mamma og annet diverse. Pyntet med blomster.

Så jeg håper dette blir en gave hu setter pris på og det tror jeg det kommer til å gjøre.

- Hva syns du om boka jeg har laget?

1 uke igjen til vinterferie

Hei

Da går vi snart inn i den siste uka for vinterferien. Denne helga har gått så fort. I går var det lørdags undervisning noe som var greit. Vi hadde ikke noe tolk, så det var en god del som gikk over hode på meg, men jeg oppfattet også en god del. Hvis noen hadde spurt meg, hva handlet det om? Kunne jeg ikke ha svart dem. Så det var kanskje litt dumt, men det er også vanskelig å få tak i tolk når det behøves.

I dag (søndag)  har vi hvert på Tropicana Badeland på Gol. Et bra sted, veldig fint, men jeg må også si at jeg har sett bedre steder enn dette. Uansett ble det en vellykket dag og jeg er så glad for at det ble satt opp et aktivitetstilbud på en søndag, det er som oftest den dagen som blir så veldig lang hvis ikke noe spennende skjer. Mange her benytter søndager til å sove lenge og det er helt ok, men det er skjelden det skjer noe her da, og ikke så mange som enten vil være med på ski eller gå tur.

Denne uka som begynner nå håper jeg går fort, jeg kjenner jeg lengter litt hjem nå og er utrolig sliten. Vi skal noen dager på hytta og gjett om jeg gleder meg til det. Skal bli så bra å få noen dager på hytta. Det er lenge siden sist jeg var der.Bilde av hytta. ♥

Har alltid likt å være på hytta, helt siden jeg var liten. Komme seg bort fra byen, alt mas og nå komme seg bort fra Ål, skolen, folk her. Alle er kjempe koselig, men man blir lei av de samme personene. Vi er sammen 24 timer i døgnet, nesten bor oppå hverandre. Så jeg tror alle har godt av 1 uke med ferie snart.Jeg håper på mye snø så det blir noen skiturer på oss og heldigvis får jeg låne mamma sine ski, mine blir igjen på Ål, da jeg ikke orker å dra de med meg på toget. Mamma har noen gamle ski hu kan bruke.

Så nå har nedtellingen begynt. Bare 5 dager til jeg er hjemme i Hønefoss. Kanskje begynne å tenke litt på hva jeg skal ha med meg, vil ikke ha med mye som jeg ikke kommer til å bruke, brent meg på det før. Høstferien var det altfor mye med hjem, rørte nesten ikke det jeg hadde i bagen på hele uka. Nå skal det tenkes fornuftig.

- Når har du vinterferie?

- Noen planer i ferien?

Hyttetur til Jønndalen Høyfjellseter

Da er vi tilbake på skolen etter tre fantastiske dager på hyttetur med en herlig gjeng. ♥

Jeg som alltid er dårlig på å ta bilder, har faktisk klart å få tatt masse bilder disse dagene og en lite utkast av det skal dere få se nedover her.

Tirsdag 15.02.11:

Vi reiste fra skolen kl 11 og på veien mot hytta stoppet vi en liten tur på Geilo, hvor vi fikk handle litt før bussturen forsatte mot dit vi skulle. Da vi kom fram skulle all bagasje settes utenfor og alle inn for å se hvordan det så ut. Ingen av lærerene hadde hvert der før så det var spennende for alle. Romfordeling ble tatt og alle fikk rom. Inn med bagasje og pakke ut litt og slappe av litt før alle skulle samles ute for litt leik og moro.Kvelden kom, og det var klart for avslappning inne med diverse spill eller noe annet. Middagen ble taco noe som var sykt godt. Underholdning på kvelden før det var så seint at det var legge tid. Sliten og trøtt etter en lang dag.

Onsdag 16.02.11

Dagen var satt av til skitur eller tur på beina og da måtte jeg velge det siste alternativet, siden jeg ikke hadde med ski. En lang og slitsom tur, men jeg klarte hele. Stolt av meg selv. God trening til Kina tur dette.Etter mange timer ute kom vi tilbake til hytta, slappet av før programkvelden begynte. Vi skulle ha P-Party og mitt kostyme kan dere se her:Jeg skulle være papir, men så ble det gjort om til en papir prinsesse. Jeg syns det er et helt genialt kostyme. Det er laget av do papir, og er veldig enkelt å lage, men må ha god tid. Selve "skjørtet" er festet til den grå t-skjorta med bare teip ryndt hele livet. Overdelen er suret rundt kroppen noen ganger og festet med teip det også. Altså jeg kan si at det var behagelig å ha på seg, men å sitte, ikke like lett. Mye som datt av hele tiden. Men det holdt til en seier. Jeg vant for beste kostyme.

Torsdag 17.02.11

Dagen var satt av til lagkonkuranse. Alle ble delt inn i grupper og jeg var med i guppe 4.

1.konkuranse gikk ut på å grave den høyeste "snøhulen" som var mulig. Vi er godt i gang.Tre personer skulle gå på ski sammen. Veldig morsomt å se på.

Siste konkuranse skulle jeg ALDRI ha hvert med på. Dessverre for min del skjønte jeg konkuransen litt for seint til å trekke meg. Vi fikk utdelet et langt tau og jeg trodde vi skulle ha dra konkuranse og tenke at dette kunne jeg klare, men det var noe helt annet. Vi skulle nemlig tra tauet gjennom armene. Altså inn venstre arm og ut høyre, mens jakka var på. Vi fikk lov til å hjelpe hverandre og jeg husker jeg sa til hu som er hørende på mitt lag at nå måtte hu hjelpe meg. jeg skjønte da hvor dette ville ende.

Alt var klart og jeg ventet på min tur. For å være ærlig husker jeg ikke mye om hva som skjedde når tauet kom til meg. Jeg var kald på kroppen siden vi hadde stått med jakka åpen en god stund og vi måtte ta av oss votter og jeg var iskald fra før så det ble ikke noe bedre når vi måtte stå og vente for å srtarte. Det jeg husker er at en av de amrikanske jentene stod foran meg når tauet ble dyttet inn på min venstre side og hu tok tak i den høyre hånden min og dyttet den inn slik at jeg skulle få tak i tauet og dra det ut, den gikk bare ikke. Jeg var helt stiv i armen og fingrene knyttet sammen. Fikk ikke åpnet de. Dette skjedde vel 2 ganger at hu prøvde

Jeg kunne både føle på kropspråket og høre på lydene hennes at hu begynte å bli litt små frustrert siden jeg ikke fikk det til. Etter dette husker jeg ingenting. Aner ikke hvordan vi fikk det til og jeg skjønte heller ikke at konkuransen var over.

Jeg så at alle på laget mitt løp inn så jeg fikk tatt hanskene mine og løp inn, da var jeg allerde på gråten og ville ikke begynne å grine ute foran alle sammen og hadde bestemt meg for at dette skulle ikke skje, men jeg klarte ikke å holde meg, så når jeg kom inn knakk jeg totalt sammen og det var ikke snakk om litt sipping, men sikkelig gråt. nermest hylte. Jeg følte at alt bare raste sammen inn i meg og jeg hadde så vondt i armen som jeg aldri har hatt før.  Heldigvis var det en hørende der som hørte meg og klarte å roe meg ned. En døv jente var også tilstedet og så hva som skjedde. Begge to var helt fantastiske å ha der. De fikk roet meg en ned til slutt.

Mange kom bort litt seinere å spurte om det gikk bra og jeg så at det kom det helt sikkert til å gjøre. Til og med begge lærere kom og jeg veit ikke om de så det på meg når jeg var ute, men spurte om alt var bra og Tore sa faktisk unskyld til meg. Så jeg veit ikke jeg, kanskje han skjønte at dette ikke var noe lett konkuranse for meg.

Altså jeg klandrer ingen av de som var på laget mitt for det som skjedde og spesielt ikke Christine (amerikanske jenta) for at hu var så ivrig. Hu veit jo ikke at jeg har CP og problemer på høyre side. Så da sier jeg at du kan ikke noe for ting du gjør, når du ikke veit om problemet. Etter dette gikk det faktisk opp for meg at det er mange av de nye elevene som ikke er klar over mitt lille handikap. Det syns jo ikke i det hele tatt på kroppen min. Kanskje det kommer en andledning som det kan sies høyt. Vi får vente å se.

Oi, dette ble en lang beskrivelse. Håper det ikke er altfor kjedelig å lese. Trengte sårt å skrive det ned.

Fredag 18.02.11

I dag har det hvert vask av hytta og pakking før vi dro tilbake til skolen. Det var godt å komme tilbake.

- Har du hvert på hyttetur med skolen din før?

Skoletur til Beijing del 2

Jeg skreiv i et innlegg her for en stund siden at jeg skulle vise dere litt bilder av hvordan hotellet vi skal bo på ser ut. Da jeg skreiv det husket jeg ikke navnet, men nå har jeg fått tak i det og jeg må si jeg fikk bakoversveis når jeg så hvor fint det er, et fire stjernes hotel. Det er ikke dårlig altså.

Dette lover godt. Nå er jeg ikke 100% sikker på at alt er riktig fra det hotellet vi skal bo på. Det var så mange som var like på Google når jeg søkte på navnet, men det blir vel litt bilder fra hotellet når vi er der så skal dere få se mer bilder fra hotellet. Jeg er imponert allerede.

- Hva syns du om hotellet vi skal ha i Beijing?

Nydelig himmel på Ål

Heisann

Da har det vist gått noen dager siden sist det kom et innlegg på bloggen. Sorry for det, men jeg veit ikke jeg. Er det virkelig noen som leser bloggen min. Jeg savner å få kommentarer og det er det fint lite av på noen av innleggene mine og som følger av det blir det mindre blogging.  Dere har hvert veldig flinke på de innleggene som handler om Ål og skolen. Så kanskje det må bli mer fra den kanten? Ikke veit jeg. Det er bare dere som kan fortelle meg hva jeg skal blogge om.

Uansett, grunnen til at jeg legger ut et innlegg nå i kveld er fordi jeg så noe utrolig fint på himmelen i dag morres.

Bilde kommer her:
Jeg syns det var så fint. Selvfølgelig er det mye bedre å se det i virkeligheten, men syns det ble et bra bilde til tross for at det er tatt med mobilen.

- Hva syns du om himmelen?

- Opplevd det selv der du bor?

Elevtreff 04.02.11 - 06.02.11

Helga går mot slutt og det har hvert en super helg med besøk av fjorårets elever. :-)

Jeg tror de har hatt det helt supert og kost seg her en hel helg. Det  har blitt gjort litt forskjellig denne helgen. Det som var planen var en akekonkuranse på lørdag, men den ble ikke noe av og det var synd. Ikke veit jeg hvorfor. utrolig fint vær hadde vi også. Så egentlig skulle jeg ha brukt dagen på en sikkelig ski tur. Nå er det lenge siden sist jeg har hvert på skitur.

På lørdag hadde vi volleyball kamp. Gamle elever mot ny elever. Jeg var ikke med, skyld jeg kan ikke spille pga handikapet mitt, men jeg var med for å se på, gadd ikke sitte på rommet når mesteparten var i gymsalen.


Typisk Ål fhs musikk. Denne har blitt spilt mye. Når jeg hører denne tenker jeg på skolen og alle.

Hele dagen ble litt forsyvet som igjen gjorde at pysjamas party ble avlyst og vi hadde helt vanlig klær under middagen. Da ble det Nachoes. Det var godt med noe vi ikke hadde hatt før.

På kvelden var det fest i gymsalen og vi fikk lov til å drikke på skolen. Dette er forbudt på skolens området, men denne helg var et unntakk. Hurra for de som hadde kjøpt drikke. Jeg hadde egentlig ikke tenkt til å være med, men jeg lot meg overtale og ble med. Og det angret jeg ikke på. Utrolig kodelig var det og ikke minst artig. Man kan også ha det gøy uten drikke. :)

I dag som det er søndag har det bare hvert en daffe dag. Jeg våknet faktisk halv ni, men klarte heldigvis å sovne igjen. Neste gang jeg åpnet øya igjen hadde klokka blitt 12.30. Så dvs jeg sovnet godt og fort.

Nå etter middag har vi ryddet på plass alt det vi brukte i går, fra gymsalen og satt det på plass der det egentlig skal stå. Effektivt vil jeg si det gikk. Vi var fort ferdige.

- Har du hvert på elevtreff før eller noe lignende med skolen din?

La døveskolen leve

Dette er et STORT diskusjonstema på skolen om dagen. Veit ikke om det er mange av dere som har fått med seg historien om hva som faktisk er i ferd med å skje.

3 av 4 døveskoler skal legges ned. Dette er helt forferdelig for de som er avhengig av en slik skole hvor de kan få den tilretteleggingen de trenger og alle er like.

Fra 01.02.11 innførte Kunnskapsdepartementet inntakstopp ved Skådalen skole i Oslo, Hunstad skole i Bergen og Nedre Gausen skole i Holmestrand. Fra samme dato vil også A.C Møller skole i Trondheim ha landsdekkende inntak til statlig tilbud om heltids grunnskoleopplæring i og på tegnspråk.

Elevene som går ved de tre skolene kan fortsette ut skoleåret 2013/2014. Da vil de enten ha nådd ungdomstrinnet eller ga fullført grunnskolen.

Grunnen til at dette skjer er fordi etterspørselen har blitt redusert. Statelige heltids grunnskoler for hørselshemmede har svært få elever. Elevtallet går stadig ned fordi foreldre i liten grad velger et tilbud om heltids statlig grunnskoleopplæring for sine hørselshemmede barn.

Staten har likevel ansvar for å bevare et tegnspråklig fagmiljø i landet. Derfor opprettholder departementet et statlig grunnskoletilbud for hørselshemmede ved A.C Møller skole.

Kilde hentet fra Udir.no

Jeg må jo si at jeg er påvirket av dette selv om det ikke helt angår meg, men når man går på en døveskole som jeg gjør nå, og er ganske godt inne i det miljøet. Skjønner jeg godt hvorfor de døve reagerer sterkt på dette. Hvis jeg hadde hvert døv eller f.eks hadde hatt et døvt barn hadde jeg reagert på akkurat samme måte. Så jeg håper virkelig at de får slått igjennom med den kampen de kjemper nå.

Fant ikke noe bilde av skolene, så derfor ble det et slikt bilde. Det er hentet fra Google.

- Hva syns du om at disse skolene legges ned?

Skolegenser fra University

Jeg har jo helt glemt å skrive om skolegenseren våres. At det går ann å glemme noe sånt. Hvem har vel ikke hatt skolegenser før? Kanskje ikke alle da, men husker vi hadde skolegenser på barneskolen.

Da var stor tegnekonkurranse og den beste tegningen skulle trykkes på genseren. Er ikke helt sikker på hvordan tegningen så ut, men jeg mener å huske en høne og en foss. Hvorfor det? Jo for skolen heter Hønefoss skole. Så da fikk dere svar på hvorfor det var en høne og en foss. Det er jo egentlig ganske logisk. Fargen på genseren var oransje. Ikke den fargen jeg ville ha valgt i dag, men jeg likte veldig godt den fargen på genseren da. Det var tider det. :)

Nå er det igjen klart for en skolegenser og da blir det en FHS genser. Dette blir bra. Vi har snakket om det lenge og det har tatt lang tid før vi har fått noe bestilling skjema, men nå har vi fått det og alt er bestilt fra min side. Nå er det litt problemer med å få opp den fargen på genseren jeg har bestilt, men jeg viser dere bildet og heller skriver fargen ved siden av.

Fargen på genseren skal være lyse brun. Logoen våres ser slik ut som vist på genseren. Bakpå genseren kommer det alle navnene til elevene ved skolen. Jeg ville ha en farge jeg ikke kom til å gå så fort lei, dette er tross alt en veldig spesiell genser som jeg vil skal vare lenge.

Men det stopper ikke der. Jeg har bestilt mer.

Joggebukse som er mørke grå. Jeg ønsket meg en ny joggebukse og fant ut at jeg har mange grå joggebukse. Nå vil jeg ha en ny farge. Den blir helt sikkert veldig bra. Logoen våres skal trykkes bak på buksa. Det blir stilig.

Jeg har bestilt en sånn i lilla og hvit. Så dvs at der hvor det er hvitt på dette bilde vil det bli lilla, mens der det er brunt blir det hvitt. Ihvertfall slik jeg har forstått det. Er ikke helt sikker hvordan logoen blir trykt på denne. Kanskje det står Ål FHS bak og 10/11 som vist på dette bildet.

Prøve å få tatt bilde når alt har kommet. Så får dere se hvordan genser, jakke og buksa ser ut.

Så nå venter jeg i spenning. Fristen for bestillingen går ut i morra så om ca 3 uker har jeg skolegenseren min og det andre jeg har bestilt. For å si det sånn er det ikke billig det jeg har kjøpt, men jeg blir sponset litt av mamma og pappa. Broren min har fått litt så da måtte jeg også få. Her skal det være rettferdig mellom oss og det har det hvert hele livet. Hvis jeg har fått noe jeg har ønsket meg, får han også noe han har ønsket seg. Og det er veldig greit det.

- Har du skolegenser fra din skole?

Skoletur til Beijing del 1

Heisann!

Jeg føler at jeg henger litt etter når det gjelder tiden inne i hue mitt. Tenk at vi allerede er i februar. Hvor har januar mnd blitt av. Dette er skummelt. Liker ikke at det går så fort nå.

Vi har igjen 4 mnd på skolen og mitt inni der er det den store skoleturen våres. Spennende. Dere som har lest bloggen min har kanskje fått med dere hvor vi skal på skoletur?

Vi skal på skoletur til Kina, Beijing. Hvor spennende er ikke det. Dette er det jeg kaller Ones in a lifetime opplevelse. Tror jeg aldri hadde reist til Beijing, hvis ikke denne muligheten hadde kommet. Tror heller ikke jeg kommer til å dra dit en annen gang, men man veit jo heller aldri hva som skjer i framtiden.

Den forbudte by. Dette er en av plassene vi skal besøke. Mange flere steder vi også skal besøke og jeg har tenkt til å skrive litt innlegg nå framover som handler om skoleturen.

Avreise er 15.mars og vi er tilbake den 24.mars.

Så som dere ser nå er det litt over en mnd igjen. Seinere skal det komme en oppdatering på hva vi skal gjøre der. Blir litt for mye til å skrive i dette innlegget. Derfor har jeg kalt dette innlegget for skoletur til Beijing del 1. Så da kommer det flere deler etterhvert.

- Har du hvert i Beijing før?

- Vil du høre om hva vi skal gjøre i Beijing?

Hjem til Hønefoss på torsdag

Heisann!

Da var det mandag igjen. Ny uke, nye muligheter. Denne uka blir kort, da det er lang helg og frivillig hjemreise på torsdag og selvfølgelig drar jeg hjem da.

Jeg som skrev et innlegg her for 1 uke siden eller noe sånt at jeg var inni en litt tung periode og gledet meg til å komme hjem igjen, det tror jeg faktisk at jeg har godt av nå. Det å komme meg litt bort fra skolen og alt rundt her for noen dager.

Snakket med mamma i stad og hu fortalte at det blir aroma massasje på lørdag. Og som jeg gleder meg. Hu fikk gavekort i bursdagsgave fra oss, og jeg får litt av godene der jeg også. Det er jo mammas gavekort, men hu ville spandere en massasje på meg. så det blir herlig. :)

Ikke så mye som har skjedd her på skolen de siste dagene og ihvertfall veldig lite å blogge om fra min hverdag på skolen. Jeg kommer nok sterkere tilbake på den kanten. Har også funnet ut at det ikke er så lenge igjen av skoleåret, vi har igjen 16 uker av skoleåret, da er vinterferie, Kina tur og påskeferie med i de ukene. Så som dere ser er det ikke mange uker igjen. Dette går sykt fort.Bildet er fra Ringkollen i februar 2010.

- Har du prøvd aroma massasje før?

- Syns du tida går fort noen ganger?

Hundeslede kjøring

I dag har vi hatt tema dag så det vil si at vi ikke har hatt vanlig undervisning. Litt godt å kunne gjøre noe helt anna midt i uka. Dette skjer vel ca 1 gang i mnd framover. I dag var det hundeslede kjøring. Aldri prøvd, men utrolig artig opplevelse. Glad jeg greip den  sjansen når jeg ble spurt om jeg hadde lyst.

Jeg har selvfølgelig klart å ødelegge minnekortet til kamera mitt. Det skjedde i går kveld når jeg skulle overføre bilder fra programkvelden og over til pc'en. Hvordan det skjedde veit jeg ikke, plutselig brakk en bitt av som være der.Nå står det at kamera er låst og får ikke tatt et eneste bilde.  Det var utrolig surt siden jeg viste at vi skulle ut på tur i dag, men mobilen funker til nød.I morra skal det kjøpes nytt!

Vi ble kjørt med buss og sluppet av et sted som vi skulle gå fra. Gikk til et åpent område oppe i skogen og der måtte vi bare vente til alt var klart med hundene.Så var endelig alt klart og hele tre sleder kom opp til der hvor vi stod og venta. Vi var veldig gira, ihvertfall de aller fleste av oss. Alle kunne ikke samtidig, så det ble bare 5 om gangen. Vi andre måtte bare vente til det ble våres tur.

Det var utrolig kaldt, det hadde jeg ikke forventet. - 14 sto det i bussen når vi gikk av. Fy... det var lovlig kaldt spør du meg. Så jeg hadde nok tatt med litt lite klær, men holdt meg så mye i bevegelse som mulig, mens jeg venta på min tur. jeg hadde bestemt meg at dette skulle jeg prøve. Kunne ikke la en sånn sjanse gå fra meg.

Vi hadde både med pølser og varm kakao. Det var helt herlig. Godt med god og varm kakao i koppen og stå foran bålet og grille pølse. Finnes det noe bedre når du er ute i skogen? Enkel måte også å få litt varme i seg, ellers var det å gå rundt hvis man var kaldt, noe de aller fleste var.

Da det var min tur satt jeg på med en anna jente som ville styre hele veien, og det var ikke noe problem for meg siden jeg ikke hadde så veldig lyst til det. Ville heller bare sitte på. Det var en fin liten runde vi tok, men tror nok de hundene vi kjørte med var nokså slitne, gikk ikke så fort som de andre.

Etterhvert var det tid for å gå ned til bussen igjen og det var mange som fikk fart på seg til å komme ned til bussen. Den var jo god og varm og det var veldig godt å komme inn i bussen hvor det var varmt.

Veldig søte hunder og de var snille. Ikke mye tull.

Når jeg kom tilbake til skolen ble det en varm dusj på meg. Det var godt. Og nå merker jeg at jeg er sulten. Ble ikke noe middag på meg, siden jeg ikke orket, men det er kveldsmat 18.30. Ikke så lang tid igjen. Klarer nok å holde ut til det.

- Har du prøvd hundeslede kjøring før?

Bad taste party

Da har jeg kommet meg tilbake på skolen etter en veldig behagelig fysioterapeut time nede i Ål sentrum. Utrolig hvor godt kroppen min hadde av det. Kjennes mye bedre ut i kroppen nå.

I kveld er det klart for programkveld: BAD TAST PARTY! Vi skal kle oss ut i det styggeste vi har og kombinere masse som ikke henger sammen. Vi kunne se hva vi fant nede i kjelleren hvor det er masse gamle og "stygge" klær. Der fant jeg meg en bukse som jeg har planer om å bruke. Så har jeg fått hjelp av ei anna jente til å finne noe i mitt eget klesskap som kan brukes og kommer til å se helt forferdelig ut.

Ja, det ser kanskje ikke så "stygt" ut enda.Og dette ble resultatet til slutt. Hva syns dere?

Dette kan nok bli en artig kveld med mye latter og selvfølgelig skal det være konkurranse og det skal kåres både den styggeste gutten og styggeste jenta. Her er det om å gjøre å være styggest. Må ikke spare på noe da.

- Har du hvert på bad taste party før?

Oppstart med fysioterapi

Hei alle sammen!

Da er uka godt i gang og vi har som vanlig hatt vasking av rom og felles areal på internatet. Tirsdager er fast vaske dag for oss elever. Ikke alltid like artig å vaske, men det må gjøres. Så blir det inspeksjon av rommene mens vi er på skolen. Håper det blir godkjent denne gangen også. :-)

Så er jeg endelig i gang med fysioterapi igjen etter nyttår. Det skal bli veldig godt å komme meg ned dit og få tøyd på både armer og bein. Kjente godt i går at jeg er skikkelig stiv og jeg har vondt i mesteparten av kroppen i dag. Så nå blir det fast tid hver tirsdag.

Jeg og en annen var nemlig på nok en skitur i går etter skolen. Vi hadde bare planer om å gå en liten tur, men føret var så bra at vi bare gikk på. Tror jeg aldri har hatt så gode ski noen gang. Månen lyste opp, mildt og godt vær og det var bare helt supert. Så alt i alt gikk vi 12 km i går ettermiddag. Så i går ble det en tidlig kveld på meg. Utrolig sliten og hadde brukt mye krefter, går ganske fort og holder samme tempo hele tiden, men dette er veldig god trening for meg, det blir nok flere slike turer.Meg og Cira - Januar i fjor. En kjempefin hyttetur med mange fine skiturer.
Når jeg kommer hjem skal jeg nok prøve å få tatt en liten skitur med denne lille go jenta. Blitt mere sprek den siste tida og det er så godt å se når jeg er hjemme. Ser store forandringer fra hver gang.

- Liker du å vaske og rydde?

- Har du hvert hos fysioterapaut før?

Noen sover tyngre enn andre

Og hvem tror du jeg snakker om da? Jo, det er faktisk meg. Jeg har aldri i mitt liv klart å sove gjennom bråk og annet som lager lyder, våknet opp med en gang og hatt problemer med å sovne igjen etterpå, men etter at jeg begynte her på folkehøgskolen har dette forandret seg.

Helt i begynnelsen av skoleåret ble det spilt mye høy musikk på kveldene. Da blir et anlegg brukt for å få skikkelig følelse av musikken. De døve må ha høy musikk for å kunne kjenne det på vibrasjonen fra musikken og da er det bra med skikkelig bass og trøkk.

Jeg kan ærlig innrømme at jeg hadde problemer i begynnelsen, har nemlig rom rett ved stua og det høres godt i veggen. Bare rister av vibrasjonen fra anlegget. Så når jeg skulle legge meg og det var full musikk uti stua plugget jeg inn øreplugger og hørte på min egen musikk før jeg la den fra meg og sovnet. Dette har blitt en fast rutine nå. Må høre på litt musikk før jeg sovner ordentlig.

Så nå må jeg ha blitt vant til det for jeg hører jo ingenting lengre, våkner ikke av en eneste lyd.

Derfor skal jeg dele en litt artig opplevelse  med dere som både jeg og andre rundt meg som hører hadde. Dette går jo selvfølgelig mest på meg og andre har det artig pga av at jeg sover tungt.

I går kveld/natt var det fest i en av hyttene like ved skolen. Mange av elevene var tilstede og de hadde det sikkert helt topp.

Etter det jeg har hørt fra andre kom de andre tilbake til E-bygget kl 03.00 i natt og fortsatte videre der. Da var det mye gåing i gangene og høye lyder. Etterhvert begynte de å spille veldig høy musikk uti stua og da kan dere jo tenke dere hvem som klarte å sove seg igjennom det hele. Ja, riktig det var meg. Jeg skjønner ikke hvordan i huleste det er mulig å ikke våkne av sånt. Skulle nesten tro jeg var døv når jeg sov. Reagerer jo ikke på lyder når jeg sover.

Jeg syns det er litt artig jeg da når jeg faktisk ikke hørte en eneste lyd fra dem i går natt når de kom tilbake. Vi var noen få igjen som er hørende og de hadde også lagt seg, de har fortalt meg nå i dag at de hørte det veldig godt og hadde problemer med å sovne. Til og med hu jeg deler rom sammen med våknet av alt bråket. Så de som hørte alt i går har det litt morsomt med meg siden jeg tydeligvis sover veldig tungt her oppe. De skjønner ikke noe av at jeg klarte å sove meg igjennom det hele og det skjønner jeg ingenting av selv heller.

- Sover du tungt om natten?

- Har du opplevd noen situasjoner selv, lyst til å dele de med meg?


Litt tung periode

Beklager på forhånd hvis dette blir et litt kjedelig innlegg fra meg, men trenger å få ut litt av det jeg tenker så mye på. Hvorfor det akkurat er en litt tung periode nå har jeg ingen anelse om. Det er bare sånn.

Jeg er både sliten og lei alt som er, det er nesten slik at det er et ork alt vi skal og alt som skjer.Ikke akkurat koselig det når man føler det på den måten. Kjenner egentlig veldig på at jeg gleder meg kjempe masse til å komme hjem om 2 uker. Savner venner og familie veldig mye nå.

Masse bilder av GO JENTA MI

Så nå håper jeg på at morra dagen og resten av uka blir bedre. Så er det bare å telle ned dagene til hjemreise. Reiser hjem torsdag 27.01.11. Vi har nemlig langhelg. HURRA.....

- Hender det at du har tunge perioder noen ganger?

- Hvordan føles det på kroppen for deg?

En vellykket dag på Geilo

I dag har det vært en helt super dag. Vi har kost oss masse på Geilo alle sammen tror jeg. Vi var faktisk bare 14 elever + lærer som har tilsyn og ansvar for oss i helga. Jeg hadde trodd at det var mange fler som ville benytte seg av dette tilbudet. Ikke hver dag dette skjer.

Vi dro tidlig i morres. Alle var klar for en fin dag i bakken og det ble det.

Her går det for det meste i de samme bildene om dagen. Hehe.....

Alt i alt gikk vi hele 6 km og det var en flott tur, bortsett fra at det var utrolig mye tåke og jeg hadde selvfølgelig veldig bakglatte ski i dag også, men etter en stund når vi hadde kommet oss opp de fleste bakkene tok vi oss en pause så vi fikk smurt skiene våres. Etter dette ble de mye bedre. Heldigvis.

Vi kom tilbake tidlig og satt oss inne på kafeen. Vi var skikkelig kalde og bestemte oss for å kjøpe litt kakao og sjokolade. Godt med noe varmt i kroppen da.

(Bildene er hentet fra Google)

Uheldigvis skjedde det en ulykke på turen. En av jentene hadde falt i bakken og slått seg stygt. Da var det full fart på sykehuset og tilsyns vakta ble med. Vi andre måtte bare sitte og vente på bussen som skulle komme og hente oss halv fire. Det hørtes ikke noe godt ut det som hadde skjedd og jeg bare håper det går bra med hu. ❤

Nå skal jeg gå å sjekke vaska mi, vasket hele 3 maskiner i kveld. Tørketrommelen et nok snart ferdig og må sette på en til i kveld.  Må benytte sjansen nå som det er gratis. Pengeautomaten er koblet fra, ingen veit hvorfor. Hurra for oss!!!!!

- Har du hatt en fin dag?

- Fler som har gått på ski?

Skidag på Geilo

Da er det fredag og helg noe som vil si fri noen dager. Denne helga er tror jeg kommer til å bli helt super.

I morra (lørdag) skal vi nemlig til Geilo på ski. Jeg hadde egentlig sagt at jeg skulle være igjen på skolen pga et veldig ømt, sart, stort gnagsår jeg fikk når jeg var på min første skitur dette året. Var også en tur på onsdag og da ble nok turen litt for lang for hælen min. Ikke bra. Hatt skikkelig problemer med å gå ordentlig i noen dager, men nå ser det ut til å være på bedringens vei.

Så i dag så jeg fra til Morten som har tilsyn i helga og skal være med på turen at jeg hadde ombestemt meg og blir med allikevel. Jeg gleder meg utrolig mye til å komme meg litt bort fra skolen. Har godt av å komme seg litt bort også, og bare noen timer hjelper utrolig mye.

Så dette er min nye "bestevenn" Kjøpte det nede i sentrum i går og håper jeg blir fornøyd med det.

Det er mange som skal stå på slalåm og vi er vel 4 som skal gå på langrenn. Dette blir bra. jeg er veldig glad i å gå på ski så lenge det ikke er så mange som er med. Havner fort bakerst hvis det er mange. Ikke alltid like artig å komme sist hver eneste gang.

Sikkert noen som har opplevd noe sånt før.

- Har du skidag med skolen?

- Er du glad i å gå på ski?


Årets første skitur

I dag har jeg hvert på en kjempefin skitur like ved skolen sammen med en annen elev. En helt herlig tur med godt selskap. Vi brukte så å si mesteparten av dagen. Gikk fra skolen 10.30 og var tilbake 15.15. God å lang tur. Herlig.

Bildet dere ser er ikke fra skituren, men heller fra en annen tur i fjor. Mobilen gikk tom for strøm, derfor veldig lite bilder fra turen.

Så i morres stod jeg tidlig opp og ordnet meg, gikk for å spise frokost og det var bare noen få som var oppe da. Etter frokost ble skiene smurt og vi var klare for turen.Vi hadde bestemt oss for at vi skulle gå det vi orket og bare snu hvis vi ble slitne, men turen gikk overraskende bra og vi bare fortsatte.  Jeg klarte meg veldig bra og hadde bare 5 fall på hele turen.

Den første gangen datt jeg fordi det var så himla dypt, vi skulle gå til siden for å passe oss for snøscooteren og jeg satte skia mine bare ett skritt for langt og før jeg viste ordet av det lå jeg å kava i snøen. Kan tro jeg fikk latterkrampe. Slo meg ikke da snøen var veldig løs. Heldigvis.

Turen var ca 5 km lang en vei, dvs at vi har gått ca 10 km i dag og vi brukte vel ca 2 1/2 time opp og ca 1 time tilbake. På veien opp tok vi oss mange pauser og det var mange oppoverbakker. Hjemturen gikk jo bra da det var mange nedoverbakker og da går det fort. Framover nå blir det flere skiturer på meg. Ihvertfall når det er så mye snø og veldig fint føre. :)

Så nå er jeg trøtt og sliten og noe sier meg at jeg kommer til å sove godt i natt. Blir nok tidlig kveld på meg.

- Har du prøvd skiene i år?


Fri et par dager og "redusert hørsel"

Først og fremst vil jeg bare si tusen takk for mange fine kommentarer som jeg får fra dere lesere. Jeg blogger mest for min egen del, men også for dere. Artig å se tilbake på det jeg har skrevet. Ihvertfall det fra skolen. Litt oversikt av ha vi faktisk har gjort dette skoleåret. Skjer så mye at det ikke er lett å huske alt!

I dag er det fredag og det bestyr helg og fri! Ikke så mye som skjer denne helg så dette bli nok en rolig og avslappet helg. Det er godt det og i morra skal jeg sove lenge.

Føler med han her for å si det sånn. Sover så søt!!!!

I dag gjennomgikk vi deler av leksa som jeg satt med i hele går, mye som var riktig der, men også noen feil. Nå har det blitt innført at vi skal gå med ørepropper helt fram til middag. Gjerne hele dagen. Det syns jeg er veldig bra. Altfor dårlig til å bruke tegn nå, glemt mye i ferien. Ikke bra.

Så dette er det vi må ha på oss i timen. Den første mnd våres her hadde vi bare ørepropper, men noen mnd før jul fikk vi øreklokker vi skulle bruke. Nå må vi gå tilbake å bruke ørepropper i fritiden noe som er veldig greit, plager ikke meg. Jeg skjønner så godt den frustrasjonen de har nå vi snakker med hverandre. Derfor med hjelp av ørepropper hører vi mindre og derfor mer tegn bruk av oss hørende slik at de døve kan forstå oss bedre.

- Liker du å sove lenge?

- Har du noen ganger brukt øreklokker eller ørepropper en hel dag?


Har gått ned til sentrum i dag

Hei!

Da har det gått et par dager siden sist og jeg har kommet meg på plass i Ål igjen. I går startet vi ordentlig opp på skolen igjen, skal si dere det var et slit å dra meg opp på onsdags morran. Lenge siden jeg har stått opp så tidlig. Har ligget lenge i ferien. I går (onsdag) klarte jeg å legge meg tidlig og det er planen i kveld også, men ser at det ikke blir helt samme tidspunkt som i går kveld.

Jeg er klar for gåtur ned til sentrum. Jeg elsker å kunne gå på tur. Holde meg i form. Skal bli flinkere til det nå. Ett av mine nyttårsforsett. Turen ble aleine da det var ingen som ville være med meg. Så etter at skolen var ferdig og jeg hadde spist ferdig middag gikk jeg for å ta på meg ute klær og med musikk på øra for jeg ut døra og var på vei ned. Utrolig fin tur selvom det var veldig glatt. Ikke så kaldt heller. Mitt mål var å komme ned før de andre og det klarte jeg. Hele 50 minutter brukte jeg på turen. Ikke dårlig syns jeg. Turen er ca 6 km.Ikke så mye snø og skryte av, men det har snødd i dag, så da kan det hende det kommer mer snø. Vil ikke skade det.

Da får jeg vel avslutte og begynne å ordne meg, sittet med lekser i hele kveld. For å si det sånn var det mer en nok det vi fikk til lekse i dag som skal være ferdig til i morra. Så nå er jeg sliten etter å ha brukt hodet mye. Det er ikke lett det vi skal lære.

- Er du glad i å gå tur?


Tilbake til virkeligheten og hverdagen

Da var dagen kommet, juleferien er offisielt slutt og hverdagen er her.

Det har hvert en helt super ferie og jeg har fått slappet ordentlig av. For det meste har jeg hvert hjemme med familie og venner. Ikke noe som er bedre enn det syns jeg. Og jeg kan trygt si at jeg trengte en liten ferie nå, var sikkelig sliten og vondt i hele kroppen de siste 2 ukene av skolen før juleferien. Så nå tror jeg juleferien har gjort meg godt og jeg er klar for å begynne på skolen igjen.
Om noen timer setter jeg meg på toget og farer opp til Ål. Blir utrolig koselig å se alle sammen igjen, og ikke minst internatet vårt. I desember begynte de å gjøre om på enkeltrommene og 2 etasje. Det skal nemlig komme nye rom der. Når vi begynte i august var det kontorer i 2. etasje, men det ble flyttet bort til Døves media. Nå har vi elever hele internatet for oss selv.

Så nå starter jeg på det siste halvåret på Ål folkehøgskole. Må si at de mnd fra august til desember har gått skremmende fort. Snart er vi jo ferdig og året har gått, men heldigvis er det mye å glede seg til dette halvåret på skolen.

Nå gjenstår det litt pakking og rydding av rommet mitt. Resten av dagen da går vel til avslapping før toget fra Hønefoss går 17.30 og er på Ål ca 19.15. Ikke så lang reise som de fleste elevene har.

- Har du kommet deg tilbake til hverdagen?

Klar for tur hjem til Hønefoss

God morgen

Da har dagen kommet og juleferien har begynt litt. Jeg har ganske god oversikt over hva jeg skal ha med meg og nå er det pakket ned i bagen min.

Vi skal kose oss litt i kantina med rester av maten vi hadde i går kveld snart. En utrolig bra kveld med masse god mat.

Tenker på at jeg har juleferie nå, men det har liksom ikke helt godt opp for meg enda. Det har gått så fort.

Bussen kommer til skolen 10.40 og kjører ned til tog stasjonen og toget fra Ål går 11.21, tror jeg. Så da er jeg hjemme ca 13.05. Gud som jeg gleder meg nå

Denne sangen har aldri passet bedre enn det den gjør nå. Driving Home For Christmas.

Nå får jeg nok avslutte her og ordne siste bit før jeg går bort til skolen.

- Har dere juleferie nå?


Første halvår på Ål folkehøgskole

Nå er det ikke lenge igjen før det er juleferie og nå tenkte jeg at jeg skulle prøve å oppsummere dette første halvåret på skolen i korte trekk. Får se om jeg klarer det da. Kan love dere masse bilder!

Kom til Ål folkehøgskole søndag 22.august og var veldig spent. Hva hadde begitt meg ut på nå? Var tanken som gikk rundt i hodet mitt hele tiden. Det å flytte fra familie og venner var en stor bekymring akkurat på det tidspunktet, det hadde jeg aldri hvert borti før.

Det å begynne på en døve skole var også veldig spesielt, husker jeg tenkte: "hvordan skal jeg klare å kommunisere med de døve når jeg ikke kan et eneste tegn"

Det var en helt ny opplevelse når man skulle ha kontakt. Her var det ikke mye skriking eller roping etter personer man skulle snakke med, men heller det å vinke på hverandre, trampe, slå i bordet. Her var det faktisk LOV til å bråke litt for å få kontakt. Det var helt nytt for meg.


Bilder fra skolen, mange av dere har nok sett disse bildene før.

Bilde fra rommet mitt som jeg deler med en annen jente også. Å, det å dele rom med en annen person har godt veldig bra. Tror jeg har hvert heldig der.

Det 2 første ukene var det masse som skjedde, mye info og vi gjorde masse sammen for å bli kjent. Vi var på en del turer og hadde mange samarbeidsoppgaver som vi skulle løse sammen.

Det er jo noe jeg huser spesielt godt og det er turen til Langedrag og hyttetur til Synningen. Alt det andre vi også har gjort har hvert veldig bra, men det er alltid noe du husker bedre enn andre.

Turen til Langedrag var 28.08.10

Hyttetur til Synningen var 31.08.10. Dit skal vi også en gang i februar tror jeg.

Etterhvert begynte vi med tegnspråk undervisning. Og det gikk veldig bra. Fikk masse ord på en gang som bare ble sugd inn med en gang. Alfabetet og lærte å stave navnet mitt.

Vi hadde tema dager som var litt forskjellige. noen ganger har det hver samarbeids øvelser, andre ganger temaer som skal diskuteres eller at noen har kommet for å snakke om et spesielt tema.

Så kom høstferien og alle elever reiste hjem. Veldig godt å komme hjem. Var utrolig sliten på den tiden.

Vi har hatt besøk av en døveskole fra Danmark og hadde et opplegg sammen med de.


En veldig bra dag.

Vi har hvert på studie tur til Oslo i begynnelsen av november. En fin tur det også. Besøkte Eikholt, NRK (tegnspråk avd) og døvekirken. Etter Oslo turen reiste jeg hjem siden vi hadde lang helg.


Veldig bra tur....

Ellers har det hvert mye foredrag med diverse folk, dagsturer og tema dager.

Nå i desember har det bare hvert kos, mye repetisjon og faktisk husker jeg en god del. Nå i juleferien skal jeg øve masse og prøve å bruke det i hverdagen. Det sitter mye mer i fingrene mine nå enn sist jeg var hjemme.

Noen bilder fra skolen nå i desember. Så kos her nå.

Pepperkakehus konkurranse lørdag 11.12.10.

Vi ble veldig fornøyd med resultatet og vi klarte å samarbeide godt. Det er bra.

Har også fått oppleve hvordan en kanefart tur er, men dessverre har jeg ingen bilder nå. Kanskje det kommer noen ved en seinere anledning.

Nå er det 2 dager igjen til hjemreise. Å som jeg gleder meg!!!!!!!!!

- Høres det bra ut, det jeg forteller om?

- Går du på en folkehøgskole?


Pepperkakehus baking

Hei!

En lang dag er snart over og jeg har endelig kommet meg tilbake til rommet mitt og sitter å hører på julemusikk. Det er så kos. ♥

Denne helga har hvert den beste vi har hatt her siden vi startet mener jeg. Og det er det mange grunner til. For det første har vi hvert få, ikke noe negativt med de andre som har hvert borte, men noen ganger er det godt å være få også. Pepperkakehus baking i går var helt supert. Vi samarbeidet godt og vi er kjempe fornøyd med resultatet.

Bilder fra lørdag 11.12.10:

Vi holdt på i 3 timer før vi måtte avslutte. Heldigvis ble vi ferdige, men måtte bruke middagstiden på å passe på det som skulle stekes. Mye fram og tilbake da. Måtte nesten bare hive i meg maten....

Bilder fra søndag 12.12.10:


Her har vi fått pyntet en god del, men det er enda mye som mangler før hele huset er ferdig pyntet.Dette ble vi veldig fornøyd med.Det ferdige resultatet. Vi er fornøyde og det ble veldig bra var vi enige om. Litt vanskelig var det å få satt det sammen og det ble en liten utfordring om hvordan vi skulle klare å plassere husene oppå hverandre, det så litt mørkt ut en periode siden det ikke helt ble slik vi hadde tenkt, men tilslutt fant vi en løsning og greide å sette det ordentlig på plass.

Oppsummert av helga:

En veldig, veldig bra helg. Håper det blir flere slike etter jul.

Det var jo også Kanefart tur i kveld. Det kan jeg anbefale til alle. Utrolig koselig tur. ♥

- Hva syns du om pepperkakehuset vårt?


1 uke igjen til juleferie

Hei!

Nå går tiden fort altså. Nå er det bare 1 uke igjen til hjemreise og endelig juleferie.

Denne uka har hvert en helt vanlig uke med undervisning. Vi har hatt tema dag som var på onsdag, og temaet var Audisme. Kort fortalt betyr ordet diskriminering av døve. Mange av de døve fortalte historier om ting de hadde opplevd i forbindelse med dette temaet. Og jeg kan love dere at det ikke var noen fine historier. Utrolig gripende det noen fortalte.

Det er mye juleforberedelser og neste uke skal vi ha juleverksted. Gleder meg.

I dag på skolen har vi hatt en liten avslutting for en elev som er ferdig på skolen. Utrolig trist å si farvel. For å være helt ærlig var det helt forferdelig trist. Kom masse tårer da, mer enn det jeg trodde. Tenk hvordan det blir når vi er helt ferdige her til våren.

Nå i helga er det lørdags undervisning og vi skal ha pepperkakehus konkurranse. vi har blitt delt inn i grupper og har laget mal i kveld. Nå er vi klare for morra dagen.

Bilde er fra Google. Sånn ser pepperkakehuset vi skal lage i morra. Ett ordentlig Stabbur. Vi skal vinne denne konkuransen.

søndag skal vi ut på kanefart. Det blir spennende, har aldri prøvd det før. Vi har fått beskjed om å kle oss godt. Skal være ute mange timer. Utrolig kaldt oppi her nå. Vi blir hentet med buss etter middag og da blir det litt utpå ettermiddagen. Fint når det begynner å bli mørkt ute.

Bilde er hentet fra Google.

Kanskje det kommer en liten oppdatering fra helga......

Vi snakkes!

- Lager du pepperkakehus til jul?

- Har du prøvd kanefart før?


Strikking har tatt helt av

Heisann!

På tide med en liten oppdatering her fra Ål......

Vi er jo over i desember mnd alt og tida fram til nå har godt utrolig fort. Hvor har tiden blitt av? Kanskje jeg kommer med et innlegg som oppsummerer litt av det første halvåret her på skolen. Hadde det hvert noe å høre om?

Tilbake til overskriften. Hver mandag har vi valgfag på slutten av dagen og 1.periode valgte jeg strikking og begynte på noen tøfler, de har jeg ikke blitt ferdig med, derfor blir de med hjem i juleferien så da kanskje jeg blir ferdig med dem. Håpe på det.

2.periode med valgfag valgte jeg strikking igjen. Og nå lager vi Julenisser som skal toves. I kveld skal de første toves og jeg har klart nå i ettermiddag etter skolen og bli ferdig, dvs. de blir også tovet i kveld. Startet på nr 2 nå så kanskje jeg blir ferdig med den også før jeg reiser hjem.

Nå er det mange som er ganske hekta her. Vi var noen som satt fra kl 19.00 - 22.30 i går kveld. Da måtte vi avslutte siden tilsyns vakta skulle hjem. Hadde ikke han kommet da kunne jeg gjerne ha sittet hvertfall en halvtime til, men i kveld blir det mange timer. Hu som har tilsyns vakt i kveld er sikkelig stikke menneske. Utrolig flink!! 

Bildet er fra Google.

- Liker/kan du å strikke?
Jeg gleder meg MYE til å komme hjem

Nå er det ikke lenge igjen til Juleferien. Å, som jeg gleder meg, det skal bli så herlig å komme hjem i jula og få nesten 2 1/2 uke hjemme med familie og venner.

Det er 2 uker igjen til jeg reiser og julefølelsen har kommet for fult. Skulle bare ønske at det kom litt mer snø oppi her, for kulde har vi nok av. Vi har vel hatt opp til -27. Tror det var i går kveld. Det er for kaldt spør du meg. Huff.....


Oppdatering fra skolen:

Egentlig er det veldig lite som har skjedd, helt vanlig undervisning har det hvert siden KogH uka. Godt å komme tilbake til vanlig skole, men kunne godt ha tenkt meg litt mer Scrapping. :)

Til uka er det helt vanlig skole og lørdags undervisning. Da blir det pepperkakehus konkurranse. Søndag 12.desember blir det kanefart. Spennende og jeg gleder meg mye.

Siste uka våres før jul blir det julevask av rommene og juleverksted + julemiddag for elever og ansatte med familie. Det blir koselig. Antrekk er nesten klart. Legger det kanskje ut en dag, hvis jeg får tatt noe bilder av det. Ikke kjøpt alt jeg trenger enda.

Også reiser vi hjem den 17.desember. Jippi!!!

Da er det juleferie.........

- Når har du juleferie?


Kunst og håndsverks uke er over

Heisann!

Take That - The Flood

Utrolig hvor fort denne uka har gått, har liksom ikke helt den fredags følelsen som jeg pleier. Det er rart det.

Det har hvert full fokus på masse forskjellige ting denne uka. Som kanskje noen har lest på innlegget under har jeg holdt på med Scrapping denne uka og mye fint har det blitt og dere skal få se det ferdige resultatet litt lengre ned på dette innlegget.

Først tenkte jeg dere skulle få se noen bilder fra utstillingen i går kveld.


Masse fine bilder fra utstillingen som ble holdt i går kveld. Det var en veldig bra kveld med artige bilder fra uka og en liten film til slutt!

Nå over til det jeg har laget:

Her var det mange kort. Masseproduksjon i en hel uke. Jobbet som bare det og vi fikk masse skryt i dag av læreren. Hu syns vi hadde hvert så flinke og jobbet bra og selvstendig. Men en ting må jeg si at det tok lang tid med kortene, men så er jeg også veldig nøye. Så jeg er fornøyd med resultatet.

Det er nok noen som blir veldig glad i jula. :)

- Hva syns du om kortene?

- Lager du kort til jul?

Scrapping i en hel uke

Hei!

Håkon Njøten - Som Sommeren.

(Lenge siden jeg har hørt denne nå, plutselig hadde jeg den på hjernen. Utrolig søt video)

Først vil jeg begynne dette innlegget med å si tusen takk til Emilie Linnea Hun har hvert så snill å laget noen nye signaturer til meg. Så hu fortalte meg at det passet perfekt at jeg hadde bursdag i går, da hu hadde gjort ferdig signaturene til meg. Og jeg ble veldig fornøyd. Alle skal brukes. :)

Uka har så vist begynt å denne uka blir en litt annerledes uke. Vi har nemlig kunst og håndsverk uke og mange mennesker har kommet hit til skolen for å være med. Alle disse er døve. Mye tegnspråk denne uka med andre ord. Litt kjekt å ha litt annerledes dager og ikke bare tegnspråkundervisning.

Mange forskjellige aktiviteter vi kunne velge mellom og det jeg skal holde på med ut uka er Scrapping.

Bildet er fra Google.

Noe jeg har lært i løpet av gårsdagen og dagen i dag er at masse er mulig bare man har litt kreativitet. Og det blir masse fint, blir laget en del hemmeligheter. :) Det er jo snart jul.

Laget litt jeg også som jeg tenkte at jeg skulle legge ut i slutten av uka en gang. Kanskje jeg skulle oppdatere kategorien Tips. Det er en stund siden det nå.....

- Liker du også å ha en litt annerledes uke noen ganger?


Vi som ikke hørte flyalarmen

I dag har vi hatt den berømte TEMA DAGEN på skolen. Denne dagen er ca 1 gang i mnd. Da gjør vi forskjellige ting. F.eks kan det være teambygging hvor alle elever gjør noe sammen, som det å være i hinderbanen eller andre typer oppgaver vi får hvor vi må samarbeide.

Vi skulle få besøk av en mann som skulle hold et lite foredrag som het VI SOM IKKE HØRTE FLYALARMEN.

Som vanlig hadde vi ikke fått noe info om hva denne mannen skulle pratet om, så vi viste ikke mye av hva som skulle skje. Jeg tenkte at dette kom nok til å bli et kjedelig foredrag som alt annet vi har hatt, men der tok jeg kraftig feil.

Han skulle nemlig snakke om hvordan det var å være døv og tunghørt under krigen. Dette syns jeg var veldig interessant. Har aldri tenkt på de "problemene" det er for de som er døv eller tunghørt. Det å ikke høre noe kan man fort miste viktig info eller andre ting som skjer rundt omkring. Dette har jeg aldri tenkt på før jeg kom hit.

Han fortalte mye rundt seg selv når han var liten. Født hørende men ble døv når han var 9 år. Som han sa så var det ikke så lett for de døve å få med seg viktig info om krigen, det meste gikk jo over radio eller annet kommunikasjonsmiddel. De hørende snakket jo sammen, ropte å skreik for å holde kontakten med hverandre. Men de døve fikk jo ikke med seg dette.

Han var utrolig flink til å fortelle om de forskjellige ting som hente under krigen og som sagt hovedvekten var jo de som var døve og tunghørte. Det å f.eks ikke høre flyalarmen og lignende. Å det ble jo ikke tatt så mye hensyn til det.

Ble endel bilder, men må bare beklage for dårlig kvalitet. Det blir tatt med mobil og alle veit jo at det er ikke verdens beste kvalitet på de, men dere overlever vel det. :)

Så nå har jeg sendt en meld til mamma med ønske om boka. Vi kunne kjøpe den av han, men var litt usikker da og nå angrer jeg. Håper det blir en julegave, hvis ikke kjøper jeg den selv.

- Hørtes et ut som et spennende foredrag?


Fjellbad på Hermon Høyfjellssenter

Hilary Duff - Stranger

Dagen i dag har hvert helt super og hvorfor skal dere få vite i dette innlegget.Vi har hvert på et badeland like før Geilo. Nemlig Hermon Høyfjellssenter. Og det var sykt bra. Kjempeflott. :)

Dro fra skolen tidlig slik at vi skulle ha god tid til å kose oss. Og den tiden ble utnyttet fult ut. Var så godt å komme seg litt bort og oppleve noe helt nytt. Selvfølgelig har jeg hvert på et badeland før, men aldri noe lignende dette og vi hadde det helt for oss selv. Hvor herlig er ikke det. :)Bildene er fra bassengene og litt fra stedet inne. Som sagt utrolig fint. De var også mulighet for å dra og ake, men det orket jeg ikke, dessuten hadde jeg ikke klær til å være ute.Vi var 3 stk som tenkte å gå ned for å se på de andre som akte. Vi kom nok litt for seint til det. Så da ble det heller tatt litt bilder på turen. Både opp og ned.

Så nå kjenner jeg at jeg er sliten etter en lang dag i vannet. utrolig varmt var det inne og man blir litt slått ut av så mye varme på mange timer.

Oppsummert av dagen: VELDIG BRA! Jeg håper det kommer flere slike dager hvor vi drar litt bort fra skolen og området.

- Har du hvert på et badeland før?


Endelig helg

Og det med masse snø......

Kjenner nesten at julefølelsen begynner å komme, men er ikke riktig klar for den enda. Fortsatt er det 5 uker igjen til juleferie.....

Som jeg skrev på forrige innlegg har vi hatt seminar her på skolen i helga. Vi var ferdig i dag. Det var spennende og litt interessant. Halve fredagen var det noen hørende som pratet og de døve fikk tolk. Siste biten kom det en mann fra England og da var det våres tur til å få tolk. Mannen fra England var faktisk hørende, men oppførte seg som han var døv, seriøst jeg trodde ikke på han når han fortalte det. Han kunne tegnspråk så bra at det kom nok som en overraskelse på alle.

Vi hadde også gruppearbeid. Først skulle vi diskutere i små grupper. Fikk fem spørsmål vi skulle svare på. Etter det ble vi delt i 2 like store grupper. Nå skulle vi få oppleve å være i en annen kultur.

Den kulturen jeg var i skulle vi "leike" at vi skulle bytte penger og diverse. Fikk 4 kort og skulle bytte de slik at vi f.eks hadde 3,4 og 5 i hjerter. Når vi hadde fått det skulle vi i banken og levere de også fikk vi nye kort. Slik fortsatte det en god stund. Utrolig artig å prøve noe helt nytt. :)

Bilde nr 1, 2 og 3 er fra fredag, mens nr 4 er fra i dag. (lørdag)

Som sagt veldig bra, men i dag var det ingen tolk tilstede og vi måtte prøve så godt vi kunne på forstå, men det var ikke lett. Den som startet først i dag var en dame og hu pratet veldig fort, fikk ikke med meg så mye av tegnene hu brukte da.

På slutten hadde vi han mannen fra England igjen og det var faktisk interessant det han pratet om, skjønte fortsatt ikke mye, men han klarte å fange oppmerksomheten min. Vi hadde også gruppearbeid og det var ikke like lett når det er vanskelig å forstå hverandre, spesielt når ikke alle kan norsk engang.

Og det var slutten på seminaret for denne gang og i morgen (søndag) skal vi dra og bade. :)

Håper alle får en fin helg.

- Hva er deres planer for helga?

Seminar i helga

God kveld!

We're in heaven (Elsker denne sangen)

Sorry for dårlig oppdatering i det siste. Det har faktisk ikke skjedd så utrolig mye etter besøket til Oslo. Dagene har på en måte hvert veldig like.

Men uka har godt fort, i morra er det fredag allerede og helg. :)

I kveld har vi startet på et seminar som varer i morra og på lørdagen. Å for å være helt ærlig aner jeg faktisk ikke hva dette seminaret handler om, og det er ikke bare meg som ikke forstår. Fikk litt info onsdag og det ble hengt opp en lapp på tavla, men i dag var den borte og ingen ny har kommet opp. Utrolig dårlig at vi ikke får vite hva vi selv skal gjøre. Sånt irriterer meg!!!!!!

(Bildet er hentet fra Google)

___________________________________________________________________________________________

søndag skal vi til Hermon Høyfjellssenter. GLEDER MEG. Det er både forskjellige typer bassenger, treningsrom og mye annet. Masse fine bilder på hjemmesiden deres. Ta en tur innom og se selv. :)

Her er link til siden: Hermon Høyfjellssenter

Nå blir det litt forberedelser til seminar i morra. Vi fikk i stad beskjed om at vi skulle gå inn på hjemmesiden deres og lese litt, skrive ned spørsmål hvis det var noe vi lurte på. Gidder ikke så mye fordi jeg tror jeg skal legge meg snart. utrolig sliten i dag.

- Har du hvert på et seminar før?


Studietur til Oslo var supert

Studieturen til Oslo er over for denne gang og det har hvert 2 flotte dager i Oslo. Veldig spennende, interessant  og sosialt. Det oppsummerer turen veldig bra. :)

Onsdag 03.11.10:

Vi måtte opp tidlig og jeg var på plass til frokost kl 07.00. Kan tro jeg var trøtt da. Bussen fra Ål skulle gå kvart på åtte. Hadde følelsen at jeg hadde veldig dårlig tid, men det viste seg at når jeg hadde fått slukt i meg en brødskive og kommet meg ut med all bagasjen min var det god tid igjen. Slappet da av på bussen og bare ventet.

Som jeg forventet ble jeg dårlig med en gang og prøvde så godt jeg kunne å sove på bussen, det klarte jeg ikke, men fikk slappet godt av og den kvalmen kom og gikk. Ellers gikk turen fint.

Første stopp var i Drammen. Eikholt het stedet. Det er et senter for mennesker som er døvblinde. Vi fikk høre litt om forskjellige tilbud til de, omvisning og lunch etter det. Det var veldig spennende å høre om forskjellige ting. Tenk det å være døvblind. Da både ser du ikke og ikke hører du noe heller. Hvordan skal du kommunisere med andre? Slike ting fikk vi vite litt mer om. Utrolig interessant å høre på. Fikk veldig mye ut av det besøket.

Neste stopp var hos NRK (TEGNSPRÅKAVDELINGEN) Her fikk vi et lite foredrag ang tegnspråk tolkning i NRK. Vi fikk møte Terje Lund (døv) Han jobber i NRK. Vi fikk til slutt se studio der nyheter blir spilt inn.


Bilder fra NRK. En veldig bra opplevelse og spennende å være der.

Da var onsdagens program over og vi ble kjørt til der vi skulle sove den natten.
Ble tatt veldig lite bilder, vi kom seint og vi var ikke ute så mye. Vi var noen som bestemte oss for å spise ikke så langt unna der vi bodde. Vi orket ikke dra ned til sentrum. Middagen da ble en hamburger. Utrolig god.

Torsdag 04.11.10

Første stopp for dagen var Døvekirken i Oslo. Her fikk vi vite litt om forskjellige typer tilbud for døve.


Bilder fra Døvekirken. Utrolig fint der og her på det nederste bilde sitter jeg og venter på bussen. Slapper av i sola. Selvom det var kaldt ute. Nå går det mot vinter.

Etter dette ble vi kjørt til Universitetet i Oslo. Her fikk vi være med i undervisningen sammen med 1. års studenter. Fikk litt repetisjon på det vi allerede har lært. Tilslutt fikk vi info om linja og hva som skjer de tre årene man går på skolen. Kjekt å vite.

I dag (fredag) har jeg gjort lite. Hvert en tur i byen og fått bursdagsgave av Anders og Cira. Var med å kjøpte de selv. Når man ikke er hjemme på bursdagen bestemte vi at jeg skulle få bursdags gaver nå som jeg er hjemme.

I morra (lørdag) skal jeg klippe meg først. Er så lei av håret mitt, dessuten kler jeg ikke langt hår. Trening etter det også ned på Elkjøp for å se på ny mobil. Kanskje jeg får ny av mamma og pappa i gave. Fant en jeg likte godt. På kvelden får jeg besøk av Marthe og Marlene. Feire bursdag. ♥

- Var det fine bilder fra turen?


Studietur til Oslo på onsdag

Heisann!

Da var vi over i en ny måned. Nemlig november. Snart kommer desember og da blir det jul i stua. Å som jeg gleder meg til jul. Det er så koselig å være sammen med familien. ♥

Ny uke, nye muligheter er det noe som heter og det er så sant.

Denne uka har vi bare 2 dager på skolen før vi farer avgårde til Oslo på onsdag og være der til torsdag. Etter at programmet er ferdig på torsdag er det frivillig hjemreise og jeg har tenkt meg en tur hjem når det er lang helg. Vi har FRI på fredag.

Det skal bli så godt å komme til ett annet sted og programmet er fylt opp kan man trygt si. Reiser tidlig på onsdag og har tenkt til å besøke DØVBLINDSENTER i Drammen først. Når besøket der er over skal vi besøke NRK. (TEGNSPRÅKAVDELINGEN) På slutten av dagen er det besøk til Oslo døveforening. Jeg tror dette blir veldig spennende.

På torsdag skal vi besøke DØVEKIRKEN - info om kirkens ulike tilbud til døve. Etter mat er det ett siste stopp innom TEGNSPRÅK AVDELINGEN PÅ UNIVERSITETET I OSLO. Vi får vite litt om studietilbudene og vi får også delta i undervisningen. Det blir spennende det også.

Etter dette er det er det handletur for de som skal med bussen tilbake. Jeg har tenkt til å sitte på til Hønefoss og gå av der.

BESØKE NRK (TEGNSPRÅKAVDELINGEN)

DØVEKIRKEN I OSLO.

UNIVERSITETET I OSLO (TEGNSPRÅKAVDELINGEN)

Det var utrolig vanskelig å finne noen flere bilder. Kanskje det blir tatt litt bilder fra turen. Skal ha med kamera mitt.

Håper på en bra og super tur og det tror jeg det blir. :)

Vi snakkes på torsdag. Skal prøve å komme med et innlegg fra turen!

- Har du hvert på studietur med skolen din før?


Hvorfor jeg valgte å begynne på en folkehøgskole

Lim - Zero Gravity

Jeg har nå tenkt til å fortelle litt om hvorfor akkurat jeg valgte ett år på en folkehøgskole og spesielt en døveskole.

Det hele startet etter endt lærlingperiode som hadde vart i 2 år. Jeg hadde tilbragt ett år i Sundvollen bhg og ett år på Vik skole/SFO. Det var 2 fantastiske år som lærling og jeg har lært utrolig mye av begge arbeidsplassene og det er jeg så glad for. Angrer ikke et sekund på at jeg valgte etter videregående å gå ut i lærlingtiden.

Når jeg hadde klart fagprøven og jobbet ut kontrakten min med Vik skole/SFO var det klart for en lang og god sommerferie. Problemet da var at jeg gikk i en viss usikkerhet for hva som skulle skje til høsten. Hadde det i bakhodet hele tiden. Hva skal jeg gjøre? Hva skjer nå? Dette var spørsmål som var i hodet mitt.

Jeg hadde søkt på jobber, men fikk ikke så mye positivt ut av det. Og jeg begynte å bli bare mer og mer fortvilet inne i meg, skjønte jo nå at det var veldig vanskelig med jobb og tenkte for meg selv at hvis det ikke skjedde noe nå snart kom jeg til å gå rundt uten å gjøre noe.

Sånn følte jeg meg i denne perioden. Mye usikkerhet som ikke syntes på meg tror jeg. Uansett så var det mye som jeg ikke viste fram blant andre personer som var rundt meg.

Mamma hadde hvert på nettet og sett på forskjellige typer folkehøgskoler og jeg hadde jo sagt klart i fra før at folkehøgskole skulle jeg ikke gå på. Skulle få en utdanning og jobbing etter det, men som mange sikkert veit er planer til å forandres. Og planen min ble forandret ganske mye...

Mange folkehøgskoler så jeg på før mamma kom til meg en dag å sa at hu hadde funnet en folkehøgskole som passet perfekt for meg. En folkehøgskole for både døve og hørende.

Og skolen ble valgt og dagen etter fikk jeg beskjed at jeg hadde fått plass. Alt gikk så fort at jeg ikke helt skjønte hva som hadde skjedd, men nå er jeg så glad for at jeg faktisk turte å velge denne skolen. Som sagt angrer jeg ikke på dette valget. Jeg er så glad for at jeg fant denne muligheten og faktisk lærer masse tegnspråk daglig. Dette vil jeg virkelig lære meg. Er så fasinert av alle her som bruker tegnspråk.  

Bilder av skolen. Et kjempefint sted. Stort området og masse turmuligheter.

Jeg lærte utrolig mye bare på det første 6 ukene for det var høstferie. I starten fikk vi masse ord. Ca 30 stk om dagen og det ble bare sugd inn med en gang. Og læreren skal ha mye av æren for det. Hu er utrolig flink til å lære bort og det syns at hu har undervist hørende elever før. Flink til å forklare og lett å forstå når hu bruker tegnspråk.

Vi som er elever her i år er en super gjeng. Det er 20 døve og 12 hørende.


Bilder fra bowling. Ett eksempel på det vi har gjort. Mye bra og artig som vi har opplevd så langt i denne perioden vi har hvert her.

Etter endt skoleår har jeg egentlig ikke peiling på hva som skjer. Akkurat på dette tidspunkter er jeg veldig usikker på hva som skjer. Skal jeg fortsette med tegnspråk eller ikke?

Jo mer jeg tenker på det frister det veldig å jobbe med døve barn. Det er veldig spennende og ikke minst interessant og det å kunne tegnspråk.

Nå har dere fått vite litt hvorfor jeg her og hva jeg driver med. Noen spørsmål? det er bare å komme med dem. Eller andre forslag til tema jeg skal skrive om fra skolen. Det er jo det hovedvekten på denne bloggen er dette året.

Til dere som er i tvil om de skal ta sjansen å begynne på en folkehøgskole så er mitt råd å bare hoppe i det. Du kommer ikke til å angre!!!!!!!

- Har du gått eller tenkt på å begynne på en folkehøgskole?

Besøk av døve elever fra Danmark

Byz - Karatefylla

Nå har det godt en stund siden sist bloggen ble oppdatert. Selvfølgelig er det grunner til det. For det første tenkte jeg at jeg skulle ta en liten oppsummering litt uti uka, men ikke så langt som det har godt nå. Nettet her på skolen har hvert veldig på og av hele denne uka. Sykt irriterende syns jeg, men heldigvis nå så er det oppe så da får jeg bare benytte sjansen å skrive litt nå.

Denne uka har vi hatt besøk fra Danmark. En folkehøgskole med døve elever. Kjempe kjekt å få møte andre elever.

Vi har ikke hvert så mye sammen i skoletiden. Vi hadde et lite opplegg på tirsdag hvor vi måtte samarbeide om diverse ting. Veldig artig!

Onsdag var det klart for tema dag sammen med elevene fra Danmark. Dagen var satt av til å være ute å gjøre forskjellige aktiviteter. Denne dagen snødde det utrolig mye, men det var veldig artig for det. :)

Bilder fra onsdag kommer her:


Dette bildet våknet jeg opp til onsdags morran. Ble både overasket og litt glad. Liker snøen veldig godt, men dette er kanskje litt tidlig. Dette bildet er tatt onsdag 27.10.10.


Vi er klare for tur.....


Jeg skulle prøve å få opp hele dette nøstet med trå. Det funket dårlig. For mye tull. Fant heldigvis et annet som var lettere å bruke.


Sikkert noen der ute som har spilt minesveiper på pc. Altså leiken gikk utpå samme prinsipp som minesveiper. Læreren hadde fasiten og lagde lyder når det var feil og riktig. Det var ganske artig når man bare skjønte hvordan det skulle gjøres. Vi hadde ikke lov til å bruke Tegnspråk. Så da måtte vi finne andre måter å kommunisere på.


Etterhvert ble det mat og vi grillet pølser. Det smakte godt. Å spesielt godt er det når man er ute..


Mange av eleven var tøffe nok til å prøve taubanen. Den sto jeg over. Men hvis vi skal det en gang til skal jeg klare å samle mot til å prøve det. Det hadde hvert så kult.

Oppsummert var dette en veldig bra dag, selvom det var veldig kaldt ute, heldigvis var vi litt tidligere ferdig enn det lærerne hadde regnet med. Da fikk vi FRI resten av dagen. Da var det godt å komme inn og varme seg.

- Hva syns du om bildene?

- Har du dager ute med skolen din?


Det har kommet snø på Ål

Ja, du leste riktig. Er dette bra eller dårlig?

Det hele startet i går kveld. Først trodde jeg det regnet, siden jeg kunne aldri i min fantasi tenke meg noe annet, men til min store overraskelse var det snø som kom ned fra himmelen. Veit at det var meldt snø, men som sagt hadde jeg ikke ventet det. Så feil kan man ta.

Jeg liker snøen veldig godt, men den har også noen bak deler med at det blir både kaldt og glatt. Hater å falle og slå meg når det er vinter. Det er standard hvert eneste år når snøen kommer.


Bildet er tatt i morres, det har jo lagt seg litt, men noe har forsvunnet i løpet av dagen.  Det er kaldt og minusgrader har det hvert i dag.

Det blir nok bra når vinteren kommer for fult med masse snø. Blir nok en fin vinter her oppi Ål.

(Bildet er hentet fra Google)

- Liker du snø og vinter?

- Er det snø der du bor?


Glassmaling og en kort søndagstur

Først vil jeg bare minne om at spørsmålsrunden pågår enda. Jeg har fatt inn noen få spørsmål, men ønsker fler før jeg skriver og publiserer ett innlegg med spørsmålene deres og mine svar. Har du et spørsmål?

Alle spørsmål kan du stille i kommentarfeltet under dette innlegget. kom med spørsmålet ditt. Blir veldig glad for det!

I går (lørdag) var det satt opp en frivillig aktivitet, nemlig glassmaling. Noe jeg aldri har prøvd. Syns det hørtes spennende ut så da tenkte jeg at dette måtte jo få en sjanse... DET VAR KJEMPE GØY!!!!!!

Det er jo veldig greit å prøve noe nytt og når man ellers ikke har noe å gjøre. Dagen blir fort lang da...


Resultatet ble tre glass. Ble veldig fint syns jeg selv. Var ikke så vanskelig og nå gjorde jeg det ganske enkelt. Mange som lagde masse fine mønstre og figurer, men jeg er ikke så god på sånt. Derfor valgte jeg å gå for noe enkelt.

I dag (søndag) har det hvert en sikkelig daffe dag for de fleste er på skolen, men i mine øyne her på skolen skal man bruke søndager til å bare slappe av og lade opp til en ny uke. Da ble det sein frokost/lunch på meg i dag. Kan ikke klage på det. ;)

Etter middag ble det en liten søndagstur nedover veien, mot sentrum. Gikk ikke helt ned, men et lite stykke. Kaldt som fy.... Nå er nok vinteren her snart.

Tok noen bilder som dere kan se her:
Jeg hadde håpet på at det var litt flere trær med litt høstblader, men det var lite. mens syns jeg uansett fikk til å ta noen fine bilder.

Nå skal jeg avslutte her og gå bort til hovedbygget for å spise kveldsmat. Man blir sulten av å gå tur....

Vi snakkes!

- Har du prøvd glassmaling før?

- Hva syns du om bildene?


Bilder av rommet mitt og skolen

Nå har jeg endelig fått tatt noen bilder fra mitt rom og da tenkte jeg også at jeg kunne slenge inn litt bilder av skolen også. Lagt inn bilder for en stund siden, men det er ikke sikkert alle har sett de før.


Nå har jeg ikke noe før og etter bilde når det gjelder dette her. Det som er forandret er at jeg har hengt opp litt bilder på veggen. Dette er vanlig kort som jeg bare har festet litt tyggis bakpå, slik at det sitter ordentlig på veggen. Bilder av hunden min og litt små pynt ved siden av. Det er faktisk ikke så mye som skal til før det forbedrer seg en god del. Var helt tragisk er før høstferien. Heldigvis er hu jeg bor sammen med enig med meg. :)


Bilder på veggen har det også blitt. Disse henger over sengen. også festet med tyggis. Var de ikke fine?


Nattbordet mitt har fått litt mer farge. Hadde ikke duk på begynnelsen, det så litt stusslig ut syns jeg. Så det har jeg gjort noe med. Rosa duk, rosa blomst, bilde av Cira. Masse annet som er nødvendig når man er sjuk.... Jeg leser også Regines bok. Nå er jeg nesten ferdig, resten blir lest ut i kveld. En sånn sterk bok skal du lete lenge etter, sånn som jeg ser det. Utrolig fin og bra, men sterk bok. Sittet flere ganger med tårer i øynene av den. Hu skriver på en veldig bra måte.

Bilde fra internatet vårt, eller E-bygget som det blir kalt. Bildet er tatt i sommer.

Skolebygget. Her er det både svømmebasseng, gymsal, styrke rom og myr mer. Kantine hvor vi spiser både frokost, lunch, middag og kveldsmat. Bygget har også mange rom som både elever og kursfolk bruker. Det er nye kurs vær uke så det er fult med liv her hele tiden. I helgene er vi her aleine, vis det ikke er noe helt spesielt som forgår. Godt at det bare er oss elever av og til også. Begge bildene av skolen er tatt i sommer....

Da har dere fått sett litt hvordan jeg har det. Hvis det er noe dere lurer på ang dette, bare spør, kan gjerne lage et innlegg som handler om spesielle temaer. F.eks hvorfor jeg søkte meg hit? Hadde det hvert interessant??? Gidder jo ikke skrive det hvis jeg ikke får noe tilbakemed på det. Tenk på det, så kan dere gi meg beskjed.

- Hva syns dere om bildene?


Endelig tilbake på Ål fhs

Og det føles godt. Selvfølgelig var det veldig godt å være hjemme igjen, det hadde faktisk godt hele 6 uker siden sist jeg var hjemme. Har aldri hvert borte fra familie og venner så lenge. Utrolig godt å se dem igjen.♥

Turen opp til Ål gikk veldig greit. Kjedelig å sitte i bil lenge, men med musikk på øra klarer man det mest, ihvertfall jeg. Vi kom oss avgårde litt tidligere enn planlagt og hadde bestemt at vi skulle ha noen stopp oppover. Mamma og pappa hadde lyst til å besøke en gård. Ikke spør meg om navn for det fikk jeg ikke med meg. De skulle se på noe vin som de hadde hørt om fra mimmi og offa. Tydeligvis veldig god.

Noen bilder ble tatt og de får dere se her:

Det hører vel med et typisk klassisk bilde når man kommer til et nytt sted. Denne gangen fikk hønene være med i bakgrunnen. :)


Utrolig mye og mange høner på stedet. De var veldig fine og søte. ♥

Vi var ikke inne i det huset så der aner jeg ikke hva som fantes. Kan hende det ikke gikk ann å gå inn der for besøkende. Noen som kjenner igjen stedet og har hvert her før? Ligger oppover mot Gol.

Etter endt besøk var det tid for å dra videre. Neste stopp da var et gatekjøkken eller rettere sagt Jafs for å få litt å spise på Gol. Jeg bestilte pommes frites og hamburger og den hamburgeren tror jeg er noe av det beste jeg har smakt på lenge. Heiv den i meg og jeg som bestemte meg for at det skulle jeg ikke gjøre siden vi fremdeles hadde et stykke igjen med bil. Blir fort bilsjuk....

Som jeg forventet var jeg den eneste som hadde kommet når vi endelig kom oss opp. På en måte var det godt å kunne få pakket ut litt i fred. Mye som var med i bilen. Nå har jeg fått litt orden på sakene og mamma og pappa fikk med seg endel hjem igjen som jeg ikke har bruk for her nå.

Kan se om jeg får tatt et bilde av rommet en av de nærmeste dagene. Blitt sikkelig fint her nå.

I dag har det hvert vanlig skole. Startet opp med tegnspråk og jeg husker faktisk endel og skjønner mye. Dette er artig!!!!

Da var vel det alt jeg hadde å skrive om i dag. Hvem veit når neste innlegg kommer. Fortsett å lese bloggen min og sleng gjerne inn en kommentar. Da kan jeg love dere at det kommer oftere innlegg.

- Har dere kommet ordentlig tilbake til hverdagen eller har dere fortsatt høstferie?


Reiser tilbake til Ål fhs i dag

God morgen

Da var dagen kommet, høstferien 2010 er over og jeg må reise tilbake til Ål. Det har vært veldig godt og deilig å være hjemme en uke. Slappet ordentlig av, men jeg har også vært syk nesten halve uka. Ikke artig skal dere vite. Nå er jeg på bedringens vei og er klar for skole og lære mer tegnspråk!!!


Pakking på høyt nivå i går kveld. Håper jeg har fått med meg det meste nå. En hel haug med vinterklær og skia er pakket ned de også. Det kan jo komme snø snart oppi der. Får nok ta en liten rydderunde i kleskapet mitt når jeg kommer opp, sikkert en del som kan være med hjem med en gang.

Nå får jeg avslutte her og pakke litt ferdig før det blir stor frokost her i gården. Vi reiser fra Hønefoss ca kl 13.00, tror jeg, men har også planer om litt stopp oppover dalen der. Blir bra dette!!!!

Som jeg har skrevet tidligere, må dere ikke slutte å stikke innom bloggen min selvom det blir dårlig med oppdateringer og det er bare å kommentere innleggene, da får jeg enda mer blogglyst å da vil det nok komme enda flere innlegg.

Vi snakkes!

- Er høstferien din over?


Høstferien starter i morra

Å som jeg gleder meg til å komme hjem til Hønefoss i morra ettermiddag, det skal bli så utrolig godt. Jeg har nå i kveld brukt tiden til å pakke mest mulig. Liker å ha litt oversikt over saker og ting før jeg plutselig står midt oppi det.

Uka har som alltid godt veldig fort og ikke så mye spennende som har skjedd. Vi har hatt tegnspråk, temadag hvor vi skulle være i hinderløypa. Her skulle vi prøve trapes. Jeg stod over.

Skal vise dere litt bilder:

Man skulle klatre opp en stige og opp hele stolpen. På toppen av stolpen måtte man balansere før hoppet etter pinnen til å holde seg fast i måtte gjøres. Noen klarte det, andre ikke, men jeg synes uansett de som valgte å gjøre dette var utrolig tøffe.


Tøffe jenter....

Så i morra har vi undervisning fram til lunch og kan dra etter det. Tar toget hjem og det går fra Ål kl 14.00. Er vel hjemme ca kl 16.00 tror jeg. GLEDER MEG!!!!!!!!

Nå kaller pakkingen her på meg. Må bli ferdig før det er leggetid for en litt sliten jente. Har tatt veldig på de siste 2 ukene, merker godt at jeg har stort behov for en pause nå.

Vi snakkes!

- Har du høstferie nå?

Snart er det høstferie

Klart for oppdatering fra jenta på Ål. Tida går utrolig fort og uka bare suser avgårde. Nå er det bare 1 uke igjen så er det høstferie. Det skal bli utrolig godt!!!!!

Jeg kjenner både på kropp og hode at jeg trenger en pause fra tegnspråk. Vi får se hvordan det blir når jeg kommer hjem, kanskje det henger i at jeg bruker tegn her. Det hadde hvert kult!

Ikke så mye som har skjedd denne uka. Vi har bare fulgt timeplan og fått masse nye ord og nye øvingsmåter. Vi har brukt vindduene mye denne uka. To og to har jobbet sammen og har sittet på vær sin side av vinduet. Der skulle vi forklare den andre personen som satt rett over hva vi så på bilde og selvfølgelig på tegnspråk. Veldig vanskelig denne gangen. Ikke bare, bare og ikke bruke stemmen sin. Det er forbudt i timen. Bruke mest mulig tegn når vi snakker med hverandre slik at læreren vi har får med seg det som blir sagt.

Har ingen bilder fra denne uka derfor slenger jeg inn ett fra da vi lagde klasseregler. Veldig kreativt syns jeg. Vi ble alle fornøyde med ressultatet.

Neste fredag (01.10.10) drar jeg hjem til Hønefoss, siden det er høstferie og skolen stenges. Det skal bli så godt å komme seg hjem og være der 1 uke. Bare avslappning + masse ting som må ordnes som jeg skal ha med oppover igjen.

- Har du høstferie snart?

Tur til Sangerfjellet

Nå er tiden inne for en liten oppdatering fra meg og jeg syns det er veldig bra og koslig med masse kommentarer fra dere. Fortsett med det.

Snart er enda en uke gått og helga kommer fort. Denne uka har vi hatt tegnspråk læring på høyt nivå. Lærer utrolig mye og masse hver dag. Merker også at tegnene setter seg fort og det beviser jo at dette er noe jeg virkelig vil lære. Det er bra.

Onsdag 15.09.10: Dagen var satt av til temadag. Dette er noe vi har ca 2 ganger i mnd tror jeg. Altså dagen var lagt opp til tur til Sangerfjellet. Var en veldig fin tur med fin utsikt, men det var absolutt ikke noe tur for meg. Veldig ubalansert tereng og med min balanse var ikke dette lett. Havnet fort bakerst for å si det sånn. Vi var vel en gruppe på 5 elever+ en lærer som dannet baktroppen. Mot slutten klarte jeg ikke mer så jeg og en til ble igjen i bakken. Vi orket ikke mer og det er en grunn for det som jeg dessverre ikke vil dele med dere. Bare venner som skjønner hva jeg mener.

Jeg var ganske stolt av meg selv for at jeg hadde klart det. Hele veien opp var det masse steiner og det var glatt. Surt og det blåste. Fikk også oppleve at det snødde. Her begynner det tidlig. I fjor var det snø etter høstferien, kanskje det blir sånn i år også. Håper ikke det.

Bilder fra turen:


Vi har en pause i bakken. Det var veldig bratt opp de bakkene.


Her ser dere målet. Opp til den stolpen. Litt usikker hva det er. Var jo ikke helt på toppen.


En del av veien vi gikk på. Bildet viser nedover, der hvor vi allerede har gått.


Fin utsikt.

Da er det over og ut for denne gangen. Et lite minus nå er at kameraet mitt fungerer ikke helt som det skal. Så nå må jeg bruke mobilen fram til høstferien, da skal jeg ned på Elkjøp i Hønefoss å få prøvet å fikse det. Typisk at sånt skjer når man ikke er hjemme.

Vi blogges!

- Har du hvert på tur med skolen din?

Gokart tur til Gol

Hei alle sammen

Lenge siden sist nå. Går som vanlig litt tid i mellom hvert innlegg, skjer noe her hele tiden. Nå er det helg igjen og det er godt.

Jeg orker ikke å skrive om hver dag i dette innlegget. Blir litt forskjellig fra innlegg til innlegg. Tar litt sånn generelt hva som har skjedd denne uka først.

Denne uka startet vi for fulgt med TEGNSPRÅK. Vi har lært hele alfabetet med tegn, fått masse ord vi skal øve på, stavet ord gjennom et vindu ved at 2 personer sitter på hver sin side med orkort. Uttfordrende, men veldig lærerikt. Uka har godt fort. Prøver bevist å bruke tegn så mye som mulig i samtaler med de døve. Ikke alltid like enkelt, men det kommer seg. Veldig interessant.

I dag (lørdag) har vi hvert på Gol og kjørt Gokart. Jeg kjørte ikke, men var med for å få meg en tur og se på de andre, orket ikke å være igjen på skolen. Godt å komme seg litt bort når man har mulighet til det.
Bilder fra Gokart banen:

Første gruppe er klare til å starte.

Resten er klare. Bare å vente på tur.

Mange som ble sikkelig våte etter noen runder utpå banen.


To jenter som er glade for å være ferdig. De var klissvåte igjennom den drakta. Ikke vanntett.

Nå har dere fått en liten oppdatering fra meg. Som sagt mye som skjer hele uka. men det er artig.

Ønsker alle en fin helg videre. Vi blogges!

- Har du kjørt Gokart før?

Hyttetur til Syningen

Da var det kanskje på tide med en liten oppdatering fra jenta på Ål.
Kan ikke fatte at tida går så fort.. Litt skummelt å tenke på. Andre uka er over og nå er det helg.

Denne uka har vi hvert på hyttetur til et sted som heter Syningen. Godt å komme se litt bort og bare kose oss.
Det har blitt endel bilder og noe skal dere få se.
(Trykk på bildene så blir de større)
    
 
Bilder av hytta. Stor og høyt under taket. Veldig fin. Noen bilder ble litt mørke, men vanskelig å få til et bra bilde inne..

Første dagen var det lagkonkuranse og det var artig. Vi vant en av rundene og fikk premie på kvelden. Hurra for oss!!!!

Vi skulle ha skjerf rundt hue og velge en som skulle gå runden. Denne personen skulle finne en gjenstand som var gjemt nede i bakken. Ved hjelp av tauet som var til å holde seg i.

De andre dagene på turen har vi kost oss. Noen har hvert på tur og noen har hvert igjen på hytta. For min del var det siste. Jeg orket ikke og fant ut at jeg heller ville være igjen og finne på noe rundt hytta.
 
Kubb eller konge ble spilt mye. Fotball var populært hos gutta.
 
Underholdning på kvelden. Masse artige leiker.

Det var alt for denne gang. Vi skal tilbake i februar. 
Oppsumert har dette hvert en kjempe tur for alle. Bare avslappning med litt info hver dag om skoleåret. Vi fikk se bilder fra Kina, som er skoleturen vi skal på i mars. Det blir bra!

- Har dere hvert på hyttetur med skolen før?

Oppdatering fra første uka

Nå har det gått en stund siden jeg oppdaterte sist og mye har skjedd her på skolen den første uka. Jeg skal prøve å fortelle litt og vise masse bilder. Dere liker vel bilder?

Tirsdag 24.0810:
Dagen var satt av til tur. Bli kjent med Ål. Gåtur ned til Ål som var ca 5 km. Langt og bratt, men klarte meg.
(Glemte kamera mitt den dagen. Kipt)

Onsdag 25.08.10:
Da var det klart for natursti. Vi ble delt inn i grupper, både døve og hørende. Utfordrende, men artig.

Her er vi ferdig å holder på å spise lunch. Riktig svar på naturstien fikk vi når vi kom tilbake til skolen.
Svømming på kvelden. Det måtte jeg få med meg. Ballspill i vannet. Vi hadde det utrolig artig.

Torsdag 26.08.10: Samspill i gymsalen. Lærerene hadde lagt ut forskjellige typer leiker som vi ikke viste noe om. Fikk greie på at vi skulle inn i gymsalen, men ikke hva vi skulle gjøre der. Vi var der 1 time uten lærer og samspillet mellom oss ble styrket.
På kvelden ble det spill, men ikke brettspill.

Dette var leiker vi kunne gjøre uten å snakke med hverandre. Litt vanskelig å forstå først, men det gikk seg til.
(Hvis dere vil vite hva jeg gjør på bildet, spør i kommentarfeltet. Skal prøve å svare der, blir så langt å skrive nå)

En ting som er rart her oppe er at været her på Ål forandrer været seg veldig fort. Den ene stunden kan det være sol fra nesten skyfri himmel, mens i det andre kan det være sikkelig regnvær og svart på himmelen. Dette skjer kanskje bare på 10. min.

Regnbuen kom frem. Tatt masse fine bilder av den. Første gang jeg har sett den så sterk og faktisk hele buen. Det er sykt fint!

Fredag 27.08.10: Vi hadde samarbeidsøvelser i gymsalen og gruppearbeid. I gymsalen skulle vi deles inn i 2 grupper. Første gruppa satt i ring innerst og gruppe 2 satt rundt de igjen. Vi skulle tegne hverandre. Når læreren trampet i gulvet 2 ganger skulle de ytterste bytte plass et hakk bort og fortsette på tegningen ved siden av. Håper dere skjønner forklaringen min. Ble mange rare tegninger til slutt.
Seinere på dagen havnet jeg på underholdnibgsgruppa og vi skulle lage underholdning til etter lunch. Vi samarbeidet godt.

På fredagskvelden dro vi til Geilo for å dra på bowling og spise pizza på peppes. En bra kveld.
Bilder ser dere her:

Det var alt fra fredagskvelden. Har masse bilder som er bra!

Lørdag 28.0810: Vi var på Langedrag. Bra dag!
Søtt bilde av de. ;)
Som dere ser var vi veldig heldige med været denne dagen. Strålende.

Vi blogges!

- Var det fine bilder?
- Har du hvert på Langedrag?

Første dag på folkehøgskolen

Heisann!

Nå kom det vist en liten oppdatering fortere enn jeg trodde...
Må ha en liten pause på rommet. Faktisk så er jeg ganske trøtt her jeg sitter å skriver. Det lover ikke bra, men sånn er jeg, pleier å bli trøtt i disse tider.
I går var jeg ikke i seng før kl 12.00. Det er altfor seint for min del. Kanskje legge seg litt tidligere i kveld. Vi får se.

I går (søndag) kom jeg til skolen og var ganske spent på hva som ville møte meg. Er jo litt spesielt å gå på en døve skole og faktisk ikke kunne et eneste tegn. Hjelp, dette var ikke lett å forstå var den første tanken som slo meg, men det har bedret seg...
Vi kom opp og jeg fikk tildelt et rom. Begynte å pakke ut og ordne saker og ting. Fikk kontakt med noen hørende elever og var sammen med de.
På kvelden var det felles møte med lærere og elever. Vi måtte presentere oss og det var litt skummelt, men jeg overlevde.
Vi fikk timeplan og et ark med alfabetet på tegnspråk. Øver som bare det. Jeg klarer å stave navnet mitt. Jippi. Har lært noe.

Min side av rommet. Ikke så stort rom, men akkurat passe. Deler rom med en jente som er hørende. Godt å ha en som kan forstå meg og det samme tilbake.

I dag (mandag) har vi hatt morgen møte, noe vi har hver dag.
Omvisning på skolen og denne gangen uten tolk. Jeg har kanskje skrevet det her før at alle lærerene er døve og bruker tegnspråk.
Dette var en utfordring. Her måtte man følge godt med, men hvis man gjorde det får man med seg en god del . Plukket opp enkle tegn  som god morgen,  ja, nei ,undskyld, jente, gutt, mann, dame, tørst, mett og sulten. Mange flere også og det kommer masse annet etterhert.

Teambuilding har vi også hatt nede i hinderløypa. Dette var artig spesielt med kommunikasjon. Ikke lett å forstå når mange døve ikke "snakker" ved siden av. Mye forskjellige tegn for å forstå, men det kommer etterhvert det også.

Nå på kvelden etter kveldsmat har vi laget kort/dørskilt for de som ville det. Dette var frivillig. Jeg har prøvd så godt jeg kan, men er ikke sånn super fornøyd. Det får bare gå. Jeg syns det er greit å ha navnet på de som bor der, så veit andre hva de heter som har rommet.

Nei, nå får jeg komme meg ut og se om det er noen rundt omkring før jeg legger meg.

Vi blogges...

- Hvordan har deres dag hvert?

Klar for avresise

Lady Gaga - AlejandroDa har dagen kommet, uff dette blir rart merker jeg. Skulle ønske jeg hadde noen dager til før jeg skulle flytte, men det har jeg ikke.

Den siste uka har det hvert mye pakking som har stått i hodet mitt og i går ble det veldig mye. Er nesten i boks og føler jeg har god oversikt over det jeg har med meg.


Altså, jeg veit ikke om det ser mye ut eller lite. Men på en måte hadde jeg sett for meg denne haugen med bager og annet diverse mye større.

Om ikke så alfor lenge blir det storfrokost i huset. Kanskje vi spiser ute? Et helt nydelig vær ute i dag. Håper på at det er sånt vær oppå Ål også. Det hadde hvert herlig. :)

Vi reiser fra Hønefoss ca 13.30 og spiser middag på Ål før vi kjører opp til skolen. Det skal være felles samling kl 20.00, hvor det blir gitt info om skoleåret 2010/2011. Mer veit jeg ikke...
Blir spennende med første skoledag....

Da var det vist ikke noe mer å skrive og jeg får komme meg tilbake til det siste som skal pakkes ned før frokost.
Jeg veit ikke når neste gang jeg kommer til å slenge inn et innlegg her så dere må ikke slutte å lese bloggen min, selvom det blir dårlig med oppdateringer dette året. Setter stor pris på kommentarer jeg får fra dere. Fortsett med det!!!

Vi blogges....

- Hvordan gikk din første skoledag?
- Gjorde dere noe spesielt?

Pakking del 2

Som vanlig går det noen dager før det blir oppdatert er inne, har en følelse av det. Veit ikke hva dere syns? Har hatt veldig lite å blogge om, dessuten har det godt i 100 her disse dagene. Mye som skal ordnes og ikke minst pakkes ned.

På tirsdag fant jeg fram noen bagger og fikk pakket en bag med alt som hadde med sengetøy, laken, håndklær, kluter og annet diverse. Veldig godt å få det pakket ned.

Godt å få pakket det ned. Litt mindre i den stoore haugen som ligger ved siden av, syns ikke på bildet.

Det meste av toalettsaker er pakket ned i en stor felles boks. Greit å ha et lager. Slipper å kjøpe sånt med det første.

En del klær er pakket ned i bagen, men det er ikke bare, bare skal dere vite. I går kveld skulle jeg begynne, men stod litt fast. Bare så inn i kleskapet mitt og ante ikke hvordan eller hva jeg skulle begynne. Men til slutt fikk jeg begynt å pakket ned en god del.

Egen liten bag har jeg funnet fram til treningstøyet mitt. bli trening der. Kan ikke bli lat selvom jeg er borte. Det har jeg ikke godt av..

Sånn. Da har jeg ikke kommet lengre og det er 3 dager til jeg reiser. HJELP!!!!! Det går så fort. Syns de 2 siste ukene har godt i en enorm fart.
Men det skal bli godt å komme tilbake til hverdagen. Tror dette er den lengste sommerferien jeg kommer til å ha på leeenge. 1 mnd og 21 dager har min sommerferie vart. Det er lenge. I forhold til i fjor hvor jeg bare hadde 3 uker.

Men nå har dere vel hørt nok om pakking fra min side, og da tenker jeg det er på tide å avslutte dette innlegget....

Vi snakkes!

- Er du glad for at hverdagen er tilbake?
- Hender det at du har problemer med hva du skal pakke med deg?

Nå er det ikke lenge igjen...

Til jeg flytter til Ål. Det er rart å tenke på at jeg faktisk skal flytte å gå på folkehøgskole, det hadde jeg aldri trodd for bare noen måneder siden hvis noen hadde fortalt meg det. Dette var ikke den planen jeg hadde i hode, men planer er til for å forandres og kanskje det var mening at jeg skulle på folkehøgskole. Ser dårlig ut med jobber rundt i området hvor jeg bor akkurat nå.

Fikk brev fra Hole Kommune på fredag og var livredd for at det var tilbud om jobb. Akkurat på dette tidspunktet er jeg så motivert for denne skolen at en jobb nå hadde liksom hvert litt negativt, hvis dere skjønner hva jeg mener. Hvis det dukker opp en jobb underveis mens jeg går på skolen må jeg ta besluttningen da om hva som lønner seg å gjøre. Men skal ikke tenke på det nå.

I dag er det bare 6 dager til avreise og det blir spennende og skremmende på samme tid. Bra jeg har denne bloggen hvor jeg kan skrive ned tankene mine og det håper jeg kan gjøre framover også. Området ligger veldig fint til. Gleder meg til å vise dere bilder.....

Jeg holder på med pakking, men kan jo si at jeg ikke har kommet så veldig langt. Må ta en av de dagene som kommer nå som bare skal innholde pakking. Mye som skal være med. Det jeg syns er vanskelig er å vite hva som skal være med av klær og annet, men har heldigvis to lister jeg kan følge som handler om ting jeg skal/kan ha med meg og en utstyrsliste på tur ting. Blir helt sikkert en del turer i skogen og det håper jeg på...
De som bor like i nærheten og da mener jeg vanlig hus er heldige å ha et slik turområde rundt seg hele året.

Det blir spennende å se hvem jeg skal dele rom med. Satser på at det blir et dobbeltrom, har ikke søkt om enerom. Tenkte det at det blir litt kjedelig å sitte helt aleine, uansett er det mye som skjer ellers.

Nå får jeg avslutte og komme meg bort til byen. Noen ting som må ordnes og kjøpes inn. Har funnet ut at ca halvparten av de spennene jeg bruker er ødlagte. Går faktisk ikke ann å feste de sikkelig uten at de detter av med en gang. og det funker ikke serlig bra når du hele tiden må sette dem på plass. Sånt irriterer meg...

Vi snakkes!

- Er du klar til skolestart?

Pakking del 1

Ja, nå er jeg i full gang med pakking til Ål folkehøgskole. Utrolig hvor fort dagene går nå fram til 1.skoledag. 16 dager er igjen til jeg flytter, uff jeg kjenner jeg gruer meg litt nå, men er veldig spent på hvordan det kommer til å bli og jeg tror det blir et veldig bra år med en super gjeng. Har allerede fått kontakt med en del som skal gå sammen med meg på facebook og de virket veldig hyggelige alle sammen. Noen er hørende og noen er døve. Spennende.


Jeg har kjøpt nye sekk, egentlig var dette noe jeg ikke måtte ha, men både mamma og pappa syntes jeg burde ha en ordentlig sekk og den rommer utrolig mye, er en Bergans rask lady 50 L. Veldig fornøyd med den så langt. Belte som er rundt hoftene har stål pinner på en måte (veit ikke helt hvordan jeg skal forklare det, håper dere skjønner hva jeg mener) De gjør at sekken setter seg ordentlig rundt hoftene og dermed sitter sekken utrolig godt på ryggen. Kan bære tungt da uten å få vondt i ryggen. Det er godt. :)

Har fremdeles mye igjen, men jeg er i gang og det er bra. Liker å ha litt god tid når det gjelder pakking generelt. Og hvertfall når jeg skal flytte og være borte et helt år. Tenk på det. Er fortsatt litt i tvil om hva jeg skal ha med meg, men takker for at jeg har mamma som skal hjelpe meg litt når jeg skal pakke ting ned i baggen og sekken, som nesten er full allerede.
 
Som jeg skrev i det forige innlegget om hjelp til å mobilblogge, har jeg endelig fått det til å fungere og håper jeg får brukt det en del dette året for å klare å holde bloggen i livet. Har ingen planer om å slutte, og bruk av pc'en blir nok mindre, men å mobilblogge er enklere. Sende da bare et bilde inn med tekst og så er det lagt inn på bloggen. Testet det ut i stad og det gikk helt greit.

- Bruker du god tid når du skal pakke til turer eller lignede?

Hvert å sett på folkehøgskolen i dag

Og jeg må si jeg er imponert og overasket over stedet. Hadde ikke forventet at det skulle se sånn ut. Nå skal det sies at jeg ikke har sett så mange bilder fra stedet, men det eneste jeg har sett er jo bare barnemat i forhold til hvordan det egentlig ser ut.


Ser det ikke fint ut?
Det var så åpent å fint på hele området.

Bilde er av en del av skolen. Veldig stort.

Her er internat bygget, og her kommer jeg til å ha rom. Dette blir spennende.  

Det er barnehage på stedet og bilder ser dere her:

Jeg tror dette er barnehagen, var ikke helt innpå så jeg fikk sett inn, men det var jo masse leikeapparater rundt bygget.

Disse to var søte. ♥


Huskestativer og en hinderbane. Den likte jeg veldig godt. Litt anderledes enn de pleier å være.

Søte. ♥

Bilde av meg og Cira.

Som dere nå ser har dere fått et lite inntrykk av hvordan det ser ut etter å ha sett disse bildene. Området er ganske så stort og masse turmuligheter som jeg har planer om å benytte meg mye av. Ca 6 km ned til Ål sentrum hvor det blir satt opp buss torsdager.
Som jeg har skrevet før tror jeg dette blir et kjempe bra år og det var veldig greit å få sett skolen å det hele før skoleåret starter.

Blogging det neste skoleåret blir nok en del mindre enn sånn som det har hvert til nå, men jeg skal klare å holde liv i bloggen. Syns det er artig med blogg enda og har ingen planer om å slutte med det første. Tenkte det var greit å si ifra. Veit hvor lei jeg blir selv av folk som ikke oppdaterer og lover det hele tiden. Jeg skriver når jeg har tid og når jeg er hjemme av og til i helgene blir det hvertfall oppdatert. Skal prøve å få med meg masse bilder, for det dere har sett nå er bare en liten smakebit av hvor fint det egentlig er der. 

- Hva syns du om bildene?
- Så det fint ut?

Jeg skal på folkehøgskole til høsten

Endelig har jeg kommet fram til en avgjørelse når det gjelder denne saken. Som jeg har skrevet på bloggen for en stund siden er jeg ferdig med min læringtid og er ferdig utdannet barne-og ungdomsarbeider. Så i det siste har jeg jo søkt jobber i barnehager, men har ikke fått noe napp for det, men jeg gir ikke opp det blir nok en jobb tilslutt.

Mamma hadde hvert inne på nettet og sett litt på forskjellige følkehøgskoler som hadde noe med barn og ungdom og fant to skoler. En i Kristiansand og en i Harstad. Jeg syns dette var litt langt unna så jeg slo fra meg den tanken, men så kom mamma til meg en dag og fortalte at hu hadde funnet noe helt annet som kanskje var noe for meg. Jeg vil ha noe å gjøre til høsten, ikke bare gå rundt hjemme og kjede meg.
 
Derfor søkte jeg på Ål folkehøgskole som er en døveskole. Linjen heter: Tegnspråklinje for hørende.

Dette tror jeg blir veldig spennende og et veldig innteresant og lærerikt år for meg. Jeg får jo lært meg tegnspråk som jeg kan få god bruk for i den utdannelsen jeg har.

Info om skolen:
Skolen har 45 elever, hvorhav 10 er hørende og resten døve. Dette er det jeg veit så langt, kan hende at det forandrer seg. Lærerene er døve og undervisningen skjer på tegnspråk. Har hvert innom hjemmesiden deres og lest litt der. Det at skolen er såpass liten blir nok dette en veldig sammensveiset gjeng tilslutt. Skal på masse fine turer, skolen ligger kjempefint til.
Bilde av skolen ser dere her:

Det blir skoletur til Beijing i mars, gleder meg utrolig mye til det.
Det er lørdagsundervisning en gang i mnd, men det gjør meg overhode ingenting at vi må være med på det. Ellers blir det helt sikkert mye annet artig som skjer gjennom skoleåret. Jeg starter 22.08.10 og siste skoledag er 14.05.11.

Så gjennom det neste året kommer dere til å følge min hverdag som elev på en folkehøgskole, hvor det går både døve og hørende elever. 
Jeg lager nå en ny kategori for folkehøgskolen. Da er det letterer for dere og finne fram samtidig som det er lett for meg å holde de innleggene samlet.   

Da tror jeg faktisk det ikke er noe mer å skrive om denne saken på dette tidspunktet. Kommer til å komme masse fra dette framover, håper jeg ivertfall. 

- Hørtes det spennende og innteresant ut?
- Hva gjør dere til høsten?

Arkiv

hits